חבל קֵרָאלָה

אנחנו מתמחים בארגון טיולים פרטיים להודו

054-4701631

אנחנו מתמחים בארגון טיולים פרטיים להודו

054-4701631

קֵרָאלָה אקזוטית במיוחד. מרצועת החוף הארוכה שלה נשלחות לשונות מים אל תוך היבשה, מתפרשות ומכסות שטחים נרחבים של המדינה. אלו הן התעלות והלגונות הקסומות, אשר השייט בהן הוא מן המרהיבים על פני הגלובּוס. לאורך הלגונות נטועות שורות צפופות ואינסופיות של עצי דקל. בתים בודדים וסירות קטנות על רקע כפרים ציוריים, משלימים תמונה חלומית. גשמי המונסון מקדימים להגיע לדרום מערב הודו וכבר בחודש מאי הם שוטפים בעוז את מטעי הקוקוס ושדות האורז של חבל קֵרָאלָה. ביוני הגשמים מתגברים אף יותר, מפזרים את האבק מן הארץ ומצננים במעט את חומה היוקד של השמש הטרופית. זהו בדיוק הזמן המועדף לקורסים וטיפולי אָיוּרוֵודָה, באחד מאותם מרכזים המתמחים בכך. 

המדינה הקטנה (שטח כפול בדיוק מזה של מדינת ישראל) מונה כמעט 30 מיליון תושבים. נהוג לחלק את 14 המחוזות של קראלה לשלושה אזורי אורך גיאוגרפיים, בעלי אופי שונה: במזרח, המדרונות המיוערים של רכס הרי הגַהט. במרכז, בין ההר לים, השדות החקלאיים והעיירות הקטנות, ובמערב: מישור החוף, בו ממוקמות גם הערים החשובות.

למרות השפעות מגוונות של עמים כובשים כמו הפורטוגזים וההולנדים, השפה המדוברת ביותר במדינה, היא מָאלַייאם, אם כי גם הינדי ואנגלית מאוד נפוצות כאן. קֵרָאלָה מתהדרת בתואר “מדינת התבלינים” והיא מתגאה במערכת חינוך, הנחשבת למתקדמת ביותר בכל הודו. לעיר הבירה טריוונדרוםשדה תעופה בינלאומי, ממנו ניתן לטוס בין היתר, לסרי-לאנקה ולאיים המלדיביים. בעיר עצמה מספר מצומצם של אתרים תיירותיים חשובים ובהם בולטים מקדש הינדי בשם סרי פדמנהבסמוואי, וכן מוזיאון נָאפִּיאַר וארמון קָנָקָאקוּנוּ.

חוף Kovalam הפופולארי נמצא 16 ק”מ מטריוונדרום. בשנים האחרונות התפתח האזור באופן מעורר דאגה. ממקום מפלט רגוע ופסטורלי הפכה קובאלם למרכז נופש הומה. פיסת החוף הנמתחת צפונה מן המגדלור עדיין מזכירה את הימים בהם תרמילאים הרפתקנים האמינו, שזהו מפתן הכניסה לגן-עדן. מטיילים עם כיס עמוק, יוכלו ליהנות משהות נעימה במיוחד, במלון הפאר: Raviz. אפשר לערוך מקובלם גיחה לאתר המקודש של קַנְיָהקוּמָרִי, הנמצא כבר בפאתי מדינת טאמיל נאדו. במקדשי החוף של קניהקומרי נערכים טקסים מרתקים. על מקום זה כתב סלמן רושדי בספרו ‘פסוקי השטן’: “במקום שבו נדמה היה ששלושה אוקינוסים מתנפצים באמת ובתמים, זה אל זה.”

חוף פָּפָּנָסָאם בְּוַרְקָאלָה מהווה תחליף הולם עבור מטיילים המחפשים שלווה ואותנטיות. צוק אדמדם משקיף על החוף וממנו מראות רומנטיים של שקיעה. הפנטזיה המקובלת על ערסל בין שני דקלים, על שפע אגוזי קוקוס ועל ים כחול, יכולה להתממש במקום זה על נקלה. וַרְקָלָה מושכת אליה גם צליינים הינדים. אלו מגיעים לאתר העלייה לרגל של שִׁיוָוהגִירִי. שייט הלגונות המרתק ביותר שניתן לערוך הוא בין קוילון (או בשמה המקומי: קולם) הנמצאת 70 ק”מ צפונה לטריוונדרום, לבין אָלָפּוּזָה. השייט המלא נמשך מהבוקר ועד שעות אחר-הצהריים. ניתן לקצר אותו ולנטוש את הספינה באחת מתחנות העגינה בדרך, ומשם להמשיך בנסיעה על הכביש. הלגונות והתעלות חוצות זו את זו במערכת סבוכה של נתיבים שאורכם עולה על 800  ק”מ.  הנופים כאמור, יפים מעל לכל סופרלטיב. העיר קוילון התפרסמה בעבר בזכות היותה נמל חשוב ב”דרך התבלינים” ההיסטורית. כיום היא מהווה מרכז לסחר באגוזי קשיו. במחוז של אָלָפּוּזָה מצוי אזור קוטנאד הידוע בכינוי: “קערת האורז של קראלה”, משום שהוא עתיר בשדות אורז דשנים.

מזרחה לאָלָפּוּזָה, בדרך למדינת טאמיל-נאדו, שוכנת שמורת הטבע של פְּרִיאָר. ביערות העד הטרופיים של השמורה, סביב לאגם מלאכותי, מרוכזים זנים שונים של חיות ובהם בּיזונים, פילים וקופים. אין עדות אמיתית לנמרים המפורסמים שכביכול מתרוצצים בפְּרִיאָר, ואותם משווקת לשכת התיירות המקומית, בהתלהבות מוגזמת.

עיר המחוז קוטיאם אינה מצדיקה יותר מאשר חניה קצרה, בדרך צפונה מאָלָפּוּזָה לארנקולם וקוצ’ין, או בדרך מערבה כשמגיעים מפְּרִיאָר. אם כבר נמצאים בעיר, אז כדאי לסור אל המקדש הפשוט והנעים: Thirunakkara. במקדש, ציורי קיר מעניינים. העיר צמודה לאגם וַמְבָּנָאד, בו נערכים בקיץ מירוצי סירות. מחוז קוטיאם משמש כתחנת יציאה לחלק ניכר ממסעות השייט במי-הלגונות. במרחק חצי-שעה נסיעה מהעיר, שוכנת העיירה המופלאה קוּמָרָקוֹם. קוּמָרָקוֹם מוקפת שדות אורז ירוקים, יערות סבוכים ועצי קוקוס. מנגד, מי האגם והלגונות, ומעל הכל השקט והאור החזק. כשאנשי קראלה אומרים שכאן מצויה חלקת האדמה הפרטית של אלוהים, הם חושבים על קוּמָרָקוֹם.

קוצ’ין ירדה מגדולתה, עת הייתה נמל מרכזי לחופו של ים ערב, ושער הכניסה לסוחרים ומגלי ארצות שתרו אחרי אוצרותיה האגדיים של דרום הודו. ירדה מגדולתה אך נותרה מעניינת. כיום קוצ’ין, השוכנת על מספר איים וחצאי איים, שייכת אדמינסטרטיבית, לאחותה הגדולה והצמודה אֶרְנָקוּלֶם. מן הקהילה היהודית שהתרכזה במשך מאות שנים בעיר, נותרו שרידים בודדים בלבד. מרבית היהודים הקוצ’ינים היגרו ארצה והשתקעו בה בהצלחה מרובה (ראו מושב נבטים בנגב וכפר-יובל בצפון). הרובע היהודי המצומצם נשמר היטב וראוי לציון בית-הכנסת מן המאה ה-16, הבנוי בסגנון אירופאי, עם נברשות בדולח וציורי קיר, ועם מרצפות חרסינה מעוטרות שהובאו מסין. בקוצ’ין גם בית-קברות יהודי. ארמון מטנצ’רי, נמצא במרחק הליכה מבית-הכנסת היהודי. הוא מכונה גם “הארמון ההולנדי”, למרות שנבנה על-ידי הפורטוגזים. אבל דווקא נסיכים הודים הפכו אותו למיוחד כל-כך, כאשר הוסיפו לקירות חדרי-השינה של הארמון, ציורי קיר המתארים את המיתולוגיה של הראמיאנה. שני קילומטר מערבה מהארמון שוכנת ‘כנסיית סנט פרנסיס. זוהי הכנסיה העתיקה ביותר בהודו. וסקו-דה-גאמה שנפטר בעיר קוצ’ין, נקבר בחצר הכנסיה לפני שעצמותיו הועברו לפורטוגל. מלבד אזור הפורט העתיק כדאי לבקר גם באיי וולינגדון ו-גונדה וכן לצפות ברשתות הדייג הסיניות בנמל. בעיר ארנקולם אפשר לצפות במופע קָטָאקָלִי, האופייני לחבל קראלה.

אתר נופש מומלץ, נמצא כ-40 ק”מ מקוצ’ין ונקרא צֵ’רָאי. נוסעים ששהו במקום, מספרים על מסז’ים  וטיפולי אָיוּרוֵודָה ברמה מאוד גבוהה. ועוד יעד לנופש חלומי: ‘מָרָרִי בִּיץ’ השוכן ליד כפר הדייגים מָרָרִיקוּלַם, מעט צפונית לאָלָפּוּזָה.

136 ק”מ מזרחה לארנקולם, במחוז אִידוּקִי, שוכנת עיירת הקייט מוּנַאר בגובה של 1,600 מטר מעל פני-הים. האזור כולו משובץ כפרים קטנים, מוקפים במטעי-תה ירוקים, המכסים את מורדות הגבעות. שבילים צרים ומפותלים מזמנים למטיילים מסלולי הליכה משובבים. מונאר היא נקודת מפלט מצויינת לכל מי שמחפש מרגוע מן המישורים המהבילים ומן הערים הדחוסות. נוף ההרים הנשקף ממונאר, הוא לא פחות מאשר מרהיב. מעל הכל נישאת פסגתו ההדורה של הר אנמוד (2695 מ’), הידועה כ”פּסגת הפִּיל”. זו הפסגה הגבוהה ביותר בדרום הודו. בזכות מיקומו של ההר ברצועת אקלים סוב-טרופית, הוא מכוסה ביערות עד עבותים ולעולם לא יורד בו שלג. הטיפוס אל פסגת ההר מתוך שמורת ארוויקוּלם נמשך כשעתיים וחצי, אך הוא דורש כושר גופני מעולה. אבל מונאר מתקשרת לפני הכל עם גידולי התה. מלבד הביקור במטעים והמפגש עם קוטפות התה, ניתן לסייר בגני התה, במוזיאון התה ובמפעלים לייצור תה. המוזיאון הקטן נמצא כ-7 ק”מ צפון מערבה למרכז העיר. אין צורך ביותר משעת ביקור במקום. המוזיאון סגור בימי ב’ והוא, כמו החלק הארי של מוסדות התה במונאר, שייך לקונצרן Tata. בסמוך למוזיאון ניתן לבקר באחד המפעלים.

צפונית למונאר, בצמוד לרמת נילגירי, במחוז Palakkad, כדאי במיוחד לבקר בשמורת-הטבע הנהדרת של Silent Valley. כאן על-פני 90 קמ”ר של יערות גשם טרופיים, עולם החי והצומח עשיר במידה מעוררת השתאות.  שדה-התעופה הקרוב ביותר לשמורה, מצוי בעיר קוימבָּטוֹר, אשר בחבל טאמיל-נאדו. הלאה וצפונה, למחוז המפתיע ביותר בחבל קראלה: Wayanad! מדובר באזור יפהפה, טובל כמובן בצבעים הירוקים, העזים, של ארץ ההרים. בין שדות האורז ומטעי הקפה והתה, פזורים כפרים קטנים. יערות-עד מכסים את מדרונות ההרים, ובעיקר Wayanad מציעה למטיילים בה, מפגש בלתי אמצעי, עם בני השבטים המתגוררים במחוז.

חזרה אל החוף: בעיר טְרִיצ’וּר, נמצא מקדש הינדי חשוב, המוקדש לאל שיווה. מכיוון שהמקדש אסור לכניסה ללא-הינדים, כדאי לעצור כאן רק להפוגה קצרה, או כדי להשתתף בפסטיבל המקומי, החל בכל שנה באביב. אותם דברים אמורים לגבי הישוב גורוויור, בו ממוקם מקדש לכבוד האל קרישנה.

קליקוט (קוֹזִיקוֹד), בצפון חבל קראלה, באזור הקרוי מָלָאבַּר, היא עיר עתיקה בעלת חשיבות היסטורית. כאן עגן וסקו דה גמה כאשר הגיע לראשונה להודו. בכל שנה, בחודש פברואר או בחודש מארס, נוהרים לקליקוט אלפי מאמינים כדי לחגוג את פסטיבל אטומנור במקדש המקומי. מעט מחוץ לעיר נמצאים אגם פוקוט ושמורת הציפורים קָדָלוּנְדִי. וממש בצפון המדינה, בסמוך לחבל קרנטקה, נמצא מבצר בֵּקַל. לאחרונה מנסים לקדם, בהצלחה לא מבוטלת, את חופי-הים של בֵּקַל, כאתרי נופש אקזוטיים.

ניתן לחוש את האווירה המיוחדת של מדינת קראלה באמצעות ספרה המשובח של הסופרת ארונדהטי רוי, ילידת המקום: ‘אלוהי הדברים הקטנים’.

לוטוס-הזהב: מעל 30 שנות ניסיון בארגון טיולים פרטיים לארצות המזרח. מתעניינים בטיול מתוכנן ומוזמן מראש על-ידי מקצוענים בתחום? נשמח לערוך שיחה קצרה, ובמידת הצורך, ניתן יהיה גם לתאם פגישה בלתי מחייבת. אנא מלאו הפרטים כאן למטה, ונשוב אליכם בהקדם.

לוטוס-הזהב: מעל 30 שנות ניסיון בארגון טיולים פרטיים לארצות המזרח. מתעניינים בטיול מתוכנן ומוזמן מראש על-ידי מקצוענים בתחום? נשמח לערוך שיחה קצרה, ובמידת הצורך, ניתן יהיה גם לתאם פגישה בלתי מחייבת. אנא מלאו הפרטים כאן למטה, ונשוב אליכם בהקדם.

ניתן לשתף את המאמר