בֵּית קופֶּרְמִינְץ
בית קופרמינץ – רחוב החשמל 7.
הבית נבנה בשנת 1935 על-ידי האדריכל הפעלתן דב טשודנובסקי, עבור רבקה ויעקב קופרמינץ. כמו רבים מהקולגות שלו, גם טשודנובסקי התאים עצמו לאסכולת הבאהאוס ועבר בשנות ה-30 לתכנן בתים בסגנון הבינלאומי. ממש בסמוך ל’בית קופרמינץ’ ניתן לראות את ‘בית ישמעילוף‘ (רחוב החשמל 10), שנבנה על-ידי אותו אדריכל ממש, אבל עשר שנים מוקדם יותר, כאשר הסגנון בתל-אביב היה שונה לחלוטין.
הבית נמצא מול ‘גן החשמל’, בלב השכונה שנקראה בעבר ‘רמת השרון’ והיום ידועה יותר כ’מתחם לבונטין’. רחוב החשמל והגן קיבלו את שמם מתחנת הכח הראשונה שהוקמה בתל-אביב, על-ידי פנחס רוטנברג, ונמצאת בסמוך אליהם. כיום, נקרא הגן הקטן ‘גינת השרון’, לזכר שמה המקורי של השכונה.
בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב החשמל, בתל-אביב, ובהם גם בית קופרמינץ.
בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב החשמל, בתל-אביב, ובהם גם בית קופרמינץ.
חברת החשמל ניצלה את המיקום הקרוב למשרדיה ושכרה מהזוג קופרמינץ קומה שלמה בבניין. החברה מוציאה מכתב בקשה לעירייה, בנושא רגיש. בקשה שאילו חברת החשמל של ימינו הייתה מגישה, ייתכן שהייתה מעוררת מהומה: “הננו מתכבדים להודיעכם, כי בהתאם לבקשתנו הכניס מר קופרמינץ שינויים בבניין כדי להתאים את הדירות ששכרנו ממנו, ולפיכך יישאר בקומה ב’ רק בית-כסא אחד, היות ומספר הפקידים בקומה יהיה לא יותר מ-12, וכולם גברים…”
בנוסף לחברת החשמל גם חברת ההובלות ‘אחוד-רגב’ פותחת משרדים בבניין, בשנת 1936. שנה אחר-כך נפתח בית-הקפה של ברוך ואבא פישר, בקומת הקרקע. בשנות ה-40 כבר ישבה בבניין חברת הובלות גדולה בהרבה: איחוד אירגוני הובלה בארץ-ישראל ‘שא-סע’, שמפרסמת: “מאחדת בתוכה 250 מכוניות משא. מובילה משא בכל הדרכים בארץ ובחוץ-לארץ. בעלת סניפים בכל הערים והמושבות.” בשנות ה-50, חברת החשמל שכבר שולטת על חלק נכבד מהמבנה, מפעילה צרכניה בקומת הקרקע המיועדת לעובדי החברה.
רבקה קופרמינץ נפטרה בנובמבר 1951. בעלה יעקב נפטר מספר חודשים מאוחר יותר. לאחר מותו אורגנה בדירתם מכירה פומבית, ובה הוצעו למכירה פריטים שהיו שייכים לבני-הזוג, ועל-פיהם ניתן ללמוד מעט על האנשים שהיו אחראים להקמת ‘בית קופרמינץ’: “מספר גדול של רהיטים נהדרים ושימושיים מאד, וכמו-כן מערכת חדר אוכל מפוארת בסגנון צ’יפנדל, וכמו-כן מערכת חדר שינה מודרני. נוסף לזה יובאו למכירה הפומבית: תמונות מקוריות, וביניהן יצירות של ציירים מפורסמים. שטיחים פרסיים ואירופאיים מאיכות משובחת, רדיו פטיפון ומקלט רדיו פיליפס…” לאחר מותם של בני-הזוג ומכיוון שלא הותירו צוואה, ממנים היורשים שלהם את עו”ד מרדכי גוטליב כמנהל העיזבון.
תחקיר וכתיבה: חגי להב.