בּרצלונָה

יותר משהיא ספרדייה, היא קטלונית. בּרצלונה, שהפכה בשנים האחרונות ביחד עם ברלין, לאחד ממרכזי התרבות האטרקטיביים באירופה, היא בירתו של חבל קטלוניה, בצפון מזרח ספרד. באוקטובר 2017 הכריז הפרלמנט הקטלוני האוטונומי על עצמאות מוחלטת מספרד, וזאת בעקבות מערכת בחירות שנויה במחלוקת שנערכה בקרב תושבי החבל. אלא שהמימשל המרכזי במדריד ביטל את ההחלטה הדרמטית ואף השהה את האוטונומיה החלקית של קטלוניה.

ברצלונה עמוסה באתרים נהדרים ואי אפשר להקיף את כל חמדותיה במהלך ביקור של מספר ימים בודדים. העיר שופעת מוזיאונים וגלריות. היא מהווה גן-עדן לחובבי הארכיטקטורה. חיי הלילה שלה תוססים ומרכזי הקניות המקומיים עלולים לסחרר את ראשיהם של אנשי השופינג. אוהדי הכדורגל והכדורסל יוכלו לחזות כאן במשחקים בהן משתתפות מיטב הקבוצות של אירופה, במגרשים מעוררי התפעלות. אם להוסיף על כך את המסעדות המשובחות ובתי-הקפה האופנתיים, את מופעי המוסיקה, את הנמל, את הגנים הנאים ואת השדרות, הרי שברצלונה תמיד מצדיקה ביקור חוזר. 

שדה התעופה הבינלאומי נמצא כ-15 ק”מ דרום מערבית ממרכז העיר. מלבד המוניות שעלותן יקרה באופן יחסי, ניתן להגיע העירה גם באמצעות אוטובוס A1 המחבר את השדה עם כיכר קטלוניה. עלותו של כרטיס באוטובוס זה: 5.90 €.

בתוך העיר, כאשר יש הכרח לנוע בתחבורה ציבורית, כדאי להשתמש ברכבת התחתיתכמו במטרו הפריזאי, גם כאן ניתן לרכוש חפיסה של עשרה כרטיסים (T10) המאפשרת נסיעה אל כל התחנות שבאזור מספר 1, בו נמצאים מרבית האתרים החשובים של ברצלונה. מחיר חפיסה כזו: 6.3 €.  וכמובן קיימת אופציה של תנועה באמצעות מוניות המופעלות על-ידי אפליקציות שונות. אפליקציית mytaxi נחשבת למוצלחת במיוחד בבּרצלונה. 

את לבּה של העיר חוצה שדרת לָה רַמְבּלָה או כפי שנהוג לכנות אותה: רַמְבּלָס. השדרה נמתחת על-פני קילומטר וחצי, מכיכר ‘פּוֹרְטָל דֶה לָה פָּאוֹ’, בה נמצא פסל קולומבּוס על עמוד רם, ועד ‘כיכר קטלוניה’. זוהי שדרה מוקפת בניינים עתיקים ועצי דולב שמשמשת כמדרחוב רחב ידיים, ובו פוסעים רבבות אזרחים ותיירים, במרבית שעות היממה. הרמבּלס שוקקת פעילות, ומהווה ציר מרכזי עבור המבקרים בה, ועל-כן, ככל הניתן, רצוי ללון באחד מבתֵי המלון המצויים בטווח הליכה משדרה זו.

מבין מוקדי המשיכה הצמודים לרמבּלס, ‘הכיכר המלכותית‘ – רחבה מלבנית, מוקפת בניינים כתמתמים – היא המאפיינת את האווירה המקומית. ניתן למצוא כאן מסעדות ובתֵי קפה, החוסים תחת המעברים המקורים וכן דוכנים של רוכלים שונים. במרכז הכיכר, רחבה מרוצפת בה נטועים עצי דקל. בימים בהירים מתנקז ההמון אל הכיכר, והופך אותה למרכז רוחש אירועים.

האזור העתיק של בּרצלונה משתרע משני צדי השדרה. בעוד הסימטאות אשר ממערב לרמבּלס הפכו זה מכבר כתובת לפעילות מפוקפקת בחלקה, הרי ש’הרובע הגותי‘ המצוי ממזרח, מהווה “חלון ראווה” ייצוגי לעברה המפואר של העיר.

הקתדרלה הגותית היא “אתר הדגל” של הרובע. בנייתו של המבנה המרהיב נמשכה למעלה מ-600 שנה. החזית סובלת אמנם מחוסר אחידות סגנונית, אבל מגדל הפעמון הוא מן היפים במערב אירופה. האכסדרה של הקתדרלה, אולם המקהלה והחצר המעוצבת, ראויים לביקור ממושך יחסית. הקתדרלה מוקפת רחובות עתיקים ובניינים שנותרו כעדות לימי התהילה שחוותה ברצלונה במאות ה-15 וה-16. בין היתר נמצאים כאן בית-העירייה ובית הממשל של קטלוניה. בולטת ביופיה ‘פְּלָאסָה נוֹבָה‘ שמסמלת את הכניסה העתיקה לעיר, אבל מעל הכל אין להחמיץ את ‘כיכר המלך‘, מאתרי המופת של קטלוניה כולה.

נוכחותו הדומיננטית של הארכיטקט האוונגרדי אנטוני גאודי, ניכרת בעיר, באופן שאי אפשר להתעלם ממנו. למעט ישו ומספר כוכבי כדורגל, ספק אם יש דמות פופולרית ממנו בברצלונה. מבין עבודותיו, המפורסמת והאקסטרווגנטית ביותר היא ‘כנסיית סַגְרָדָה פָמִילְיָה‘ שנמצאת ברובע ההרחבה הצפוני ‘אֵישַׁמְפֵּלֶה‘. צמוד לרמבּלס נמצא ארמון גואל אותו תכנן גאודי, עבור הבנקאי העשיר יוסבי גואל, שהיה הפטרון המממן שלו.

צפונית לכיכר קטלוניה נמצאים עוד שניים מהמבנים של גאודי: ‘קָאסָה בַּאלְיוֹ‘ ו’קָאסָה קַלְוֶוט’. ‘בניין פֶּדְרֵרָה‘ גם הוא באישמפּלה, נבנה עבור מר מילה, אדם שהתעשר באופן פתאומי בזכות נישואיו לאלמנה אמידה והחליט להזמין לעצמו בניין יוקרתי ובלתי נשכח. בניין פּדררה נחשב לאחת העבודות המושלמות של האדריכל וגם זכה להיכלל ברשימה המכובדת של אתרי המורשת של אונסקובסמוך לבית בו התגורר גאודי עצמו, נבנה ‘פּארק גוּאל‘ שהוא אתר פנטסטי בו הרשה לעצמו הארכיטקט להפעיל הרבה דמיון ולהתפרע  עם יצירותיו.

דרום מערבית לרמבּלס מתנשאת ‘גבעת מונטז’ואיק‘, לגובה של 170 מ’ מעל פני-הים. פירוש השם הוא “גבעת היהודים” ואכן בעבר התגוררה כאן קהילה מכובדת של בני עמנו. הגבעה אירחה הן תערוכה בינלאומית ענקית ב-1929 והן את האולימפיאדה של שנת 1992. כיום מונטז’ואיק עמוסה במרכזי אמנות ומוזיאונים והיא משמשת כריאה ירוקה של העיר. בנוסף, ניתן לערוך מכאן תצפית נהדרת על האזור כולו ועל-כן מי שמטפס אל הגבעה, כדאי לו לקחת בחשבון, יום טיול מלא שיוקדש למקום. מומלץ להשתמש ברכבל המודרני המטפס מהעיר אל מונטז’ואיק.

למרגלות הגבעה נמצא הנמל, שבחלקו המרוחק שכנה הקריה האולימפית ובה התגוררו הספורטאים. המתחם העתיק של הנמל Port Vell הוסב בשנים האחרונות למרכז בילויים יוקרתי. מהנמל אפשר גם לצאת למסעות שייט קצרים אל הים הפתוח ולערוך תצפית אל העיר. באזור זה כדאי למטיילים עם ילדים, לבקר באקווריום וכן בטירת שלושת הדרקונים.

בּרצלונה היא כאמור, עיר של מוזיאונים. ברמבּלס נמצא ‘המוזיאון לאמנות עכשווית‘. ברובע הגותי נמצא ‘המוזיאון לתולדות ברצלונה’. ‘המוזיאון של פיקאסו‘ שוכן ברחוב מונטקדה. במונטז’ואיק שניים מהמוסדות האמנותיים החשובים ביותר של העיר. האחד הוא ‘המוזיאון לאמנות קטלונית‘ והשני הוא ‘מכון חוּאַן מִירו‘. הצייר מִירוֹ הוא אחד מבניה האהובים והמוערכים של בּרצלונה. 

מרחקי נסיעה מבּרצלונה

מרחקי נסיעה מבּרצלונה

יעדים קרובים לבּרצלונה

טרסה – 30 ק”מ

מנרסה – 70 ק”מ

ויק – 73 ק”מ

גירונה – 102 ק”מ

פיגרס – 147 ק”מ

ליידה – 162 ק”מ

פּרפּיניאן, צרפת – 195 ק”מ

יעדים רחוקים מבּרצלונה

סרגוסה – 313 ק”מ

ולנסיה – 351 ק”מ

טולוז – 395 ק”מ

בּילבּאוֹ – 607 ק”מ

מדריד – 621 ק”מ

סביליה – 997 ק”מ

ליסבּון – 1,248 ק”מ

ניתן לשתף את המאמר