בית הרשמן

בית הרשמן – רחוב העבודה 18, פינת יוחנן הסנדלר 23. 

כשרחל ואריה (אוריש) הרשמן בנו את ביתם בשנת 1925, בשכונת ‘מרכז בעלי מלאכה’, הם לא העלו בדעתם שכעבור 100 שנה כמעט, יפעל בקומת הקרקע של הבניין בית קפה אופנתי, שרבים מחשיבים אותו לאחד הטובים בעיר. כשהוקם, היה זה בית צנוע בן קומה אחת, עם שלושה חדרים, מטבח וחדר אמבטיה.

באותה עת הייתה השכונה כבר מיושבת ופעילה. הרחובות שיינקין, בעלי מלאכה ורחוב העבודה היו רצופים במגרשים קטנים שעליהם נבנו בתים שהזכירו בצורתם בתים מהמושבות החקלאיות, יותר מאשר בניינים עירוניים. שנתיים קודם נחנך קו אוטובוס שחיבר את ‘מרכז בעלי מלאכה’ עם שאר חלקי העיר. מול ‘בית הרשמן’ התגוררה משפחת פלדמן שנודעה בעיר כולה בזכות הרפת בחצר ובעיקר בזכות חנות למוצרי החלב שניהלה הגברת לאה פלדמן. מיקומה של הרפת בסמיכות למקום המגורים שלהם היוותה מפגע שעורר תרעומת.

בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב העבודה, בתל-אביב, ובהם גם בית הרשמן.

בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב העבודה, בתל-אביב, ובהם גם בית הרשמן.

הבניין צמח לגובה בתוך עשר שנים. תחילה נוספה הקומה השניה בשנת 1932 וכעבור שלוש שנים נבנתה גם קומה שלישית. אחד הפועלים מעד בזמן בניית הקומה השלישית, ונפל אל מותו. בדיוק במקום בו נמצא כיום בית הקפה נפתחה בשנות ה-30 מכולת של אליעזר שפשון. לאחר שהאיש נפטר המכולת נסגרה. בשנת 1940, לאחר מסכת בירוקרטית ממושכת קיבלה גברת בשם שינה ורביצקי את האישורים הנדרשים כדי לערוך שינויים בקומת הקרקע וכדי לפתוח חנות מכולת חדשה, ובתנאי שלא תמכור בחנות ירקות ופירות.

לאחר שאריה הרשמן הלך לעולמו, בנו אליהו מטפל בענייני הבית. בשנת 1953 שולחת רחל הרשמן מכתב למחלקה הטכנית בעירייה, כדי שיאשרו לה תוספת בניה בבית. המכתב מסתיר דרמה גדולה שמתחוללת במשפחת הרשמן: 

ברצוני להביא לתשומת לבכם את העובדות כדלקמן: אני אישה זקנה ואלמנה שאיננה יכולה לגור רחוק מבני והוא מנהל את הבית. בני גר בחדר בגודל 2.5 על 3 מטר ואין לו אפשרות לקנות דירה. אחרי 30 שנה בארץ הנני מבקשת מכבודכם לתת לי את האפשרות לבנות דירה בקומה 3 לפי התוכנית שהגשתי עבור בני, ללא שום ביזנס ומסחר. תודה למפרע.

כעבור זמן מה, שולח גם הבן אליהו מכתב שבו נחשף סיפור קלאסי וקשה במיוחד של סכסוכים בין חמות לבין כלתה: 

אני החתום מטה אליהו הרשמן, בנה של רחל הרשמן, שותף בבית ברחוב העבודה 18, מתכבד בזה לבקשכם להיענות לבקשת אמי, שאני הייתי הגורם להגשתה. הריני מתגורר עתה ביחד עם אשתי בדירת אמי. לצערי אין אמי ואשתי יכולות לדור בכפיפה אחת. הימצאותן יחד משמשת מקור לא אכזב של מריבות וקטטות. הגיעו הדברים לידי כך שאשתי הביעה התנגדות נמרצת להמשך מגורים בדירת אמי תוך איום לדרישת גט. לאסוני נתנסיתי כבר בכגון דא לפני כן, כי כבר נאלצתי להתגרש משתי נשים מאותה סיבה. גירושין נוספים יהיה פירושם הרס גמור של חיי. מאידך, כבן נאמן אין ביכולתי וברצוני לעזוב את אמי החולה לנפשה, ללא עזרה שהיא זכאית לקבל ממני לעת זיקנה. לכן החלטתי לבנות לי דירה על גג הבית. 

המכתב נגע כנראה ללבו של מהנדס העיר, כי בסופו של דבר ניתן האישור.

בשנת 2014 המבנה עבר שיפוץ ונוספה לו קומה.

תחקיר וכתיבה: חגי להב. 

יש לכם הערות? מצאתם שגיאה? רוצים לחלוק איתנו חוויות אישיות וזכרונות מבתים ישנים בתל-אביב? כתבו לנו.

יש לכם הערות? מצאתם שגיאה? רוצים לחלוק איתנו חוויות אישיות וזכרונות מבתים ישנים בתל-אביב? כתבו לנו.

ניתן לשתף את המאמר