חֶבֶל קַמְפַּנְיָה
קמפּניה הוא חבל ארץ בדרום איטליה המשתרע על-פני 13,500 קמ”ר. רכס הרי האפּנינים הדרומיים חוצה את הפּרובינציה כולה והופך את חלקה המזרחי של קמפּניה לאזור הררי ודליל באוכלוסיה. ואילו במערב, מדרונות ההרים משתפלים אל מישור החוף של הים הטירני, שם למרגלות הר וזוב יושבת גם העיר נאפּולי, בירת קמפּניה.
השילוב בין נופי ההרים, אתרים היסטוריים וארכיאולוגים בעלי חשיבות עצומה לתרבות המערב, איים קסומים וחופים מרהיבים, וכמובן יופיה האגדי של נאפּולי, הם אלו שהוציאו לקמפּניה מוניטין מוצדק כאחד המחוזות האטרקטיביים באירופה כולה.
נאפּולי שוכנת לחופו של מפרץ נפלא ולצלו של הר הגעש וזוב. העיר עמוסה מורשת מפוארת ואתרי מופת. נאפּולי היא גם אחת הערים התוססות והמאוכלסות ביותר באיטליה. היא הרבה יותר ים-תיכונית מאשר אירופאית, והחן שלה טמון בסמטאות הצרות והמבולגנות ובבתים המתקלפים, כמו גם בטבע הסובב אותה, בבניינים היפים ובקתדרלות הבנויות בסגנון הבּארוק והרוקוקו.
פסגתו של הר וזוב האימתני ממוקמת 17 ק”מ בלבד, בקו אווירי, ממרכז העיר נאפּולי. זהו אולי הר הגעש המפורסם בעולם, והוא בוודאי אחד מאלו שפעילותם הגועשת מרתקת את תשומת-הלב של האנושות. התפרצויותיו ההיסטוריות של הוזוב לא הסתיימו וסלע המאגמה צפוי לפרוץ באחת את לוע החרוט של ההר ולפלוט לבה רותחת. זה יקרה ביום מן הימים. אולם המבקרים במקום אמורים להיות רגועים יחסית, שכן המדענים יכולים בימינו לצפות את ההתפרצות הבאה, כעשרה ימים מראש.
הביקור בהר וזוב כרוך בהליכה רגלית. ניתן להגיע עם מכונית אל מגרש החניה שבכניסה לשמורה. מחיר כרטיס למבוגר 10 € . הכניסה חופשית לילדים מתחת גובה 120 ס”מ. מספר שבילים מסומנים מאפשרים לטייל באזור ולהתרשם מהנופים, אבל השביל החשוב ביותר, שביל מספר 5 המכונה Il Gran Cono , הוא זה המוביל אל המכתש של הר וזוב.
התפרצותו של הר הגעש – בשנת 79 לספירה – כיסתה בלבה סמיכה את הערים העתיקות פּומפּיי והרקולינאום. האירוע הדרמטי התרחש בפתאומיות ובאכזריות, עד כדי כך שמרבית תושביהן של הערים הקדומות לא הספיקו להיחלץ מן האסון. וכך נעצרו החיים ונותרו דוממים במשך מאות רבות של שנים, קבורים תחת שיכבה עבה של אפר וולקני, עד אשר באמצע המאה ה-18 נתגלו באופן אקראי חלקים של העיר פּומפּיי. החפירות במקום חשפו את הממצאים המרתקים והאותנטיים ביותר מהתקופה הרומית. החפירות וחשיפת ההיסטוריה נמשכים עד היום.
פּומפּיי היא יעד תיירותי עמוס. מומלץ לתכנן את הביקור במקום באופן מדוקדק. גם למטיילים הסולדים מסיורים מודרכים, עדיף במקרה זה להצטייד לכל הפחות במערכת אודיו המוצעת למבקרים באתר. ניתן לסיים את הביקור בעתיקות פּומפּיי בתוך שלוש עד ארבע שעות, אבל מי שרוצה להתעמק וליהנות מכל מה שיש למקום להציע, ראוי לו שיקדיש את היום כולו לטיול בשרידי העיר: במבני הציבור, בפורום הרומאי, במקדש אפּולו, במרחצאות, באמפיתיאטרון ובוילות הפרטיות.
אם לא די בחוויות היסטוריות מרטיטות בפּומפּיי ובשכנתה הרקולינאום, הרי שבדרום חבל קמפּניה שוכנת עיר יוונית עתיקה בשם פּאסטום. חלק ניכר מהמקדשים של העיר השתמרו באופן מעורר השתאות. הבולט במבנים הוא מקדש נפּטון שבנוי אבן גיר צהבהבה.
בתחילת שנות ה-30 של המאה הקודמת, בתקופה בה אנשים עדיין קראו ספרים, הצליח הסופר השבדי אכּסל מונתה להלהיב קהל עצום של קוראים כאשר תיאר בספרו “מגילת סן מִיקְלֶה” את נופיו של מפרץ נאפּולי ובעיקר את האי קַאפְּרִי. בעקבות הפּופּולאריות שלו האי נרמס בחודשי הקיץ תחת רגליהם של נחילי תיירים ועל-כן מוטב לבקר כאן בחודשים מאי-יוני, או ספטמבר-אוקטובר. “המערה הכחולה” היא אחד ממוקדי המשיכה הבולטים של קאפּרי.
החוף של אמלפי משתרע לאורך של כ-50 ק”מ מפּוזיטנו ועד סלרנו. יופיו המרהיב של החוף, שבו מצוקי הרים גולשים אל הים, הוביל את אונסקו להכריז על המקום כאתר מורשת עולמית. לאורך הדרך הנהדרת שחוצה את חוף אמלפי משובצות עיירות רומנטיות שהפכו למרבה הצער, תיירותיות יתר על המידה. אבל היופי בעינו עומד. העיר אמלפי עצמה, שעל שמה קרוי החוף, נראית כאילו נתלשה מתוך ספר אגדות, עם הרובע העתיק מימי הביניים, עם קתדרלה מרשימה ועם מגדל פעמונים יפהפה, ובעיקר עם תפאורה עוצרת נשימה של ים כחול ושל הרים עמוסי צמחיה.
העיר סורנטו מוקפת במטעי זיתים וגם היא צופה אל הים. היא ממוקמת 20 ק”מ מערבית לפּוזיטנו, בלבו של חצי אי שגם שמו סורנטו. היא משמשת כעיר קייט מרכזית בקמפּניה וערוכה לקלוט אלפי אורחים בחדרי בתי המלון הפזורים לאורכה ולרוחבה. העיר חוסה לצלו של הר פאיטו. רכבל מוביל מחוף הים אל פסגת ההר.
הצד הגסטרונומי הוא כמובן חלק נכבד בכל טיול בדרום איטליה. נאפּולי היא העיר המזוהה ביותר עם הפיצה ובעיקר עם הפיצה מרגריטה. המטבח הנפּוליטני מבוסס באופן טבעי גם על מאכלי-ים, ואפשר להתענג במסעדות ובטרטוריות של חבל קמפּניה על מרק דגים אופייני, על צדפות וסרטנים. בכל מקום מגישים ספּגטי, שיש הטוענים שמקורו בנאפּולי, וכדאי להזמין ‘ורמיצ’לי א-לה וונגולה’. גם חצילים, פּרמזן ומוצרלה הם חלק מהמטבח המקומי. והעיקר, לא לשכוח את יין הגרקו די טופו – גאוות תושבי קמפּניה.
מרחקי נסיעה מהעיר נאפולי
מרחקי נסיעה מהעיר נאפולי
יעדים קרובים לנאפולי
פומפיי – 38 ק”מ
סורנטו – 48 ק”מ
אבלינו – 57 ק”מ
אמלפי – 65 ק”מ
פרוסינונה – 139 ק”מ
קמפובאסו – 177 ק”מ
יעדים רחוקים מנאפולי
רומא – 230 ק”מ
בארי – 322 ק”מ
פירנצה – 534 ק”מ
בולוניה – 607 ק”מ
ונציה – 800 ק”מ
טורינו – 892 ק”מ