בית לוין / השגרירות הרוסית
בית לוין – רחוב שד”ל 1, פינת שדרות רוטשילד 46. ידוע גם כ’בית השגרירות הרוסית’.
‘בית לוין’ נבנה בשנת 1924 עבור צבי יעקב לוין ומשפחתו, על-ידי האדריכל יהודה מגידוביץ’. הרעיון היה לדמות בית נופש מוקף גינה, בסגנון שהיה מקובל באותה עת, במחוזות הצפוניים של איטליה. בחיבור בין שתי חזיתות הבניין, על קרן הרחובות רוטשילד ושד”ל, ממוקם מגדל שבראשו מעין פגודה אסיאתית. מגדל זה מהווה את סימן ההיכר של ‘בית לוין’.
משפחת לוין היגרה ארצה משיקגו. איטה-מלכה לוין הייתה בת 64 ואילו בעלה צבי יעקב היה כבר בן 67 כשהגיע לתל-אביב ועל כן הוא נחפז להשקיע חלק מהונו במפעלים ציוניים. בין היתר תרם כסף וגייס את אחיו להשלמת התרומה, לצורך הפעלת הגימנסיה לבנות ‘תלפיות’, שהוקמה ברחוב העבודה. עשר שנים מאוחר יותר, לאחר שנפטר, קרוביו מצאו כתוב בצוואתו: “אשכב על משכני בשלום, אם יורשיי ידאגו שהרכוש שהורשתי יישאר לנצח בידי יהודים. אם יורשיי יתקעו כאן יתד של קבע זה יגרום לי רוב נחת במסגרת מפעל חיי”. ובכל-זאת, מרבית יורשיו היגרו בחזרה לארצות-הברית, ובכללם בנו, שמכר את הבית לפני שעזב את הארץ.
עם השנים החליף הבניין בעלים. בתחילת שנות ה-40 פעל כאן ‘המכון הבריטי’, שבאמצעותו ניתן היה להירשם לקורסים ללימוד השפה האנגלית. בנוסף לכך המכון אירגן אחת לשבועיים, בימי הקיץ, קונצרטים תחת כיפת השמיים. אחרי קום המדינה הייתה מחשבה למקם את בית המשפט העליון בבניין, אבל לבסוף שוכנה בו שגרירות ברית-המועצות, שהפכה לימים לשגרירות רוסיה. לאחר שהשגרירות עברה לרמת גן, ננטש הבניין והוזנח ורק ב-1991 הוא הוכרז כמבנה לשימור.
בפברואר 1953 עמד הבית במרכזה של דרמה, בקנה מידה היסטורי. שלושה פושעים, יוצאי מחתרת הלח”י, הפעילו מטען נפץ בחצר השגרירות ופצעו שלושה אזרחים רוסים ששהו במקום. האירוע גרר את ניתוק היחסים בין ברית-המועצות, לבין מדינת ישראל. כך נכתב למחרת בעיתון ‘על המשמר’ תחת הכותרת “התנקשות פושעת בצירות הסובייטית בתל-אביב”: “ההסתה האנטי סובייטית הפרועה שבראשה התייצבה בזמן האחרון מפא”י והריאקציה הבורגנית, הבשילה פרי באושים: הערב סמוך לשעה 10 הוטלה פצצה אדירה על-ידי בריונים בחצר הצירות הסוביטית בשדרות רוטשילד, שגרמה לפציעה של שלושה מאנשי הצירות, בינהם אשת הציר, ולהרס רב בחדרי הצירות.” רק כעבור חודשים ארוכים נרשמה התפייסות בין הצדדים והשגרירות שבה לעבודתה התקינה.
בשנות ה-70 פעלה במבנה סוכנות הביטוח ‘מכלול’, וכן חברת אלקטרוניקה בשם ‘עז בן’. אלפרד אקירוב רכש את הנכס בתחילת שנות ה-90 והשקיע בו, כדי להשיב לו את חזותו המקורית. בתום השיפוצים המבנה שימש את בית המכירות ‘סותביס’. בשנת 2006 ‘בית לוין’ נרכש על-ידי זוג פילנטרופים יהודיים שהעבירו אותו לרשותה של ‘קרן הישג’, המעניקה מלגות לחיילים בודדים שזה עתה השתחררו.
תחקיר וכתיבה: חגי להב.