בית מרגולין
בית מרגולין – רחוב אחד-העם 39, פינת בצלאל יפה 5.
הבית הוקם בשנת 1924 בסגנון אקלקטי מאופק האופייני לבתי הבורגנים של אותה תקופה. בתים כאלו תוכננו על ידי אדריכלים מובילים כדוגמת טישלר וברלין, אך זהותו של האדריכל שתיכנן את ‘בית מרגולין’ אינה ידועה. זהו מבנה גדול, בן ארבע קומות, בעל גג שטוח אשר תוכנן בצורת האות V לפי מיתווה החיבור של הרחובות אחד-העם ובצלאל יפה. רחוב בצלאל יפה נקרא בשנות ה-20 רחוב הרכבת, מכיוון שהוא הוביל אל המקום בו הייתה בזמנו תחנת הרכבת.
בעלי המבנה הראשונים, שושנה (ריזל) ובן-ציון מרגולין, לא היו דמויות בולטות בעיר והמידע עליהם קלוש. הוא יליד 1869 והיא צעירה ממנו בשנה. היו להם שלושה בנים, פייבל שגר ברחוב אלנבי, ושני בנים נוספים, שלמה ופנחס, שגרו בחיפה. הם מכרו את המבנה למשפחת שליסל בשנת 1938. השליסלים לבד, ובשותפות עם אחרים, החזיקו בנכס לאורך הדורות, ולמעשה עד עתה מחצית מהבעלות על המבנה שייכת לצאצאית חדוה שליסל-בורשטיין.
רחוב אחד-העם המשמש כרחוב מרכזי בשכונת ‘לב תל-אביב‘, היה מאז ומעולם רחוב בו מתנהלות חנויות קמעונאיות, מסעדות ובתי-קפה. זהו רחוב ארוך אבל צר מדי עבור קווי האוטובוס שנוסעים בנתיבים הראשיים המקבילים: שדרות רוטשילד ורחוב יהודה הלוי. הנינוחות השוררת ברחוב והאווירה השכונתית הרגועה עודדו לא מעט בתי אוכל לפעול בחלקו הדרומי של רחוב אחד-העם.
גם ב’בית מרגולין’ נפתחו ונסגרו לא מעט בתי עסק. ותיקי העיר זוכרים את חנות הצעצועים של קצנברגר. במרתף הבניין נפתחה בשנת 1938 מסגריה של אדם בשם מרדכי ויאקובסקי, ללא רישיון. כאשר מתקבל צו סגירה, האיש שולח מכתב לוועדת בנין ערים: “זה שלש שנים שיש לי מחסן של אינסטלציה ומסגרות בביתו של מר שליסל. והנה לדאבוני הרב מבקשת ממני העיריה לעזוב את המקום וע”י זה נשבר מטה לחמי. אני מקווה שההחלטה מקורה בטעות ואין רצונכם לקפח את פרנסתם של 5 נפשות, ולכן אבקשכם לבטלה.” הבקשה נענית בחיוב והמסגריה ממשיכה לפעול.
בשנות ה-50 ניתן היה למצוא בבניין, בנוסף לחנות הצעצועים ולמסגריה, גם מחסן רהיטים ומכבסה. את הרישיון להפעיל מכבסה מקבל בעל העסק אשר בנו נפל במלחמת השחרור, בזכות התערבות ועזרה של משרד הביטחון. אחר-כך, בעשורים הבאים, נפתחים עסקים המשקפים את הדינמיקה האופיינית לאזור זה של העיר באותן השנים: משרדים של עורכי-דין, של רואי-חשבון ושל חברות ביטוח.
בשנים האחרונות מושך המיתחם של לב העיר, קהל צעיר וקהל של סועדים, המוצאים במקום אתרי בילוי אופנתיים. כיום פועלים שני בתי עסק ב’בית מרגולין’, שעושה רושם שהצליחו להתגבר על שנת הקורונה, ואלו הם הקונדיטוריה The Urban Bakery ובית-הספר לעיצוב ‘סטודיו ‘6B.