מדריד

רק בשנת 1968, בטקס רשמי שנערך בבית-הכנסת של מדריד, הכריזו שלטונות ספרד על ביטול הצו לגירוש יהודים שהוטל בתקופת פרדיננד ואיזבּלה, בימים החשוכים של האינקוויזיציה. מדריד, בניגוד לבּרצלונה הקלילה, מייצגת את תולדות ספרד מהזווית הפחות ליברלית, וזה כולל גם את הפרק בהיסטוריה המודרנית בו שלט הגנרליסימו פרנקו.

מדריד היא לא רק עיר הבירה של המדינה ומרכז השלטון שבו ממוקם בית המלוכה, היא גם יושבת פיזית בלבו של חצי האי האיבּרי. מיקומה של העיר בגובה של 600 מ’ מעל פני-הים מקנה לה אקלים נוח במרבית ימות השנה. האביב והסתיו הן העונות המועדפות לביקור, בעוד שהקיץ חם ועמוס בתיירים. בחורף עלול להיות קר במיוחד, אם כי יורד כאן שלג לעתים נדירות.

שדה-התעופה הבינלאומי של מדריד נמצא 15 ק”מ צפון מזרחית ממרכז העיר. בתוך העיר עצמה עלות הנסיעה במוניות גבוהה יחסית והחלופה הנוחה היא זאת של הרכבת התחתית, המטרו. ניתן לרכוש כרטיס נטען במכונות האוטומטיות המצויות בכל תחנת מטרו וניתן גם להוריד אפליקציה ייעודית. הכרטיס הנטען מקנה למחזיקים בו נסיעות חופשיות בתחבורה הציבורית, כניסה לאתרים ולמוזיאונים והטבות נוספות. למטיילים השוהים בעיר זמן קצר:  נסיעה בודדת עולה בין 1.60 € ועד 2 €. כדאי לקנות חפיסה של עשרה כרטיסֵי נסיעה למיגוון יעדים באזור המרכזי Zona A, במחיר 12.20  .

כיכר פּוּאֶרְטָה דֶל סוֹל‘ נחשבת למרכז הרשמי של מדריד. בכיכר היפהפיה נמצא פסל הדוב העומד על שתי רגליו האחוריות, נשען על גזע עץ תות ומהווה סמל לעיר. בחלקה הדרומי של ‘פּוארטה דל סול’ מתבלט בית הדואר הישן וכן מגדל השעון המפורסם. כאשר צועדים מכאן מערבה ב’רחוב אָרֵנָל’, מגיעים עד ‘בית האופּרה’ שממוקם בבניין ‘התיאטרון המלכותי‘, וגם פְּלָאזָה אוֹרְיינְטֶה הסמוכה לארמון המלוכה. המבנה הוקם באמצע המאה ה-18 עבור פליפה החמישי ושימש במשך מאתיים שנה משכן למשפחת המלוכה. המלך הנוכחי, פֵלִיפֶּה ה-6, חי כיום בארמון צנוע יותר בפרוורי העיר ואילו הארמון המלכותי על מאות החדרים שלו מהווה אתר תיירות. פליפה עושה מאמץ כביר כדי לשקם את יחסי האמון בין המשפחה לבין האזרחים בעקבות פרשיות ושערוריות שחולל אביו חואן קרלוס.

צפונה לארמון מצויים ‘גנֵי סָבָּטִינִי’ ו’פְּלָאזָה דה אֶסְפַּנְיָה’. הלאה מכאן נמצא גם הפנתיאון לזכרו של הצייר גויה ובו מלבד הקבר עצמו מתבלטת “הקפלה הסיסטינית של גויה” כפי שהיא מכונה. במרכז ‘פּלאזה דה אספּניה’ ממוקם פסל של הסופר סרוונטס ולמרגלותיו מפוסלים דון קישוט וסנצ’ו פאנצ’ו. מתוך הכיכר נמתחים שניים מהרחובות השוקקים של מדריד: לכיוון דרום ‘גראן ויה’ ולכיוון צפון ‘רחוב פְּרִינְסֵסָה’. למעשה, אלו הם מוקדי השופינג של העיר. בשולי הכיכר נמצאת תחנת מטרו מרכזית. 

חזרה מזרחה, מ’רחוב מָאיוֹר’ מגיעים לאחת הכיכרות המרשימות של אירופה, הלא היא ‘פְּלָאזָה מָאיוֹר‘ המופלאה. בתים בני שלוש קומות ומתחתם מעברים מקורים, מקיפים רחבה מרוצפת ויוצרים מתחם ייחודי ורחב ידיים. למרבה האכזבה, ‘פּלאזה מאיור’ חדלה למשוך אליה את תושבי העיר, אלו המכונים: Madrilenos, והיא עמוסה בבתֵי קפה המאכלסים בעיקר תיירים. בטווח הליכה קצר מכאן, כדאי לבלות זמן מה במרקדו סן-מיגל. מדובר במבנה ישן, אשר הוסב למתחם מודרני ומהווה מקום מפגש ליאפּים של מדריד ולתיירים אניני טעם.

גם ‘פְּלָאזָה דֶה סַנְטָה אָנָה’, עוד אחת מהכיכרות משובבות הנפש של עיר הבירה, מציעה למבקרים בה שפע של בתֵי אוכל. מזרחה מכאן, משני עברי ‘פָּסֵאוֹ דֶל פְּרָדוֹ’, בין תחנת הרכבת אָטוֹצָ’ה לבין ‘פְּלָאזָה דה סִיבּלֶס‘ שוכנים המוזיאונים והגנים הנהדרים של מדריד. ראשית לכל ‘מוזיאון הפְּרָדו‘ שהוא בלא שמץ של ספק אחד המוזיאונים העשירים ביצירות אמנות, בעולם כולו. המוזיאון פתוח בכל יום מתשע בבוקר ועד שבע בערב וסגור בימי ב’. בעוד הפּרדו מציג את מיטב הקלסיקה של האמנים הספרדים והאירופאים, מוזיאון האמנות השכן, ‘רֵיינָה סוֹפְיָה, משכן יצירות של טובי האמנים המודרנים כמו דאלי, מירו ופּיקסו. מוזיאון טִיסֶן בּוֹרְנֵמִיזָהמשלים את “משולש הזהב” של משכנות האמנות באזור זה והוא מציג אוסף ציורים שהועברו לכאן משוויץ, בבניין מן המאה ה-18.

הגנים הבוטניים והפּארק הירוק של ‘בּוּאֶן רֵטִירוצמודים למוזיאונים ומהווים יעד נכסף לריענון ולמרגוע. במרכז הפּארק אגם בו ניתן לשוט. מדריד אינה יעד אטקרקטיבי במיוחד לטיולי משפחות, אך כבכל עיר בירה אירופאית יש גם בה פּארק שעשועים מעניין. לא הרחק מהפּארק, ממוקמת כיכר עם פסל ומזרקה. זוהי אותה פְּלָאזָה דה סִיבּלֶס‘, המנקזת אליה אלפי אוהדים של ריאל מדריד בכל-פעם שהקבוצה זוכה באליפות או בגביע. ביולי 2010 הגיעו לכאן שחקני נבחרת ספרד לאחר הזכיה בגביע העולם בכדורגל. 

בחלקה הצפוני של העיר, במעלה ‘שדרת קסטיאנה’, מתנשאים ארבעת גורדי השחקים, המהווים את המגדלים הגבוהים ביותר בספרד. זהו אזור העסקים המודרני CTBAמלבד מרכזי הבילוי השוקקים של העיר ואינספור המסעדות ובתֵי הקפה, מדריד מזמנת לתיירים שתי אטרקציות ייחודיות: מופעים של ריקוד הפלמנקו, ואפשרות לצפות במשחק כדורגל ב’איצטדיון בּרנבּאו, ביתה של קבוצת ‘ריאל מדריד’.

מרחקי נסיעה מהעיר מדריד

מרחקי נסיעה מהעיר מדריר

יעדים קרובים למדריד

ארנחואז – 51 ק”מ

גוודלחארה – 62 ק”מ

טולדו – 75 ק”מ

פּסטרנה – 81 ק”מ

סגוביה – 86 ק”מ

טלבּרָה דה לה רֵיינה – 122 ק”מ

קואנקה – 163 ק”מ

יעדים רחוקים ממדריד

סרגוסה – 314 ק”מ

ולנסיה – 355 ק”מ

קורדובּה – 396 ק”מ

בִּילְבָּאוֹ – 402 ק”מ

ברצלונה – 620 ק”מ

ליסבּון – 628 ק”מ

טולוז – 799 ק”מ

ניתן לשתף את המאמר