אִירְלַנְד
הרפובליקה האירית היא מדינה בת כ- 3.8 מליון תושבים. שטח האי כולו כּ-84,500 קמ”ר. האי מחולק בין אירלנד הצפונית, ששטחה כּ-13,500 קמ”ר והיא מהווה חלק מהממלכה הבריטית המאוחדת, ואירלנד הדרומית שהיא מדינה עצמאית. אירלנד הפכה במאי 2015 למדינה הראשונה בעולם, שבה אושרו נישואין חד-מיניים. על רקע היותה מדינה עם אוריינטיציה קתולית ושמרנית, מדובר באירוע דרמטי, בקנה מידה היסטורי.
שדה-התעופה של דבלין נוח ונעים יחסית, והוא מכיל את כל השירותים המקובלים, כנהוג בשדות מרכזיים באירופה. לכל חברות השכרת הרכב הגדולות דלפקים באולם הנכנסים ומרביתם פתוחים עד שעה 11 בלילה. מחיר נסיעה במונית למרכז העיר, נע סביב 25 €. שירות האוטובוסים מנמל התעופה יעיל ועלות כרטיס נסיעה כ-6 €.
לאחר יום או יומיים של נסיעה בנופיה של אירלנד, יישמעו המלים מהסיפור הקצר של יהונתן גפן, משעשעות ומתאימות. זה הסיפור על האיש הירוק: יום אחד קם האיש הירוק בבוקר ירוק, נעל נעליים ירוקות, לבש חולצה ירוקה ומכנסיים ירוקים. על ראשו חבש כובע ירוק ויצא החוצה. האיש הירוק נכנס לאוטו הירוק שלו ונסע בכביש הירוק. מצד אחד של הכביש ראה האיש ים ירוק ומצד שני המון פרחים ירוקים. זה היה יום יפה, והאיש הירוק שמח ושר שירים ירוקים.
ניתן כמובן ללון בבתי-מלון רגילים באירלנד, אך הלינה בצימרים המטופחים זולה יותר, נעימה וגם מקרבת את התיירים לאורח החיים המקומי. אפשר להזמין את הצימרים מראש, בעזרת אתרי האינטרנט או באמצעות סוכני הנסיעות ואפשר גם לקחת סיכון, בשם הספונטניות, ופשוט לתור אחר הצימר המתאים תוך כדי השהות במקום. אפשרות נוספת ללינה היא באתרי הקמפינג.
דבּלין בירת הרפובליקה האירית מונה למעלה ממיליון תושבים. בעיר מרכזי בילוי רבים והיא מצטיינת במספר רב של מוזיאונים, כשאחד הבולטים שבהם הוא ‘מוזיאון הסופרים‘ השוכן בבניין נפלא. דבּלין יכולה להתחרות עם פריז ועם סנט פטרסבורג על תואר העיר שהעניקה לעולם את מספר הסופרים המהוללים הגדול ביותר. בין השמות של הדבּלינאים מופיעים: ג’יימס ג’ויס, אוסקר ווילד, ג’ונתן סוויפט, ג’ורג’ ברנרד שאו, וויליאם ב. ייטס , סמואל בקט ועוד. למתעניינים, קיים גם מרכז ע”ש ג’יימס ג’ויס. במרחק של חצי שעה דרומה מכאן, מעבר לנהר, ניתן למצוא גם את בית ילדותו של אוסקר ווילד.
בדרך מדבּלין אל העיר גַלְווּאיי נמצא אתר מעניין מראשית ימי הנצרות באירלנד. זהו מתחם המנזרים של קְלוֹנְמַנְקנוֹיז. הסיור באתר כולל, בין השאר, תצפית על נהר השנון ותצוגה אור-קולית הסוקרת את התפתחות האזור. גַלְווּאיי בירת מערב אירלנד, משמשת כשער הדרומי לאחד האזורים המרתקים באירלנד: אזור הקוֹנְמָרָה ושמורת הטבע שלו. הביקור באזור נעשה באמצעות כביש טבעתי ובו מספר אתרים מעניינים כגון מכרות הכסף, מנזר וגני קלֵיימוֹר, העיר קְלִיפְדֶן, “דרך השמיים” ועוד. יש לקחת בחשבון יום שלם לסיור בכל האתרים של נפת קונמרה. בחודש יולי נערך בגַלְווּאיי פסטיבל אמנות מרתק. אחת המסעדות הטובות באירלנד ממוקמת בעיר:
Galway
H91 V4DP
Ireland
Fri & Sat: 16:30‑21.00
Sun & Mon: Closed
דרומית לעיר גַלְווּאיי נמצא חבל הארץ בָּארֶן. זהו שטח קרסטי בעל צורות נוף מיוחדות, מערות נטיפים, בעלי חיים רבים וצמחיה מגוונת. באזור זה אחד האתרים המרהיבים באירלנד: ‘צוּקֵי מוֹהֶר‘. צוקים זקופים אלו נושקים לאוקיינוס האטלנטי. לאורך שפת המצוק טיילת ומגדל עם תצפית לעבר הצוקים. גלי הים המתנפצים לסלעים, השחפים ושאר עופות הים מקנים למקום את קסמו המיוחד.
העיר לִימרִיק שוכנת במערב המדינה על שפכו של נהר השנון. צפונית לעיר מוזיאון פתוח המציג את בתי המתיישבים באזור בתקופת ימי-הביניים, וכן דוגמה לטירה ששימשה את אצילי המחוז.
בדרך לדרום המדינה אפשר לנוח באָדַאר, עיירה קטנה וחביבה שבסביבתה אטרקציות תיירותיות שונות. בדרום-מערב אירלנד אתרי תיירות רבים הנמצאים סביב הערים קִילַרְני וטְרָאלִי. מערים אלה ניתן לצאת לשני מסלולי נסיעה בנופים נהדרים, המקיפים לשונות יבשה הנקראות ‘טבעת קֵרִי‘ ו‘טבעת דִינְגל’. הסיור בכל אחד מהאזורים אורך כחצי יום, אליו אפשר להוסיף חצי יום ביקור ב’פארק קילארני’ וב‘בית מַאקְרוֹס‘ עם הגנים המקיפים אותו. בעיר טראלי כדאי לבקר במוזיאון המקומי, המציג את התפתחות החיים באזור מתקופת האדם הקדמון ועד לימינו, ובתערוכה המדמה סמטאות עיר מתקופת ימי הביניים על שלל הדמויות, הצבעים והקולות מתקופה זו. המבקרים בעיר לקראת סוף אוגוסט יוכלו ליהנות מפסטיבל בינלאומי הנקרא Rose of Tralee.
בדרום אירלנד שוכנת קורק, העיר השניה בגודלה במדינה כולה. תשעה ק”מ צפונית מערבית לקורק, נמצאת ‘מצודת בְּלַארְנִי‘. המצודה מן המאה ה-15 מוקפת בגנים יפים. בחודשי הקיץ האתר פתוח משעה 09:00 בבוקר ועד 19:00. בימי א’ שעות הביקור קצרות יותר. במעלה המגדל של המצודה ניתן לראות את אבן בּלארני האגדית, המזכה את המנשק אותה, על-פי המסורת, בכושר ביטוי מעולה.
במרחק של חצי שעת נסיעה מקורק ממוקמת העיירה ההיסטורית Cobh וממנה ניתן לשוט עם מעבורת לאי סְפַּייק. על האי מבצר עתיק ובית כלא שנראה כאילו נלקח מתוך סרט אימה. מזרחה משם ליד העיירה בּליקוטון, חופי הים החוליים חוסים לצל המצוקים. יש כאן מסלול הליכה יפה בן שבעה ק”מ.
העיר ווטרפורד מפורסמת בזכות תעשיית הזכוכית והקריסטל בה היא הצטיינה, אבל אחרון המפעלים נסגר כבר בשנת 2009. כיום העיר החביבה מארחת מספר פסטיבלים בעלי חשיבות משנית. מלבד הנמל המקומי כדאי לראות כאן ברובע העתיק את המבנים המשתייכים למה שקרוי בעיר “המשולש הויקינגי”. כאשר מתקרבים בחזרה לכיוון דבּלין, כ-30 קילומטר מערבית לעיר הגדולה, בסמוך לישוב קִילְדַר אפשר לבקר באתר הגנים הלאומיים.
בֶּלְפַסְט אשר שימשה כאחת הזירות הגועשות, בעימותים בין קתולים לפרוטסטנטים, עדיין סובלת מדימוי יוקד דם, אבל בתקופה האחרונה, בעקבות הסכמי השלום, היא הפכה ליעד מעניין גם עבור תיירים, אם כי אין בעיר האפרורית הזו אתרים אטרקטיביים במיוחד. בדומה לערים תעשייתיות בצפון אנגליה, גם בּלפסט עגמומית ומכונסת בעצמה. עושה רושם שהתושבים מעדיפים לבלות את זמנם בפּאבים המקומיים, יותר מאשר בכל מקום אחר. מבין המקומות הראויים לציון, כדאי להזכיר את ‘בית העירייה’ בכיכר המרכזית ואת ‘בית האופּרה’.
מרחקי נסיעה מהעיר דבּלין
מרחקי נסיעה מהעיר דבּלין
יעדים קרובים לדבּלין
קילקוק – 32 ק”מ
ניוּבּרידג’ – 48 ק”מ
מולינגאר – 81 ק”מ
ווטרפורד – 165 ק”מ
בּלפסט – 167 ק”מ
לימריק – 200 ק”מ
יעדים רחוקים מדבּלין
גַלְווּאיי – 209 ק”מ
קורק – 253 ק”מ
ליברפּול – 271 ק”מ
גלזגו – 376 ק”מ
קארדיף – 442 ק”מ
לונדון – 548 ק”מ