מפּלֵי מים
נפילתם הדרמטית של מים זורמים בטבע, ממפלס גבוה למפלס נמוך יותר, מעוררת תמיד השתאות וממחישה את עוצמתם של כוחות כבירים וטמירים, הטמונים במימי הנחלים והנהרות. מפלים ואשדות מים היוו מאז ומתמיד מוקד משיכה ייחודי. רבים מתייחסים אל מפלי המים כאל מקור השראה, אחרים רואים בהם סמל ליפי הטבע, ויש גם המאמינים כי למפלים, סגולות לשלוות הנפש.
מספר מפלי מים בעולם בולטים בגובהם או ברוחבם. נסקור תחילה את המפלים הידועים והמפורסמים יותר. דווקא הגבוה שבמפלי תבל: מפל אַנְחֶל, אשר בונצואלה, זוכה לפירסום מועט, יחסית למפלים אשר יוזכרו כאן בהמשך, וזאת בשל מיקומו בארץ פחות מתויירת ובשל נגישות בעייתית לאתר עצמו. כך או כך, מפל אנחל צונח 979 מטרים, מרום פסגת ההר ועד בסיסו. המפל ממוקם בשמורת קנאיימה, במחוז בּוליבאר, בחלקה המזרחי של ונצואלה. כדי להגיע לקנאיימה מקרקאס הבירה, יש לטוס דרך פּוארטו אורדז.
מפלי אִיגוּאָסוּ ממוקמים במשולש הגבולות של ארגנטינה, פרגוואי וברזיל. המפלים משתרעים על-פני 2,700 מטרים, כאשר את החלק הארי שלהם ניתן לראות בצד הארגנטינאי, אך התצפית המרשימה יותר, מצויה בצד הברזילאי, בפנורמה על אשד “גרון השטן”. למעשה, מפלי האיגואסו מורכבים מסדרה של 275 מפלים היוצרים את אחד המראות עוצרי הנשימה באמריקה הדרומית. לשתי הערים, המשרתות את התיירים הבאים למקום: פוז דה איגואסו הברזילאית ופוארטו איגואסו הארגנטינאית, שדות-תעופה המקושרים לערים הגדולות באזור.
מפלי וִיקְטוֹרְיָה משותפים גם הם לשתי ארצות: זמבּיה וזימבּבּוואה אשר באפריקה. האתר התגלה לראשונה לעין מערבית, על-ידי החוקר האגדי ליוינגסטון. יש המשווים את מפלי ויקטוריה לאלו של איגואסו. בשני המקרים מדובר במערכת אדירה של מפלי מים המשתרעים על שטח נרחב ונופלים מגובה דומה, הנע בין 80 ועד 110 מטרים. בעוד מפלי האיגואסו מפוצלים ומסוכסכים בינהם, הרי שבחלקים מסויימים של מפלי ויקטוריה נדמה כאילו מדובר בוילון מים עצום, לבן ואחיד. גם הישוב ויקטוריה פולז בזימבבוואה וגם ליוינגסטון אשר בזמביה, מחוברים בטיסות ישירות ליוהנסבורג.
מפלי הניאגרה, אולי הידועים שבין המפלים בתבל, מפרידים אף הם בין שתי מדינות: ארה”ב וקנדה. המפלים הפכו לאתר תיירות בשנת 1820 וכעבור 50 שנה, גדל מספר המבקרים במקום, פי עשר. מפלי הניאגרה הם אחד מהמקומות הפופולריים ביותר באמריקה, לבלות בהם ירח-דבש. מנהג זה החל להתפתח באמצע המאה ה-19 והתחזק עוד יותר בעקבות הקרנת הסרט: “ניאגרה”, בכיכובה של מרלין מונרו. בצדו האמריקאי של הגבול זורמים רק כעשרה אחוז, מכלל המים. המפלים הקנדיים נקראים “מפלי הפרסה” והמסה האדירה של מים הזורמת בהם, מעניקה להם צבע ירוק.
לעתים, דווקא אשדות ומפלים נמוכים יותר, הנושאים כמויות מים פחותות, אך המצויים בתוואי נוף ייחודי, מלהיבים את הצופה בהם, לא פחות מאשר מפלי הענק. כאן החלטנו לערוך רשימה בלתי מחייבת של מפלי מופת פחות מוכרים. מקומות שיציתו את דמיונם של אלו שמחפשים רעיונות לטיולים. בחרנו אתרים שונים, בארצות שהן יעד למטייל הישראלי. הרשימה שלנו מחולקת לפי יבשות ומסודרת בסדר אלפביתי של הארצות.
הנה אם כך, רשימה חלקית של מפלי-מים מופלאים:
אירופה
איטליה: מפל סֶרְיוֹ, ממוקמים בפרובינציית ברגמו אשר בחבל לומברדיה. סכר גדול שולט על זרימת מימי הנהר, אלו המזינים את המפלים ועל-כן רק חמישה ימים בשנה, בתאריכים ידועים מראש, משחררים את הזרימה אל המפלים, אך כשזה קורה, כדאי מאוד להיות נוכחים במקום.
איסלנד: מימי הקרחונים המופשרים בצפון איסלנד, יוצרים את מפלי דֵטִיפוֹס הניתכים מגובה של 44 מטרים ונחשבים למפלים בעלי העוצמה הגדולה ביותר באירופה כולה. עוד מפלים הראויים לציון באיסלנד: גלימור, Seljalandsfoss המרשים, וכן סקוגהפוס.
אסטוניה: בצפונה של אסטוניה, בין אונטיקה לטוילה, מצוי מפל וָאלַסְטֶה. המפל כשלעצמו יפה מאוד, אבל ייחודו בימי החורף, אז מימיו קופאים והופכים אותו לאתר מרהיב.
אנגליה: שביל המפלים של אִינְגֶלְטוֹן בצפון אנגליה, מהווה המחשה לכך שלעתים מפלים קטנים יחסית – כאשר הם מצויים בתבנית נוף מתאימה – עשויים להיות מלהיבים במיוחד. השביל חוצה יערות של עצי אלון וחולף על-פני מספר מפלים נהדרים, שהמוצלח שבהם הוא טורנטון פוֹרְס הנופל מגובה של 14 מטר.
בּולגריה: רַאייסְקוֹ פְּרַסְקָאלו הוא המפל הגבוה והמרשים ביותר באזור הבלקנים. המפל שוכן בפארק הלאומי של מרכז-הבלקן לצלה של פסגת בוטב. האתר נמצא 150 ק”מ מזרחית לסופיה ו-70 ק”מ צפונית לפלובדיב.
ויילס: הרי סְנוֹדוֹנְיָה והחוף המשתפל למורדותיהם, בצפון מערב ויילס, הם בלא ספק מן האטרקציות המלהיבות בבריטניה. נופי ההרים עוצרי הנשימה, האגמים, היערות, הכפרים הקטנים, כל אלו ועוד, הופכים את האזור המופלא הזה למוקד משיכה לרבבות מטיילים. רבים מנצלים את תוואי השטח לצעדה רגלית מרתקת בשמורה ואף לטיפוס אל פסגות ההרים. זהו אזור עתיר במפלי מים. שימו-לב למערכת האשדות של Swallow המתדרדרים במתינות, במדרונות ההר.
נורבגיה: נורבגיה היא גן-עדן לאוהבי הטבע, לא רק בזכות הפיורדים שלה, אלא גם בזכות מספר בלתי נדלה של מפלים מרהיבים. די להביט בצניחתו החופשית של מפל מַרְדַלְספוֹסֶן מגובה של מאות מטרים, או באחיו עצום המימדים: מפל לַנְגפוֹס המצוי בסמוך לפיורד של אקרה, כדי להבין עד כמה מופלאים המפלים של ארץ זו. ועוד מפלים נהדרים בנורבגיה: הנפלט, פֵייגפוֹסֶן והמפל שזוכה למירב הביקורים: ווֹרִינְגפוֹסֶן.
סלובניה: אולי המרהיב מבין אגמי סלובניה, הוא אגם בּוהיני הנמצא כ- 30 ק”מ מבּלד, בעמק מיוער. מימיו הצלולים והזכים של אגם בּוהיני משווים לו מראה זוהר. ליופי הרב נוסף מראה ההרים המקיפים את האגם. אפשר לשלב טיולים באזור: מפלי סָאבִיצָ’ה, גשר הודיצ’ב על נהר מוסטריצה, ועלייה עם הרכבל להר ווֹגֶל, המתנשא לגובה של 1,800 מ’.
סקוטלנד: חלק ניכר מהמפלים הבולטים של בּריטניה, מצויים בסקוטלנד, ובהם ראויים לביקור: מפלי סְטִיל הצונחים מגובה של 120 מ’, מפלי גלומך, וכמובן המפלים הגבוהים ביותר, ובעלי השם המוזר ביותר, איס אשואל אלוין .
צרפת: האתר הנהדר של “גשר ספרד”, מצוי בתוך שמורת-טבע, בפארק הלאומי של הפּירנאים. גשר האבן העתיק שעל-שמו קרוי המקום, עובר מעל ערוץ של מי סחף, באזור בו מתמזגים ערוצי מים נוספים ושלושה עמקים. המבנה הגיאוגרפי המיוחד יוצר ריכוז נדיר של אשדות מים יפהפיים. הישוב הקרוב לשמורה נקרא Cauterets.
שוויץ: שוויץ האלפינית משופעת במפלי מים, אך הייחודי והמרשים שבהם נמצא בקניון טרומלבך, במורדות היונגפראו, המונך והאייגר, לא הרחק מהעיר אינטרלקן, או ליתר דיוק: בסמיכות לישוב לָאוּטֶרבּרוּנֶן. מי השלגים הנמסים, זורמים ממרומי ההרים אל הקניון, אשר בתוך סלעיו חבויים עשרה מפלים. הביקור במעבה הסלעים, לתצפית על המפלים המופלאים, מתבצע באמצעות מעלית שקופה. האתר פתוח למבקרים בין החודשים אפריל ונובמבר. ואי-אפשר שלא להזכיר את מפלי הריין, המפורסמים שבמפלי שוויץ.
אסיה
הודו: מפלי ג’וֹג בחבל קרנטקה הם ממראות הטבע היותר משובבים בדרום הודו, אלא שהביקור בהם טומן מלכודת. עוצמת הזרימה של אשדות המים, רבת רושם במיוחד בימי הקיץ, בעקבות גשמי המונסון, בין החודשים יולי-אוקטובר – וזאת, למרבה הצער, בדיוק התקופה המרתיעה מטיילים המעוניינם לטייל בחלק מהביל זה של הודו. המפלים, הנחשבים לגבוהים ביותר בתת היבשת, נמצאים בדרך בין עיר החוף הגדולה מנגלור לבין גוֹאָה.
טורקיה: מעיינות, או מפלי קָפּוּז בָּאשִי, המינוח תלוי בנקודת המבט, הם בוודאי תופעה יוצאת-דופן, שכן מעיינות המים נובעים מתוך הסלע ופורצים החוצה בעוצמה רבה, תוך נפילה חופשית אל עמק הזמנטי, ובכך הופכים למפלים, אשר מימיהם הזכים, מומלצים לשתיה. קָפּוּז בָּאשִי ממוקמת דרומית לקפדוקיה ומזרחית לעיר Nidge.
יפן: במזרחו של האי הצפוני הוקאידו, מוקף במימי ים אוחוצק, נמצא חצי-האי שירטוקו ובו מפלי המים החמים קָאמוּיוָואקָה, המושכים אליהם רבבות מטיילים, בחודשים יולי ואוגוסט. יערות שירטוקו, מהווים בית לדובים החומים.
לאוס: מגבולה של תאילנד מתעקל נהר המקונג, מזרחה אל תוך לאוס. כאן, הוא איננו עוד נחל יפה או נהר מרשים, אלא עורק חיים פועם שחייהם של מיליוני אנשים תלוי בו לא במעט. מהגבול במסע בן יומיים מגיעים עד לואנג-פראבּנג, אחד מאתרי התיירות החשובים של לאוס. העיר היוותה בעבר בירה של ממלכת לאן-צ’אנג. זוהי נקודה בה אפיק הנהר מתעקל בצורה של ברך ונע דרומה ושוב מהווה גבול טבעי לאורך מאות קילומטרים בין לאוס לתאילנד. במרחק של 30 ק”מ מלואנג-פרבנג שוכנים מפלי קוּאַנְג סִי.
סין: שתי שמורות טבע מפארות את צפונה של סצ’ואן. האחת ג’יוזייגו, השניה הואנג-לונג. ההגעה לאזור זה כרוכה בנסיעה ממושכת בת שעות ארוכות. ניתן לטוס לשדה-התעופה הנמצא בסמוך לשמורות, ובקרוב גם הרכבת המהירה תגיע מצ’נגדו ישירות לג’יוזייגו. ככל שהאזור נגיש יותר, כך הוא פופולארי יותר. יופיו הבלתי ניתן לערעור של עמק ג’יוזייגו, על אגמיו, המפלים שבו, והיערות העבותים, נהנה מהילת הניתוק והראשוניות שחשו עד לפני שנים אחדות, הזרים הבודדים שהגיעו אליו. הבולט שבין מפלי השמורה הנו זֶ’נְז’ו טַאן.
סרי-לנקָה: במחוזות ההר של האי, בחלקה הפראי והיפה של סרי-לנקה, זורמים בחן רב, מפלי סנט קלייר.
פיליפינים: מפלי פַּגְסַנְחַן היוו בסוף שנות השמונים ובתחילת שנות התשעים, ביחד עם טרסות האורז של בּאנווה ובָּטַד, וביחד עם חופי בּורקאי, את אחד היעדים המועדפים על התרמילאים הישראלים.
תאילנד: מפלי ארוואן, המצויים במערב תאילנד, בשמורת טבע הידועה גם בכינוי: “שמורת שבעת המפלים” הם מן היפים שבמפלי תאילנד. עיקר הקסם של המקום, בחודשים שלאחר עונת גשמי המונסון.
ראו גם כתבות על יעדים במזרח אסיה (המשך הכתבה על מפלי המים, כאן למטה)
אפריקה
אנגולה: בלבה של אנגולה, בחלקה הצפוני, ליד העיר Malnage, כ-500 ק”מ מזרחית לעיר הבירה לואנדה, נגלים לעיניו של התייר המשתאה מפלי קָלַנְדוּלָה, מהיפים ורבי ההוד שבאתרי הטבע של אפריקה. למרבה הצער, נדרשת מידה רבה של רוח הרפתקנית, כדי לסייר אל המחוז למוד הקרבות.
אתיופיה: מפלי הנילוס הכחול שוכנים בין אדיס-אבּבּה וגוּנדר, דרומית לאגם טאנה ולעיר הקטנה בהר דר. כדי להתרשם מהמפלים, רצוי להגיע לכאן בעונה הגשומה.
דרום-אפריקה: שניים בגובהם רק למפלי אנחל, צוללים מימיו של מפל טוּגֵלָה, מגובה של 947 מטר. האתר מצוי בהרי דרקנסבּרג, במדינת קואזלו-נטאל. מפל דרום-אפריקאי נוסף: אוֹגְרַבְּיֶיס, מצוי בסמוך לפינתה הדרום מזרחית של נמיבּיה.
מארוקו: בעונת הקיץ ניתזים מי המפלים של אוּזוּד בקילוחים דקים אל המכתש שלמרגלותיהם, אך בחורף ובאביב הם ניתכים בעוז וצונחים ברעש רב את שלושת המפלסים, אשר מצטברים לכדי 110 מטר של נפילה. עמק אוזוד, ממוקם בשכנות לישוב בני מלאל ובמרחק של כ-150 ק”מ, צפון מזרחית לעיר מָרָקֶשׁ.
קונגו קינשאסה: מפלי ליווינגסטון הסמוכים לנהר קונגו, נחשבים למפלים המתפרשים על השטח הנרחב ביותר בעולם. למעשה, לאורך של 350 ק”מ, מאיזור עיר הבירה קינשאסה ועד מאטאדי שבקונגו-תחתית זורמת סידרה של אשדות המים, ממפלס אחד למפלס תחתון, הנמוך ממנו בממוצע, בכ-270 מטר. שימו-לב גם למפלי אינגה, 40 ק”מ ממאטאדי ולפרויקט הסכרים המגלומני שנבנה באזור.
אמריקה הלטינית והקריביים
בּרזיל: קָשוּאֵירָה דָה פוּמָאסָה הוא מפל במחוז בהאיה, בצפון ברזיל, היורד מגובה של 380 מ’. מיקומו באזור נידח, בארץ של מערות ומפלים, הפך אותו לאטרקטיבי במיוחד עבור התרמילאים, המגיעים אליו במסגרת של טרק בן מספר ימים.
גויאנה: במדינה קטנה זו, הגובלת עם ברזיל ועם ונצואלה, שני מפלים פנטסטיים. הראשון: מפל קאיטור, הנחשב לאטרקציה הגדולה של המדינה. המפל האדיר מצוי בלב יערות הגשם הבתוליים של גויאנה. והשני: אשדות אוֹרִינדוּיק – מערכת של מפלים נמוכים ומשובבי נפש.
ג’מייקה: נהר דַנְס מתגלגל אל הסלעים המשקיפים על הים הקאריבי ונשפך על גביהם כמפל יפהפה, עד התמזגותו עם הים.
פּרו: סיפורה של העיר האבודה מאצ’ו-פיצ’ו ידוע לכל. והנה, שוחזר בשנים האחרונות סיפור דומה, עת התגלה באקראי מפל גוֹקְטָה, במעבה הג’ונגל הפּרואני, באזור האמזונס. גובה המפל, 771 מטר.
קוסטה ריקה: שדה התעופה הבינלאומי של קוסטה ריקה נמצא בסמוך לעיר אלחוּאלָה. מפלי לָה-פָּז הממוקמים כ-30 ק”מ מאלחואלה, ראויים לשמש כאחת התחנות הראשונות בארץ הטרופית היפה. באותה הזדמנות, אין להחמיץ את חוות הפרפרים הנפלאה של לה-פז.
אמריקה הצפונית
ארה”ב: ארצות-הברית היא מלכת המפלים. נזכיר כאן את הבולטים שבמפלים אלו, בשמותיהם בלבד: מפלי יוּסֵמִיטִי ומפל וֶרְנָל בקליפורניה, מפלי סנוקוולמי במדינת וושינטון, מפלי מולטנומה ומפל פאנץ’ בּול באורגון. המפל הגבוה והמפל הנמוך בשמורת ילוסטון, אשר בוויומינג. לוּקִינְג גְלַאס בצפון קרוליינה. מפלי שוֹשוֹנִי באיידהו, וכן Kahiwa Falls בהוואי. על-כך יש כמובן להוסיף את מפלי הניאגרה.
קנדה: כשמדברים על מפלי מים בצפון אמריקה, מיד חושבים על מפלי הניאגרה, אבל בארץ רוויית מים כמו קנדה קיימים לא מעט מפלים שובֵי עין הראויים לתשומת לב. אחד הבולטים שבהם הוא מפל מוֹנְטמוֹרֶנְסִי, שנמצא 12 ק”מ ממרכז העיר ההיסטורית קוויבּק.
אוסטרליה וניו-זילנד
אוסטרליה: מפלי ג’ים-ג’ים שוכנים בשמורת קאקדו אשר בצפון אוסטרליה. המפלים הנפלאים פעילים אך ורק בעונה הגשומה. רשויות השמורה מזהירים את המטיילים, מפני תנינים המצויים במורד הערוץ…