סְרִי-לַנְקָה

דימויים רבים נקשרו לצורתו של האי סרי-לנקה, הידוע גם בשמו הקודם: ציילון. אחדים מדמים אותו לביצה ואחרים לדמעה הזולגת מתת היבשת ההודית אל האוקיינוס. כך או כך, מדינה אקזוטית זו, אמנם צנועה במימדיה,  אך היא אוצרת בקרבה נופים מופלאים ורב-גוניים, והסיור בין חופיה לאזור ההרים ובין הג’ונגלים אל הערבות והמטעים, עשוי להיות אחד המסעות המרתקים בדרום-מזרח אסיה.

היטיב לתאר את יופיה של הארץ, משה שרת, שבהיותו שר החוץ של מדינת ישראל בשנות החמישים, יצא למסע ארוך בארצות אסיה המזרחית ובעקבותיו כתב את ספרו ‘משוט באסיה’. כך הוא מתאר את אחת מנסיעותיו בדרכיה של ציילון: “העיניים צללו ביורק הדשן והמבהיק ובצל הכבד ונרהבו מהוד הגזעים הנישאים של דקלי הקוקוס. בין חורשה לחורשה שדות אורז… כל עשר או חמש-עשרה דקות כפר שבתיו פזורים והוא פולט מתוכו שורת חנויות ומסעדות ומוסכים. העם הסינגלי נאה במראהו וכך מתמזגת תפארת האדם בהוד הטבע והמכונית שוטפת ומגמאת דרך והנפש רוננת משמש ומירק ומשפע ברכה”.

סרי-לנקה היא ארץ מוכת אסונות וצער. בלילה שבין 25 ל-26 בדצמבר 2004 הכה רעש אדמה אימתני את לב האוקיינוס ההודי. מוקד הרעש היה סמוך לאי האינדונזי סומטרה ועצמתו נמדדה על 8.9 בסולם ריכטר. נחשולי ענק, צונמי אימתני,  התגלגלו ועלו לגובה מפלצתי. האי הנפלא הוצף במי-ים שסחפו עמם כפרים על כל יושביהם. אלפים מתושבי סרי-לנקה נספו, רבבות נפצעו, מאות אלפים איבדו את כל רכושם.

במשך עשרות שנים הארץ סבלה מסכסוכים פנימיים בין הרוב הסינהלזי (74% מהאוכלוסיה) למיעוט הטמילי. רק בשנת 2009 הצליח הצבא להכניע את המורדים ולכפות עליהם הסכם שלום. ב-15 השנים שחלפו מאז, הפכה סרי-לנקה לידידותית ונוחה לאורחים מהמערב, עם גידול מתמיד במספר התיירים הנכנסים למדינה. נראה היה שסופסוף אנשיה יכולים ליהנות מחיי שלווה… אבל אז הגיע הפיגוע המשולב ב-21 באפריל 2019 וקטל 370 אזרחים ותיירים. אם לא די בכך, התפרצות מגפת הקורונה הכתה בתעשיית התיירות המהווה מרכיב מרכזי בהכנסות המדינה, עד לכדי משבר עמוק אשר הוביל להתדרדרות פוליטית שכמעט מוטטה את כלכלת סרי-לנקה. רק במחצית שנת 2022 החלו מוסדות השלטון החדשים להשתלט על המצב.

סרי-לנקה היא מדינה טרופית הנהנית מאקלים חם לאורך כל השנה ולמעשה מלבד אזור ההר, הטמפרטורות נעות בכל חודשי השנה סביב30° . חודשי הקיץ מושפעים מגשמי המונסון ולכן החודשים הנוחים ביותר לטיול הם נובמבר עד מארס, אם-כי ניתן לטייל בארץ זו בכל עונה.

כדי להקל על תכנון הטיול רצוי לחלק את המדינה לשלושה אזורים שונים באופן שרירותי, כאשר האזור המאוד צפוני עדיין עמוס בשדות מוקשים. לפיכך החלוקה היא:

1. מתחם הערים העתיקות, הכולל את ‘מצודת סִיגִירִיָה‘ ואת הערים ההיסטוריות פּוֹלוֹנרוּבָה ואָנוּרָדָפּוּרָה. זהו שטח צחיח בעיקרו והטיול בו מיועד לחובבי היסטוריה ותרבות, עם דגש למורשת הבודהיסטית של ממלכת לנקה. את המצודה של סיגיריה בנה מלך אכזר, לאחר שרצח את חתנו וברח מפני אחיו. המצודה בנויה על סלע איתן, בגובה 370 מ’ והיא שולטת על המרחבים אשר סביבה. העליה במדרגות אינה קלה וכדאי לטפס בקצב איטי. תחילת הטיפוס בין שתי רגלי אריה חצובות באבן. במחצית הדרך מגיעים אל ציורי הקיר של הנשים, אשר הפכו לסמל לאומי.

 

בשרידיה של פּולונרובה, הבירה העתיקה של ממלכת לנקה כדאי לבקר בין היתר, בארמון המלכותי, במקדש העגול ובמקדש המרובע, ב’מקדש השן’ העתיק (החדש יותר נמצא בקנדי) ובעיקר באתר Gal Vihar ובו פסל בודהה המרשים שפוסל באבן גרניט.

האתר ההיסטורי של אנורדפּורה, נמצא 62 ק”מ צפונית לישוב דַמְבּוּלָה, המהווה תחנת בסיס מצויינת אל האתרים המוזכרים כאן. אנרודפּורה הייתה בירת ממלכת לנקה במשך 1400 שנה. בשיא תהילתה העיר מנתה כמאה אלף תושבים. נותרו פה שרידים ארכיאולוגיים ואתרים רבים הנקשרים לדת הבּודהיסטית. עץ עתיק יומין וקדוש הנתמך על-ידי מוטות ברזל מהווה נקודה חשובה עבור עולי-הרגל. מבין מוקדי העניין הרבים, בולטים פיסלו המושלם של אוקאנה בּודהה המתנשא לגובה של 12 מטר וכן הסטופָּה הגדולה של רואנוולי סאיה. בדרך לכאן ניתן לערוך ספארי פילים בנקודה הנקראת הָבָּרָנָה.

 בדרך בין דַמְבּוּלָה לבין קֶנְדִי כדאי לעצור בחוות התבלינים ובאתר המעניין של מִיהִינְטָלֶה.

2. ארץ ההר, עם העיר קֶנְדִי. קנדי היא עיר שלווה, שבה מצוי ‘מקדש השן’ המפורסם, נוּרֶלְיָה ומטעי התה שסביבה, וכן ‘אָדַמְס פּיִק‘, הפסגה שעל ההר הקדוש. זהו החלק הפראי והיפה של האי והוא מהווה עבור מרבית התיירים את הפרק המרתק של הסיור.

רכס הרי הנקלס ממוקם בצפון מזרח הרמות המרכזיות של סרי לנקה. החי והצומח האנדמיים ברכס הנקלס  שונים מאלו של יערות הרריים אחרים באזור ההר המרכזי . המקום נחשב לאחד היפים והמבוקשים בסרי-לנקה עם מסלולי הליכה וטרקים יוצאים מהכלל.

קנדי היא עיר קטנה יחסית, הנהנית ממזג-אוויר נעים בהשוואה לזה השורר בקולומבּו הבירה. ‘מקדש השן‘ שוכן ליד האגם המלאכותי של העיר. בכל ערב נערך כאן טקס רב רושם. בעיר מספר מקדשים נוספים וכצפוי גם פסלי בּודהה גדולים הצופים מן הגבעות אשר סביב לה. יש כאן ארמון מלכותי ומוזיאון או שניים המצדיקים ביקור. הגן הבוטני של פְּרָדֶנְיָה, הוא בלא ספק אתר מעניין לכל המבקרים כאן. אמנם חודשי הקיץ אינם מתאימים לטיול בסרי-לנקה, אך מי שבכל-זאת יגיע לכאן בתקופה זו, יוכל ליהנות מאחד הפסטיבלים היפים של אסיה, הנערך ביולי או באוגוסט, לפי מופעי הירח המלא.

צעירים והרפתקנים יוכלו לערוך באזור ההר טיולי שטח מעניינים. מלבד הטיפוס אל פסגת הר אדם ניתן גם לערוך טיול נפלא בשמורת Horton Plains ולהגיע ל’מפלי בייקר’ ואל המצוק הקרוי “סוף העולם“, היורד בתלילות רבה אל מעמקי התהום וביום יפה אפשר לצפות ממנו  לכיוון האוקיינוס. וכמובן אין להחמיץ את יערות הגשם במורד ההר, בדרך אל החוף. האתר של סִינְהַרְגָ’ה משתרע בדרום מערב האי, בסמוך לעיר רַטְנָפּוּרָה. זהו אתר מורשת של אונסקו ובו פרושים יערות בראשית טרופּיים עשירים במיוחד בצמחיה עבותה, בזנים רבים של ציפורים, במיגוון גדול של פרפרים ובשפע של חיות נוספות. היזהרו מעלוקות.

3. רצועת החוף, הכוללת את עיר הבירה קוֹלוֹמְבּו ושרשרת אתרי נופש הפזורים עד לחלק הדרומי ביותר של האי והבולטים שבהם הם מִירִיסָהבּרוּוֵאלָהבֶּנְטוֹטָההִיקָדוּאָהואוּנָהוָוטוּנָה, שנמחתה כמעט מעל האדמה, בעקבות גל הצונמי של 2004. ככלל, החופים המערביים מיועדים ומותאמים לנופש ואילו החופים המזרחיים מזמנים לגולשים מוקדים משובחים לשייט ולגלישה. היעד האטרקטיבי לצורך גלישה הוא אָרוּגַם בֵּיי. אתר נופש נהדר באזור זה הוא פָּסִיקוּדָה.

בדרום האי, בצמוד לחוף, ממוקם אתר לחובבי הספארי: ‘שמורת יָאלָה‘ עם מיגוון מרשים של חיות. הכניסה הראשית לשמורה מצויה בפָּלָטָפּוּנָה, במרחק 20 ק”מ מהעיר ההיסטורית של טִיסָהמָהרָמָה. כדי לראות את אחד מהנמרים המסתובבים בשמורה צריך להתאזר בסבלנות ולהתפלל. קל בהרבה לראות את מיני הציפורים, את הפילים, הצבאים, הקופים, התנינים ואת האיגואנות. אתר העליה לרגל השלישי בחשיבותו באי, אחרי קנדי ואדמס פיק, קָטָרָגָמָה, שוכן בפאתי הפארק.

גם עיר החוף ההיסטורית גוֹל Galle שוכנת בחלק הדרומי של האי. המבצר ההולנדי המעניין מצוי בעיר. המבצר נכלל ברשימת אתרי המורשת של אונסקו. כמו-כן כדאי לסייר כאן בנמל, ב’קתדרלת סנט מארי’ ובמוזיאון הימי.

קולומבּו עצמה היא עיר המתפתחת בקצב מהיר. אין בה מוקדי עניין יוצאי דופן, למעט רובע הפורט הקולוניאלי ו’מקדש גנגרמה’. העיר הסמוכה ביותר לשדה-התעופה נקראת נֵגוֹמְבּו. בנגומבּו ריכוז מרשים של מסעדות דגים, של אכסניות ושל בתי-מלון טובים ויש בה שוק דגים נחמד. רבים מעדיפים ללון כאן במקום בקולומבּו.

בשנים האחרונות, התפתחה תנועה של נוסעים “רוחניים” שנוהרת למרכזים השונים הקיימים בארץ זו ומרביתם מרוכזים סביב העיר קנדי.

תחקיר וכתיבה: חגי להב.

ניתן לשתף את המאמר