הונגריה

הן מבחינה גיאוגרפית, הן מבחינה היסטורית-תרבותית, הונגריה היא הנציגה המובהקת של האזור הקרוי: ‘מרכז אירופה’. כמו מדינות אחרות באזור, גם הונגריה סופחה לארצות אחרות, נשלטה על-ידי עמים שונים במהלך ההיסטוריה, ושלטה בעצמה על מחוזות מחוץ לגבולותיה. אחרי שנכבשה על-ידי המונגולים והטורקים, הסתפחה לבית האבּסבורג והשתייכה לאיחוד האוסטרו-הונגרי, אחרי הנאצים והסובייטים, וכן בעקבות הויתור הכואב והכפוי על חבל טרַנְסִילְבַנְיָה, נותרה הונגריה של ימינו מדינה עצמאית וריבונית, המשתרעת על-פני 93,000 קמ”ר בלבד. בשנים האחרונות הפכה הונגריה, בהנהגת ראש הממשלה הימני ויקטור אורבּן, למדינה שמרנית ולאומנית, המתנגדת לקליטת מהגרים. באפריל 2022 נבחר אורבּן לקדנציה רביעית ברציפות כראש-ממשלה.

הונגריה היא ברובה ארץ מישורית. נהר הדנובּה חוצה אותה מצפון לדרום, לאורך 417 ק”מ . במקביל לדנובה זורם נהר הטיסה והסחף שגורפים שני נהרות אלו מכסה את מרבית אדמותיה של המדינה. אין להונגריה מוצא אל הים. גבולותיה נמתחים על-פני 2,170 ק”מ. היא מוקפת מכל עבריה בארצות שכנות: סלובקיה, אוקראינה, רומניה, סרבּיה, קרואטיה, סלובניה ואוסטריה. מלבד המטרופולין של בודפשט, עריה ועיירותיה של הונגריה, קטנות מימדים באופן יחסי. אזורים נרחבים שומרים על יפי-הטבע, חלקם אף הוכרזו כשמורות מוגנות. חמישה-עשר אחוז משטחה של הארץ, מכוסים ביערות עבותים, המכילים בעיקר עצי אלון ועצי אשור.

חלקה המערבי של הונגריה, זה התחום בין נהר הדנובּה לבין הרי האלפּים, מכונה “טרנס-דנובּיה”. הישוב סוֹפּרוֹן ממוקם בסמוך לגבול האוסטרי, במרחק של 74 ק”מ מהעיר וינה. מדובר בעיר עתיקה ובה מספר אתרים היסטוריים מעניינים, שהבולט שבהם הוא מגדל תצפית האש. העיר התפרסמה במערב, חודשים ספורים לפני נפילת מסך-הברזל, כאשר נערך כאן מפגן ענק לעידוד פתיחת הגבולות. המלחין הנודע פרנץ ליסט נולד במחוז זה. אחת לשנה נערך בסופרון פסטיבל מוסיקה לכבוד ליסט. לא הרחק מהישוב פרוש בהוד קדומים, אגם פרטו. מכאן, אם רוצים להגיע לעיירה היפהפיה Kőszeg, יש להדרים דרך המובלעת האוסטרית, מרחק של כ- 40 ק”מ .

?מה יש לראות בסופּורן

?מה יש לראות בסופּורן

הכנסיה הגותית שהוקמה במקור במאה ה-13 כמנזר פרנציסקני, ידועה גם בכינוי “כנסיית העז”. היא נחשבת לאחד האתרים הבולטים בעיר. כנסיית סנט-מיחאי ממוקמת בכיכר המרכזית של סופורן.

מלבד כנסיית סנט מיחאי, גם בית העירייה ההיסטורי נמצא בכיכר המרכזית שהוקמה בימי הביניים. חזית בית העירייה מהווה דוגמה נפלאה לארכיטקטורה המייצגת את האזור. הכיכר מוקפת בניינים יפהפיים ומפוזרים בה לא מעט פסלים מרשימים. אירועי תרבות מרכזיים נערכים בכיכר וכך גם שווקים וירידים.

במשך שנים שימש המגדל תצפיתנים שמשימתם הייתה להתריע בפני שריפות. כיום ניתן ליהנות מתצפית מרהיבה ממעלה המגדל. גם מוזיאון העיר נמצא כאן.

בית הכנסת שהוקם במאה ה-12, נהרס ושוקם מספר פעמים במהלך ההיסטוריה. המקום פתוח למבקרים רק בין החודשים אפריל עד אוקטובר.

בית סוחרים מן המאה ה-14 שעבר מספר גלגולים, אך שמר על מראה ארכיטקטוני מרהיב. מהמבנים היפים באזור זה של הונגריה.

על דרך המלך בין וינה לבודפשט, שוכנת העיר גִיוֹר. כדאי להתעכב כאן לשעות ספורות ולבקר במבנים המרשימים, הבנויים בחלקם בסגנון הבּארוק. נפוליאון ניהל קרב הירואי במבואות העיר. בגִיוֹר הייתה קהילה יהודית בולטת. בית-הכנסת המקומי נבנה בסוף המאה ה-19 והוא נותר כעדות לימים ההם, טרם מלחמת העולם השניה. במרחק חצי-שעה נסיעה, על כביש מספר 82, מגיעים אל המנזר המרהיב של Pannonhalmi. דרומה יותר, בואכה אגם בּאלטון, אפשר לחנות גם בערים סוֹמְבַּטהֶיי ו- Zalaegerszeg.

אגם בַּאלְטוֹן, מקווה המים המתוקים הגדול במרכז אירופה, מתפרש על-פני 592 קמ”ר (פי 3.5 מגודלה של הכנרת). אתרי הנופש סביב האגם, מתפתחים לאחרונה בקצב מואץ. מרבית הפעילויות המזומנות לנופשים, אינן אטרקטיביות במיוחד לתייר הישראלי, אולם האווירה הנעימה, המחירים הנוחים, מוקדי הבילוי, המסעדות הטובות, ושבילי ההליכה, הופכים את המקום ליעד מצויין, בעיקר למשפחות המעוניינות בחופשה רגועה. אמנם טמפרטורת המים בחודשי הקיץ אידאלית, אבל אלו הם גם ימי החופשה של תושבי הונגריה, המציפים את העיירות הסמוכות לאגם. חלק מאתרי הנופש מפעילים בתקופה זו דיסקוטקים רעשניים, והם מוצפים בני-נוער, המתנהגים כאחיהם ואחיותיהם בכל העולם. על-כן עדיף למטייל הנינוח שבחר לנפוש באגם בּאלטון, להגיע לכאן, במאי-יוני, או בספטמבר-אוקטובר.

מספר ישובים ליד האגם, ראויים לציון יותר מאחרים. העיירה בַּאלְטוֹנפוּרֵד, שוכנת בצמידות לגדה הצפונית. ליד הישוב מספר מעיינות-מרפא חמים, והוא נחשב לאתר הספא הוותיק ביותר בהונגריה. מלון פלמינגו החביב, הוא המלון המומלץ באזור. פחות גדולה ופחות מפורסמת, אך הרבה יותר נעימה, היא העיירה השכנה Csopak. בסמוך לבּאלטונפוּרד, מצוי חצי-האי Tihany, ובו מוקדים היסטוריים מעניינים, כשהחשוב שבהם הוא מנזר לבן מן המאה ה-11. מן העבר השני בגדה הדרומית, שוכנת שיופוק, האהודה על ההונגרים הצעירים, באופן יוצא-דופן.  העיר המעניינת ביותר במחוז, היא Keszthely, בחלק המערבי של אגם באלטון.

העיר פֶּץ’, בחלקה הדרומי של הונגריה, לא הרחק מהגבול הקרואטי, היא אולי המעניינת שבערי המדינה, מחוץ לבודפשט. לפֶּץ’ היסטוריה עשירה. עקבותיהם של הרומאים, של שבטים ברברים, של הטורקים ושל האוסטרים, נחקקו באבני העיר. המסגד מן התקופה העותומנית, אשר הוסב לכנסיה, וכן הקתדרלה המרהיבה, הם שניים מהמבנים שהקנו לעיר את מעמדה החשוב. פֶּץ’ נכללת ברשימת אתרי-המורשת של אונסקו, בזכות הקברים הרומאים מן המאה הרביעית. לאלו המחפשים מלונות בעלי אופי, שימו-לב למלון סופיאן.  20 ק”מ דרומית לפֶּץ’, מבעבעים מי הגופרית, בבריכות הספא של הרקאני. את קו הגבול הדרומי עם קרואטיה, במרחק לא רב מכאן, ניסתה חנה סנש לחצות בחשכת הליל, בחודש יוני 1944, אך נתפסה בידי הגרמנים, הועברה למעצר בבודפשט, עונתה, והוצאה להורג. 

?'מה יש לראות בפץ

?'מה יש לראות בפץ

לקתדרלה הגדולה של העיר, הידועה כבזיליקה של פיטר ושל פול, ארבעה מגדלים. במרחק הליעה קצר מכאן פועל מוזיאון הקתדרלה, מבנה חדש מקורה זכוכית, שמוצגים בו כמה משערי האבן העתיקים של הכנסייה שהוקמה בימי הביניים.

לאורך רחוב קפטלאן הוקמו מספר מוזיאונים ומוסדות תרבות. אחד המוזיאונים מוקדש למשפחת ז’ולנאי והוא זה שהעניק לרובע את שמו. המשפחה הקימה במאה ה-19 מפעל קרמיקה גדול. עד היום מעטרים הרעפים הצבעוניים שמייצרים במפעל את גגות העיר פץ’.

המסגד הוא אחד השרידים המרשימים מן התקופה בה הטורקים שלטו באזור. אמנם בראש המבנה הוצב צלב וייעודו שונה כאשר הפך לכנסיה נוצרית, אבל הוא משמר היטב את הסגנון המוסלמי. 

הכיכר המרכזית של העיר שוכנת לצלו של המסגד והיא מוקפת בבתי-קפה. כאשר פץ’ הוכרזה כאחת מבירות התרבות של אירופה, הכיכר שופצה באופן מאסיבי. כיום זהו מוקד משיכה לתיירים ולבני המקום.

בצפון טרנס-דנוּבּיה, על הברך של הדַנוּבָּה, במרחק נסיעה קצר מבודפשט, מצויים מספר אתרים המצדיקים גיחה קצרה, גם למטיילים שעיקר נסיעתם, לבודפשט בלבד. ל-Szentendre, עיר האמנים, ניתן להגיע בזמן קצר ממרכז הבירה. למרות היותה תיירותית במידה מופרזת, עדיין מרכזה העתיק של סנטנדרה נותר יפה להפליא. מבין המוזיאונים והגלריות המקומיות, זה של מרגריט קובאץ’ הוא החשוב ביותר. בעיבורי העיירה נמצא המוזיאון הפתוח לאתנוגרפיה. הלאה מכאן, מגיעים ל-Visegrad, היושבת ממש על העיקול של הנהר, במקום בו הוא מקבל את הברך המפורסמת שלו. הארמון המלכותי והמצודה, מעניקים תצפית מרהיבה על הדנובה.  ולבסוף: אֶסטֶרגוֹם הבירה העתיקה של הונגריה, הנושקת לגבול הסלובקי. הבזיליקה עצומת המימדים, אשר נבנתה באמצע המאה ה-19, היא הכנסיה הגדולה ביותר בהונגריה.

העיירה העתיקה הולוקו, שוכנת כמאה ק”מ מבודפשט, במחוז הצפוני נוגראד. העיירה היא דוגמא נפלאה לישוב, אשר שמר על צביון מסורתי במאות השנים האחרונות, כמעט ללא שינוי. המיקום המבודד יחסית של הוֹלוֹקוֹ, מאפשר לתיירים המגיעים לכאן בימי חול, מחוץ לעונה, ליהנות מאווירה פרובינציאלית נעימה. עיקר העניין אמור להתרכז בטיולים בסמטאות הצרות. אפשר לבקר בבתים הקטנים, לסור אל הכנסיה המקומית, לסעוד אוכל הונגרי במסעדה כּפרית, ולשאוף אוויר צח. זו הזדמנות כמובן, ללון באחד הבתים הציוריים של הולוקו. בדרך-כלל, זה יהיה בתנאים צנועים יחסית. שרידיה של מצודה גותית, מימי-הביניים, נמצאים על גבעה המשקיפה על העיירה.

בלבה של הארץ, בתווך, בין שני הנהרות הגדולים, מתנשאת פסגת הר קֶקֶשׁ, לגובה של 1,014 מ’. זו הפיסגה הגבוהה ביותר בהונגריה. הטיפוס אל ההר פשוט ואינו דורש מיומנות הליכה. העיר הקרובה להר, ובכלל לרכס המאטרה, היא אֵגֶר. אֵגֶר היא העיר היסטורית נהדרת, מרכז לייצור יינות. מרחק הנסיעה, ברכבת המהירה, מבודפשט לאֵגֶר, כשעתיים ורבע. יש כאן מבצר מרשים, צריח של מסגד המתנשא לגובה 42 מטר , כנסיה חשובה, גימנסיה עתיקה ומוזיאון יינות. באופן טבעי, בעיר כמו אגר, עשרות בתי-מלון, פנסיונים ואכסניות. בעיר הגדולה מִישְקוֹלְץ94 ק”מ צפון-מזרחה לאגר, כנסיה יוונית אורתודוכסית בנויה בסגנון הבארוק, תיאטרון מן המאה ה-19, שנערך בו פסטיבל אופּרה בכל קיץ, בית-כּנסת ועוד מספר אתרים פחותי-חשיבות. בפאתי העיר, כדאי לבקר בהתיישבות המעניינת של לִילַהפוּרֵד. שימו-לב למלון-ארמון יוצא-הדופן.

קצ’קמט, 85 ק”מ דרום מזרחית לבודפשט, בעברה עיירת שוק מחוזית,  מצטיינת בארכיטקטורה יוצאת דופן. בית העירייה הוורוד מהווה פנינה ארכיטקטונית בולטת. גם הארמון בסגנון אר-נובו, ברחוב ראקוצ’י, 200 מ’ מבית העירייה, מפתיע ביופיו. וגם שתי כנסיות מעניינות: הכנסיה הפרנסיסקנית והכנסיה הגדולה. למתעניינים באמנות הצילום, מזומן ביקור מרתק במוזיאון הצילום העירוני. בדרך דרומה, לכיוון סֶגֶד ולכיוון מעברי הגבול לסרביה ולרומניה, מומלץ לערוך חניה בשמורת הטבע הלאומית Kiskunsag.

סֶגֶד הדרומית, שוכנת על שתי גדות נהר הטיסה. זוהי עיר אקדמאית, מפורסמת בין היתר, בזכות פסטיבל התיאטרון שלה. במרכז העיר מתבלטים מגדל מימי-הביניים וכנסייה עם צמד צריחי-התאומים. יש כאן גם בית-כנסת חשוב. סֶגֶד והאזור המקיף אותה מזוהים עם הפפריקה ההונגרית ועם נקניק הסלמי. ובענייני אוכל: מסעדת Oreg Korossy תמחיש עד כמה האוכל ההונגרי משובח.

העיר החשובה דֶבּרֵצֶן, ממוקמת בחלקה המזרחי של שפלת-הונגריה הגדולה, בסמוך לגבול הרומני. זוהי אחת הערים שניזוקו באופן הדרמטי ביותר במהלך מלחמת-העולם-השניה. האוניברסיטה המקומית, המוסד האקדמי הוותיק ביותר בהונגריה, שוכנת במבנה יפה. מבין הסטודנטים הלומדים כאן, ניתן למצוא לא-מעט ישראלים. אמנם שמורת הוֹרטוֹבַּאגִ’י משווקת במרץ על-ידי הרשויות ואף היא נכללת ברשימת אתרי המורשת, אבל בפועל מתגלים נופים חד-גוניים, מעין אחו רחב-ידיים. יחד-עם-זאת, האזור כולו פסטורלי. האיקונין המפורסם של המדונה הבּוכיה, ממוקם מעל המזבח, בכנסיה של הישוב Mariapocs, צפונית לדבּרצן. בין אגר לבין דבּרצן, נמצא אגם טיסה.

מרחקי נסיעה מהעיר בּודפשט

מרחקי נסיעה מהעיר בּודפשט

יעדים קרובים לבּודפשט

אֵרְד – 21 ק”מ

ואץ’- 42 ק”מ

אסטרגום – 51 ק”מ

סולנוק – 112 ק”מ

גיור – 121 ק”מ

אגר – 139 ק”מ

יעדים רחוקים מבּודפשט

דבּרצן – 231 ק”מ

וינה – 244 ק”מ

בּלגרד – 373 ק”מ

לובליאנה – 462 ק”מ

פראג – 529 ק”מ

זלצבורג – 551 ק”מ

ניתן לשתף את המאמר