בית רומנוב
בית רומנוב – רחוב נחמני 25.
בנייתו של ‘בית רומנוב’ בשנת 1925 מהווה ציון דרך אדריכלי בתולדות בניינה של תל-אביב. צורתו הייחודית, הקווים הנקיים והפשוטים, ההתייחסות לאקלים הים תיכוני, היעדר קישוטים וסמלים והיעדר כרכובים מצועצעים, כל אלו סימלו מהפכה קטנה בתקופה בה נבנו מרבית הבתים בעיר, בסגנון אקלקטי, על-ידי אדריכלים שהושפעו מבניינים שראו באודסה ובסנט פטרסבורג. את המהפכה הוביל ליאו אדלר, שהיה נשוי לבתם של חסיה ואיסר רומנוב, הדיירים שעבורם נבנה הבית. אדלר שהה באותה תקופה בגרמניה, והוא הסתייע באדריכל משה צ’רנר כדי שייצג אותו מול העיריה.
שנים חשבו שצ’רנר הוא זה שתיכנן את ‘בית רומנוב’, אבל תחקיר שעשתה פרופ’ ניצה סמוק שהופקדה על שימור המבנה, גילה שצ’רנר שימש בעיקר כשליח. כך היא מספרת בראיון שערך עמה העיתונאי רוני דורי מ’כלכליסט’ בשנת 2014: ” זה סיפור עצוב, כי המשפחה שכרה את שירותיו של צ’רנר להוציא את ההיתרים, ובמשך שנים ייחסו לו את הבניין הזה אף על פי שזה היה מאוד לא אופייני לסגנון שלו; צ’רנר תכנן הכל בסגנון האקלקטי. מה עוד שבית שפרן הצמוד תוכנן בידי צ’רנר, ואין שום קשר בין שני הבניינים האלה: זה מכריז על התקופה המודרנית וזה עדיין נמצא עמוק בקלאסיקה האירופית. מעולם לא הבנתי איך זה יכול להיות ששניהם חתומים על ידי אותו אדריכל, בייחוד נוכח העובדה ששניהם נבנו ב־1925, עד שנחשף הסיפור הזה”. אותו ‘בית שפרן‘ עליו מדברת סמוק, הפך בימינו אלו, באופן אירוני, ביחד עם ‘בית רומנוב’, לקומפלקס של ‘מלון נורמן’.
הבניין היה בן שלוש קומות. משפחת רומנוב התגוררה באחת הדירות ואילו שאר הדירות הושכרו. כעבור מספר שנים עלו ארצה הבת סופיה ובעלה ליאו אדלר והתמקמו גם הם באחת מדירות הבית. במאי 1929 מפרסם איסר רומנוב מודעה בעיתון ‘הארץ’: “שני חדרים, או אחד, להשכיר. בלב תל-אביב עם רהיטים ופנסיון, או בלעדיהם. החדרים יפים ויש בהם כל הנוחיות.” ככל הנראה הוא לא הלך רחוק מדי כדי להתעסק עם פירסום המודעה, וזאת משום שאחד הדיירים בבניין, יהודה כהן שמו, היה ‘סוכן מודעות’. שנתיים מאוחר יותר מוצעת דירה נוספת להשכרה, אבל הפעם מדובר בדירה מרווחת בת חמישה חדרים.
הבתים ההיסטוריים המקיפים את כיכר אלברט בלב תל-אביב: בית רומנוב, בית הפגודה, בית רוזנפלד, בית שפרן, בית ג’מילה אלבז ובית שמשי.
הבתים ההיסטוריים המקיפים את כיכר אלברט בלב תל-אביב: בית רומנוב, בית הפגודה, בית רוזנפלד, בית שפרן, בית ג’מילה אלבז ובית שמשי.
חסיה רומנוב נפטרה בשנת 1933 ואילו איסר שנפצע בהפצצת חיל האוויר האיטלקי על העיר נפטר בתחילת שנות ה-40. בסמוך למותו, נבנתה וילה בחצר הבניין. הזוג אדלר עבר להתגורר בקיבוץ ואת הבית רכשו בשנת 1941 רבקה וישראל אקסלרוד. הם נשארו בעצמם לחיות ב’בית רומנוב’ עד שנפטרו; ראשון ישראל, ובשנת 1965 נפטרה גם רבקה אקסלרוד. אחר-כך התרחש הסיפור המוכר עם הבתים בדרום ובלב תל-אביב: האזור הוזנח וערך הדירות ירד. את מקום הדיירים תפסו משרדים ובתי עסק קטנים וחלק מהדירות הושכרו לצעירים ולסטודנטים. מצבו של הבית התדרדר עד כמעט לחורבן מלא, ואז, כפי שקרה עם הרבה בתים היסטוריים החל משנות ה-90, יזמים ומשקיעים גילו בו עניין והבינו את הפוטנציאל האדיר הטמון בין קירותיו. בשנת 2012 ‘בית רומנוב’ שופץ ושומר, והפך לבית מלון יוקרתי.
תחקיר וכתיבה: חגי להב.
בית רומנוב בשנת 1927. הצילום מתוך ספרו של אריך מולר ‘אריג חיי’.
בית רומנוב בשנת 1927. הצילום מתוך ספרו של אריך מולר ‘אריג חיי’.