בית בֶּנְבֵּנִישְׁתִּי
בית בנבנישתי – רחוב החשמל 8.
לעזרא בנבנישתי, האיש שבנה את הבית ברחוב החשמל 8, ייחוס משפחתי מפואר. הוא אחד מצאצאיה של דונה גרציה נשיא, שחיה באירופה ובתורכיה במאה ה-16 והפכה לאגדה בזכות התכנית הגרנדיוזית להקים ממלכה יהודית בעיר טבריה. כבר במאה ה-13 וכך לאורך ההיסטוריה – לפני ואחרי דונה גרציה – המשפחה העמידה אישים חשובים נוספים, כשהבולט שבהם הוא הרמב”ן. סבו של עזרא שעל-שמו הוא נקרא, היה עורך המהדורה של עיתון ‘חבצלת’ בשפת הלאדינו. אביו, יצחק בנבנישתי נחשב לאחד הבנקאים המוכרים בישוב. האם, לאה לבית פאניז’יל היא אחותו של הרב אליהו משה, שהיה חכם באשי וראשון לציון בירושלים. בשנת 1911 התחתן עזרא עם מרים לבית ארואץ – משפחה שורשית נוספת, שנקשרה בין השאר עם הקמתה של שכונת ‘אחוזת בית‘.
הזוג הצעיר התחתן בירושלים וחי בה עד שנת 1920. באותה שנה עברו לגור ביפו ואחר-כך בתל-אביב. עזרא החל את דרכו המקצועית כשהוא פוסע בעקבות אביו הבנקאי. הוא מונה לעוזרו של זלמן לבונטין, מנהל סניף יפו של בנק אפ”ק. עד מהרה מאס בעבודתו בבנק ופרש. ביחד עם חברו דוד יודלביץ’ הקים בית מסחר למוצרי חשמל. באמצע שנות ה-20 בנבנישתי רוכש מגרש באדמת ‘מודל פארם’, שתהפוך בהמשך לחלק משכונת ‘רמת השרון‘ (מתחם לבונטין של ימינו), בסמוך לתחנת החשמל של רוטנברג.
בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב החשמל, בתל-אביב, ובהם גם בית בנבנישתי.
בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב החשמל, בתל-אביב, ובהם גם בית בנבנישתי.
בשלב הראשון נבנה על המגרש בית בן קומה אחת, שיהפוך ל’בית בנבנישתי’ ברחוב החשמל 8. עד אז גרו בני המשפחה בשדרות רוטשילד. בשנת 1927 כבר התמקמו בבית החדש, ברחוב החשמל. באותה עת הייתה רבקה בתם הבכורה בת 14, ואילו בנם הצעיר יצחק, היה בן 7. כעבור שנים אחדות התבקש האינג’ינר אריה כהן להכין תכנית לבית בן שתי קומות ובשנת 1934 גם נוספה לו קומתו השלישית. הבית שייבנה בסגנון הבינלאומי הוא השלד של הבית העומד על תלו עד עצם היום הזה.
בינתיים יודלביץ’ עקר לראשון-לציון ועזרא המשיך לנהל את העסק בכוחות עצמו, בדרך יפו. הוא קיבל בלעדיות על יבוא מנורות חשמל מתוצרת ‘טונגסרם’, או כפי שהוא מפרסם מפעם לפעם, במודעות בעיתונות: “אור השמש במנורה. הבא-כח היחידי לא”י ועבר הירדן.” ב-12 במאי 1929 מתפרסמת בעיתון ‘הארץ’ מודעה במתכונת שונה: “גדוד מגיני השפה מודיע שעל-פי הזמנת בית המסחר עזרא בנבנישתי, התקבלו בארץ עששיות חשמל ששם הפירמה כתוב עליהם בעברית. גדוד מגיני השפה פונה לסוכני בתי חרושת מחוץ-לארץ בהצעה שישתמשו בעברית לשם פרסום התוצרת שלהם בארץ ישראל.”
בשנת 1937, כשהחלו להתקבל רישיונות לפתיחת עסקים בשכונה, העביר בנבנישתי את בית המסחר שלו מדרך יפו, לקומת הקרקע בבניין. ביולי 1940, כשהוא בן 55 בלבד, נפטר עזרא בנבנישתי. אלמנתו מרים, בנו יצחק ובתו רבקה סטלבו, היורשים החוקיים, הפכו לבעלי הנכס. יצחק מקבל עליו את ניהול החנות למוצרי חשמל, שמלבד נורות טונגסרם מוכרת גם מכשירים חשמליים, ובהם – כפי שיצחק מפרסם – שואבי אבק, אשר כונו באותה עת: “יונקי אבק”.
יצחק התגייס לצבא ונפצע במהלך מלחמת השחרור. כששב לביתו ביקש לנצל את הזכויות המגיעות לו בגין 45% הנכות שנקבעו לו: “הנני מגיש תכנית לבנית דירה על גג ביתי ברחוב החשמל 8. אני משרת בצבא ונפצעתי בעת מילוי תפקידי לפני תשעה חודשים ועודני נמצא בטיפול רפואי בבית-חולים צבאי. כיוון שהנני עומד להשתחרר בקרוב ולהתחתן, תאפשר לי הדירה את סדורי בחיים.”
עם השנים הלך מעמדה של השכונה והתדרדר. את הדיירים הבורגנים החליפו בתי עסק קטנים ובעלי מקצועות חופשיים, ואילו ‘גן החשמל’ (שנקרא בימינו ‘גינת השרון’) שנמצא ממש מול הבניין הפך למוקד של פעילות מפוקפקת. הגברת מרים בנבנישתי עצמה עברה בסוף שנות ה-50 לגור ברחוב דובנוב. את חדרי דירתה השכירה לעורכי-דין. אחד מהם, אשר וינברג, מתלונן במכתב לעיריה (ספטמבר 1961):
במשרדי נתהוו סדקים בתקרת החדר. דרך הסדקים חדרו בחורף שעבר מי גשם רבים אשר הציפו החדר, השחיתו את התקרה בחלקה וגרמו להתקלפות הסיד ולנזקים אחרים. מאחר ובעלת הבית לא נענתה לבקשתי בדבר תיקון התקרה והגג, נאלצתי לנקוט נגדה בצעדים משפטיים. אבקשכם לבקר במשרדי על מנת לבדוק המצב ולהמציא לי התעודה הנדרשת. אני מצרף בזה שיק על סך 6 לירות, אגרת ביקור ודמי תעודה.
באמצע שנות ה-70 מכרו בני משפחת בנבנישתי את חלקם בבניין. במאי 1980 מערער עורך-דין יוסף שטיינמן על הכוונה לפנותו מהמשרד, בטיעון כי מדובר באזור מגורים. מכתבו מהווה עדות מאלפת למצב העגום בו היה שרוי הרחוב כולו באותם ימים:
משרדי נמצא מזה 20 שנה ברחוב החשמל מספר 8, תל אביב. את המשרד שכרתי בדמי מפתח בשנת 1959. לפני כחודש קיבלתי הודעה בה הודיעוני כי שימושי במשרד הינו שימוש חורג וכי עליי להפסיקו. ברחוב החשמל כולו אולי ישנן 5 דירות למגורים, כאשר יתר הבתים משמשים כמשרדים שונים, חנויות ואף בתי מלאכה. קיימים לפחות שני בניינים בהם שוכנים משרדי חברת חשמל. הבית ישן וקיים למעלה מחמישים שנה. אין איש המוכן לשכור דירה מדירות הבתים ברחוב למטרת מגורים. אציין כי במשרד זה מועסקים ביחד איתי שמונה אנשים המתפרנסים מעבודת המשרד.
מאז שנות ה-90 החלה התחדשות ב’מתחם לבונטין’ וכיום הוא מהווה אזור בילויים אופנתי ומקום מגורים מבוקש. בקומת המסחר של ‘בית בנבנישתי’ ניתן למצוא בימים אלו את חנות האאוטלט של הגר סתת, לצדה חנות לעזרי הוראה לבתי-ספר וחנות בגדים נוספת.
תחקיר וכתיבה: חגי להב.