בֵּית פֶלְדְּמָן

בית פלדמן – רחוב העבודה 11.

לאה ואליהו פלדמן ובני משפחתם עלו ארצה בשנת 1921 והתיישבו ביפו, בבתי ורשה, אשר בדרך סלמה. במפקד האוכלוסין שנערך בשנת 1922 אליהו פלדמן נרשם כעגלון. בשנת 1923 התיישבו במגרש שנמצא בשכונת ‘מרכז בעלי מלאכה’ והקימו לעצמם צריף בו התגוררו במשך שנתיים עם ילדיהם. על אותו מגרש בנה עבורם האדריכל יהודה סטמפלר בשנת 1925 את הבית שנמצא ברחוב העבודה מספר 11. זה היה מבנה דו קומתי הבנוי בסגנון אקלקטי. בחזית הבית בלטו שני מגדלים קטנים דמויי צריחים. סטמפלר הוא האדריכל שתכנן גם את ‘בית שמעון שטרן‘ בשדרות רוטשילד 104.

בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב העבודה, בתל-אביב, ובהם גם בית פלדמן.

בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב העבודה, בתל-אביב, ובהם גם בית פלדמן.

משפחת פלדמן עוררה עניין רב בעיר המתפתחת בזכות הרפת שמוקמה בחצר, ובזכות חנות למוצרי חלב שניהלו בקומת הקרקע של הבניין. גם אם מרבית תושבי השכונה נהנו מהגבינות שמכרה לאה פלדמן בחנות, היו אחרים שפחות אהבו את מיקומה של הרפת בסמיכות למקומות המגורים שלהם. השכן מר טאובקין שהרפת הפכה עבורו למפגע מבקש מהעירייה להוציא צו שיורה לחסום את פתחי הרפת שפונים לכיוון ביתו. 

עניין זה מכעיס את אליהו פלדמן והוא שולח מכתב תשובה נזעם לעירייה: 

שכני הטוב הא’ טאובקין כבר הסב לי פעם הפסד מרובה… אע”פ שהוא חושב עצמו ‘יחסן’ גדול איננו יכול להיות יוצא מן הכלל לגבי העיריה ולדרוש לו זכויות יתירות שלא כחוק ונגד היושר. העצה של העיריה לפתוח חלונות מצד ביתי, חוץ ממה שאינני מחויב ואינני יכול  להוציא הוצאות חדשות בכל פעם, היא גם איננה מתאימה למצב על המקום, אחרי שבין הרפת והבית שלי אין שום מרחק ואין אויר שיוכל לחדור אל תוך הרפת. אני מבקש אפוא לעיין שוב בפרטי השאלה ולקבל בחשבון גם את מצבי החמרי הקשה גם בלאו הכי ולבטל את רוע הגזרה.

בשנת 1928 התפרץ סכסוך סוער, מלווה בהאשמות והכפשות בין האחים חמילבסקי, דיירים נוספים בשכונת בעלי-מלאכה, לבין אליהו פלדמן. העניין הגיע לבית המשפט ואף פורסם בעמוד הראשי של עיתון ‘הארץ’ מ-27 במאי אותה שנה: ” לדעת הישוב! בקשת סליחה. הננו מפרסמים בזה ומודיעים לכל הישוב כי כל האשמות והעלילות שנזרקו מפינו בבית הכנסת, אצל הרבנים, ובשאר מקומות פומביים או בין אנשים פרטיים, כלפי אליהו פלדמן ובני ביתו שבאו מתוך התרגזות, אין להם שום יסוד והננו חוזרים בהן מתוך ישוב הדעת הגמור ומבקשים בזה סליחה בפומבי מאת אליהו פלדמן ובני משפחתו. בכבוד רב יעקב ומשה חמילבסקי.” ומצורפת מתחת להודעה זו, הודעה של פלדמן עצמו: “בזה הננו מודיעים שקיבלנו תמורת התביעות שהגשנו נגד האדון יעקב חמילבסקי בבית המשפט את המגיע לנו לפי פשרה. הסכסוכים נגמרו בינינו בשלום.”

משפחת פלדמן התברכה בשבעה ילדים: יוסף (יליד 1898), ברוך, חסיה, שמחה, חנה, מרים ומיכל שנולדה 20 שנה אחרי אחיה הבכור. הילדים שהיו כבר בוגרים באותה עת נרתמו לעבודה ברפת. כעבור שנים ספורות קיומה של הרפת הופך כבר לבלתי נסבל מבחינה סניטרית ואליהו פלדמן עצמו מגיש בשנת 1930 בקשה לעירייה כדי שיוכל להסב את מבנה הרפת לבית מגורים נוסף. הדבר גורר דין ודברים ממושך עם מחלקת ההנדסה ועם שכנים אחרים המתנגדים להרחבות ולבנית הגדר כפי שמתכנן פלדמן. בשנת 1941 מתקבל אישור להוספת מקלט ב’בית פלדמן’ “להגנה בפני רסיסי פצצות והדף האויר” כפי שכתוב על הרישיון.

אליהו פלדמן נפטר בשנת 1943, ואשתו לאה נפטרה בדיוק שנה אחת אחריו. בסוף שנות ה-40 הבניין נמכר לאליהו קלוגמן ושותפיו ונרשם על-שם חברת ‘אחוזת דוד בע”מ’. אחר-כך הבניין הופך לבית מסחר לעבודות זכוכית ולמראות ובשנים מאוחרות יותר נפתחות במקום חנויות אופנה ועסקים לייצור ושיווק תכשיטים.

השיפוץ שהתבצע בשנת 2017 נאמן למקור באופן חלקי ביותר. החזית והצריחים ההיסטוריים נשמרו באופן הדומה לבית אותו בנה יהודה סטמפלר. הקומות שנוספו לבית פלדמן וההרחבות שנעשו, הפכו אותו לבניין שונה מזה שעמד כאן בתקופה בה בני המשפחה מכרו את תוצרת החלב מן הרפת העירונית.

תחקיר וכתיבה: חגי להב. 

בית פלדמן בשנת 1926. צלם לא ידוע. מתוך ארכיון עיריית תל-אביב.

בית פלדמן בשנת 1926. צלם לא ידוע. מתוך ארכיון עיריית תל-אביב.

ניתן לשתף את המאמר