אוקלנד

לבה הירוק והנינוח של אוקלנד – מעין רצף של גנים ופארקים – כמו גם קו החוף האטרקטיבי שלה והמפרצים העוטפים אותה משני עבריה, עלולים להטעות את התייר המזדמן, כי בעוד הוא נהנה מעיר מאווררת המהווה עבורו בסיס יציאה לאינספור פעילויות טבע מלהיבות, מקיימים תושבי אוקלנד חיים אורבניים בחריצות רבה ובאינטנסיביות. בכל זאת, מדובר בעיר המאכלסת למעלה ממיליון תושבים. העיר אוקלנד שוכנת בלבו של ‘חבל אוקלנד‘, באי הצפוני של ניו-זילנד, מוקפת בתפאורה מרשימה, עם עשרות פסגות של הרי געש מכיוון היבשה ועם כמות דומה של איים קטנים מצד הים. אמנם העיר וולינגטון היא בירתה של הארץ, אבל אוקלנד היא העיר הגדולה של ניו-זילנד והמרכז הכלכלי שלה.

שדה-התעופה הבינלאומי של אוקלנד, הממוקם לחופו של מפרץ מנוקאו, נמצא כ-45 דקות נסיעה ממרכז העיר. הדרך הנוחה להגיע העירה, למי שאינו יכול להרשות לעצמו נסיעה במונית, היא באמצעות שירות האוטובוסים היעיל Super Shuttleצריך לזכור שבחצי הכדור הדרומי עונות השנה הפוכות מאלו שלנו. הקיץ נמשך מנובמבר ועד מארס ואילו החורף מיוני עד ספטמבר. 

עד אמצע המאה ה-19 היה המקום מיושב בדלילות על-ידי שבטי המאורים, תושביה המקוריים של הארץ. אז עגנה כאן אניה בריטית עם 500 מהגרים סקוטים והם למעשה אלו שהקימו את התשתית לעיר המודרנית. כיום אוקלנד היא בית לאוכלוסיה רב-גונית, כאשר רק כמחצית מתושביה הם צאצאי המהגרים הבריטים. רבע מאנשי העיר משתייכים לקהילה המאורית והפולינזית והשאר הם הודים וסינים ומהגרים ממזרח אירופה. המארג האנושי המורכב יוצר בעיר דינמיקה קוסמופּוליטית שבאה לידי ביטוי בין היתר, במטבח עשיר ובאירועי תרבות מגוונים.

ה’סְקיי סיטי טאוארהוא המגדל הגבוה ביותר בחצי הכדור הדרומי. הוא נמצא במרכז העיר על פינת הרחובות ויקטוריה ופֵדֵרָל ומתנשא לגובה של 328 מטר. יש בעולם מגדלים רבים ובהם אפשרות לערוך תצפית נהדרת ממעוף הציפור, אבל המגדל של אוקלנד מעניק נוף מרשים באופן יוצא דופן. לא זו בלבד שהעיר פרושה למרגלות המתבוננים, גם נופי הקסם המקיפים אותה נגלים במלוא יופיים ממעלה המגדל, וכשמביטים לכיוון מזרח, לעבר ‘מפרץ הָאוּרָקִי’, מבינים עד כמה העיר קרובה אל הטבע ומשתלבת בו.

המרכז התת ימי של קֵלִי טַרְלטוֹן הוא אתר פופולארי עבור התיירים באוקלנד. מלבד הפינגווינים והכרישים שהם האטרקציה הגדולה של המקום, יש כאן גם הדמיה של סביבת נוף אנטרקטית ואפשרות לצפות במספר רב של זנים  ויצורים ימיים, חלקם מוזרים במיוחד. ב’מוזיאון אוקלנדמוצגת תמונה היסטורית נרחבת של ניו-זילנד, עולם החי והצומח שלה וכן תערוכה עשירה המשקפת את התרבות המאורית. המוזיאון שוכן בסמוך לפּארק המרכזי של העיר ‘אוקלנד דוֹמיין‘, במקום אליו מתנקזים רבים מתושבי העיר בשעות הפנאי שלהם, הן לבילוי רגוע והן לפעילות ספורט אירובית. ממזרח לפארק נמצא מתחם פארנל: אזור אופנתי רצוף מסעדות ובתֵי קפה. לאוקלנד, בדומה לערים גדולות אחרות, מרכזי קניות המרוכזים באזור העסקים, אותו חוצה רחוב ראשי ושמו קווין סטריט. כאן גם ‘בית העיריה’ והגלריה לאמנות מודרניתמי שרוצה לצפות על אוקלנד במבט-על ולא מסתפק בחוויה של ה’סקיי סיטי טאואר’, יוכל לעלות לפסגת הר עדן או למעלה הגבעה עליה עץ אחד בודד.

גשר-המפרץ‘ המרשים הפך, כמתבקש בניו-זילנד, לאתר פעיל של ספורט אתגרי. בסמוך לקצהו הדרומי של הגשר מצוי ‘פארק שוק ויקטוריה שהסמל המסחרי שלו, ארובת לבנים, נראה למרחוק. הגשר מתוח בחלקו המערבי של מפרץ Waitemata ומקשר את מרכז העיר עם החוף הצפוני. במפרץ עצמו מרינה מפותחת ובה עוגנות מאות יאכטות וסירות שמפרשיהן הפכו זה מכבר לסמלה של העיר. מן העבר השני של המפרץ שוכן הישוב הקולוניאלי של דֵבוֹנְפּוֹרְט, אליו ניתן להגיע באמצעות מעבורות. כיום המקום תיירותי מדי ובלתי אותנטי, עם כל המשמעויות המתלוות לכך בדמותן של מסעדות ושל חנויות האופייניות למקומות מסוג זה.

חופיה של אוקלנד מפוזרים פה ושם. חופי המזרח הם העמוסים ביותר והמתאימים לשחיה והם גם אלו הנגישים בקלות יחסית, גם מתוך העיר. כשתושבי אוקלנד מדברים על “ללכת לים”, מסתבר לעתים שמדובר על חוף שנמצא במרחק עשרות ק”מ מהמרכז.

אחד היעדים הנהדרים, אליהם ניתן להגיע בטיולי השייט של מפרץ האורקי, הוא Waiheke Island, אי קטן ומפורץ הנמצא במרחק 35 דקות שייט במעבורת, מהמעגן של אוקלנד. האי שמצטיין ביינותיו המשובחים מהווה גם אופציה פסטורלית ללינה במקום מיוחד ורגוע. הלאה מכאן בשייט ממושך בהרבה, האי גְרֵייט בֶּרְיֶיר שהוא כבר מחוץ לתחום של גיחה קצרה, אבל יופיו השרוע על פני 285 קמ”ר ראוי להתייחסות…

 

ניתן לשתף את המאמר