שנחאי

שנחאי היא אחת הערים התוססות והמאוכלסות ביותר בעולם, אם לא המאוכלסת שבהן (תלוי בשיטת הספירה)ההיסטוריה מפנה מקומה בהכנעה לעתיד, הניכר מן המבנים האולטרה מודרניים שמשתלטים על מרחבי הנוף העירוני של שנחאי ופרווריה. בתי התה והגנים המסורתיים שאיפיינו את העיר הולכים ומתמעטים ועל פניהם קמים בתי-קפה בינלאומיים ומרכזים מסחריים. תערוכת האקספו של שנת 2010 וכן תערוכת העיצוב הבינלאומית שהתקיימה כאן בתחילת 2014 הגבירו את המגמה הקוסמופוליטית, ושנחאי הופכת להיות בבואה של ניו-יורק.

שדה-התעופה הבינלאומי של ‘פּוּדוֹנְג’ נמצא במרחק שעת נסיעה ממרכז העיר.  שדה-תעופה מקומי נוסף בשם ‘הוֹנגצ’יאו’ משמש בעיקר לטיסות-פנים. הטרמינל של טיסות הפנים מחובר למבנה של תחנת רכבת באותו שם. זו התחנה ממנה יוצאות רכבות מהירות. בעבר היה בעיר שדה תעופה נוסף שהסבו אותו לאחר מספר שנות עבודה, לפארק יפהפה, שנפתח לציבור בשנת 2021. זהו  ‘פארק Xuhui‘ שמתשרע לאורך גדת הנהר. שנחאי מחוברת באמצעות קווי רכבת לכל היעדים החשובים במזרח סין. קו הרכבת המהירה לבייג’ין הוא המעניין מכולם עבור מרבית המטיילים. הרכבת גומעת מעל 1300 ק”מ בפחות מחמש שעות. הרכבת הראשונה יוצאת משנחאי לבייג’ין בשעה 06:39 בבוקר. בשעות השיא יוצאת רכבת מהירה בכל רבע שעה מהתחנה. לשנחאי, השוכנת לשפכו של נהר היאנג-צה, גם נמל ימי פעיל מאוד. אפשר להפליג מכאן ליפן, לקוריאה ולהונג-קונג, אבל גם אל תוך סין עצמה. אם מישהו יחליט לרוץ על קו הרוחב הדמיוני הנמתח משנחאי לכיוון מערב, הוא יחצה את חבל סצ’ואן ואת רמת טיבט, יחלוף על-פני ההימליה ההודית, ימשיך דרך פקיסטן ואפגניסטן בואכה מדבריות איראן,  ועדיין על אותו קו: 31°, הוא ירוץ בשטחן של עיראק, ערב-הסעודית וירדן, יצלח את ים המלח ויטפס דרומה מירושלים עד קרית-גת ועד לים התיכון. 

התנועה בתוך העיר, המשתרעת על שטח נרחב, תתבצע בהתאם לסוג הביקור במקום. בטיולים מאורגנים לנוסע העצמאי ניתן לנוע ברכב פרטי, מלווים במדריך ובנהג. בטיולי-גיחה, רצוי להוריד את האפליקציות המתאימות ולהשתמש במוניות. מחיר התחלתי של המונה במונית הינו 13 יואן סיניים, מחיר המאפשר נסיעה לשלושה ק”מ ראשונים. מטיילים השוהים יומיים שלושה בשנחאי, יוכלו לנצל את קווי רכבת הקליע: Maglev המתפתחת כמו העיר כולה, במהירות הבזק. לאלו שמבקרים בשנחאי לפרק זמן ארוך יותר, מומלץ מלבד הליכה רגלית, לנוע גם ברכיבה על-גבי אופניים, או בסגוויי.

ההתמצאות במבוך הרחובות של שנחאי מהווה אתגר. ראשית כדאי לזכור כי העיר מחולקת לשני חלקים עיקריים: זה שממערב לנהר נקרא פּוּ-צִ’י וזה שממזרח לנהר נקרא פּוּ-דוֹנְג. ‘רציף הבּוּנְד’ לאורך גדת נהר הוּאַנְגפוֹ, בחלק של Pu Xi, מסמל את מרכז העיר. כאן נמצאים מספר מבנים חשובים מהתקופה הקולוניאלית ובהם בנקים, מסעדות ומועדונים יוקרתיים. מלון Peace הוא אחד האתרים הבולטים של אזור הבּונד. אל הבּונד מוביל רחוב החנויות: “השאנז-אליזה” של שנחאי, הוא הנַנְגִ’ינְג-לוּ. 100 המטרים הראשונים המובילים מן הרציף, פתוחים לתנועת כלי-רכב, אך משם והלאה הופך הננג’ינג לו למדרחוב הומה אדם, הן בשעות היום והן בשעות הלילה. לאחרונה, מפתחת העירייה את מתחם הואיחיי שבחלק הצרפתי של שנחאי וננג’ינג-לו מאבד מעט מיוקרתו.

גנֵי יוּ (גני האושר) הנמצאים בּמרכז הישן של העיר, בּסמוּך לבּזאר ולבית-התה העתיק עם הגשר המתפתל, שוכנים בשכנות לבתים סיניים מסורתיים עם גגות ומרפסות עץ.  הגנים ביחד עם מקדש בּודהיסטי ובו פּסל בּודהה סַאקימוּנִי עשוי אבן ירקן, וכן מוזיאון שנחאי עתיר המוצגים, הם האתרים בשנחאי הנוגעים לעברה.

בית הכנסת ‘אוהל משה’ מצוי במבנה לבנים קטן ומטופח. בצמוד אליו מוזיאון צנוע ומספר ביתנים לזכר 30,000 הפליטים היהודים שברחו מאירופה בתקופה שקדמה למלחמת העולם. מבית הכנסת כדאי ללכת ברגל אל הפארק השכונתי. השלטונות משמרים בקפדנות את הבתים הקטנים, הבנויים בסגנון אירופאי, ובהם חיו היהודים. בפארק ניתן להתרשם מהמצבה לזכר הקהילה, שעליה כיתוב גם בעברית.

ברובע פודונג, במתחם הסחר המתקדם של לוז’יאזוי, מצויים חלק מהמבנים המודרניים, המרשימים בעולם. כדי לצפות על העיר כולה ממעוף הציפור, ניתן לטפס עם מעלית למרומי מגדל הטלוויזיה הקרוי ‘פנינת המזרח‘, או למגדל הגבוה ביותר בעיר: מגדל שנחאי. בתחתית מגדל הטלוויזיה שוכן מוזיאון מעניין לתולדות העיר. כדאי להוסיף סיור במרכז הימי, הממוקם לצלו של מגדל הטלוויזיה. מגדל מעניין נוסף הוא ‘ג’ין-מאו‘, הבנוי במתאר, המזכיר פּגודת ענק מודרנית ומבוסס כולו על הספרה נושאת-המזל 8. הבניין מחזיק 88 קומות הבנויות בצורת מתומן. החלו לבנות אותו בחודש אוגוסט וגם פתחו אותו לקהל בחודש אוגוסט.

בין ה’בּונד’ לבין ה’פּרוֹמְנַד’, מתחת לנהר, מקשרת מנהרה עמוסת אורות. ניתן להשתמש ברכבת המצועצעת שנוסעת מצד לצד. מתאים בעיקר למשפחות עם ילדים. על הנהר עצמו אפשר לשוט במשך כשלוש שעות וחצי בסיור מאורגן, באחת הספינות המקומיות, או להסתפק בשייט בן חצי שעה. כך או כך, מומלץ לשוט בשעות הערב.

מלונות יוקרה רבים מצויים בעיר. אין כמעט רשת מלונות עולמית, שאינה מיוצגת בשנחאי. ניתן גם למצוא אינספור מלונות סיניים ברמה של שלושה וארבעה כוכבים, אך מעטים המלונות בקטגוריה זו, המשלבים רמת תחזוקה גבוהה, עם שירות בשפה האנגלית ועם ארוחות בוקר המותאמות לטעם המערבי. למיקום, באופן טבעי, חשיבות גדולה. שניים מהמלונות הטובים, השוכנים בסמוך לבּונד, אשר עומדים בדרישות ומחירם מניח את הדעת הם: ‘סנטרל’ ו’האורד ג’ונסון’.  מלון יוצא דופן שהפך כבר לאייקון של העיר הוא ‘שנחאי וונדֶרְלֶנְד’. המלון נבנה במרחק של 50 ק”מ ממרכז שנחאי על צלע של מחצבה נטושה. חלק מחדרי המלון ממוקמים מתחת לקו המים

מתחם הבילויים של היאפּים בשנחאי נקרא ‘שִינְטַנְדִי’. יש המכנים את המקום: ‘הרובע הצרפתי’. מבין המסעדות במתחם, ראוי לשים לב במיוחד ‘קריסטל ג’ייד’ברחוב Fu Zhou מספר 465 מצויה חנות ספרים רחבת ידיים. הרחוב נחשב למרכז התרבות של שנחאי.

ניתן לשתף את המאמר