רוֹטְשִׁילְד 96

שדרות רוטשילד 96.

אברהם פרידמן שהקים באמצע שנות ה-20 של המאה ה-20 את הבית בשדרות רוטשילד 96, הוא בנו של יוסף, המכונה “אפנדי” פרידמן, ממייסדי גיא אוני, היא ראש-פנה. שורשיה של משפחת פרידמן באוקראינה, אבל כבר באמצע המאה ה-19 עלה ארצה סבו של אברהם, יעקב נתן פרידמן, והתיישב בצפת. אברהם עצמו נולד בשנת 1894 בטבריה וגדל בראש-פנה.

אברהם פרידמן היה אגרונום ואחד מאנשי אמונם של הפקידים הבכירים במפעלי ההתיישבות  של הברון רוטשילד בארץ. את המגרש בשדרות רוטשילד, על אדמת סבח-זריפה, רכש בשנת 1922, זמן לא רב לאחר מועד נישואיו ללאה, לבית חשין. הוא שכר את שירותיו של המהנדס משה לוברניצקי שתכנן עבורו בית בן קומה אחת, עם הכנה לקומה שניה. לוברניצקי הוא גם האיש שתכנן את ‘בית שרשבסקי‘ (רוטשילד 92), בד בבד עם בניית הבית ברוטשילד 96. כשנכנסו לגור בדירתם החדשה הייתה בתם הבכורה של לאה ואברהם, יפה פרידמן, בת שנתיים וחצי. בשנת 1927 נולד בנם של בני הזוג, מרדכי (מוטי) פרידמן, ובשנת 1930 נולדה גם בתם הצעירה עדה.

ב-1 בפברואר 1933 שולח אברהם פרידמן מכתב למחלקה הטכנית של עיריית תל אביב: “אסיר תודה אהיה לכם אם תטיבו לזרז את אישור התוכנית לקומה השנייה, שאני מתכבד להגיש לכם על ידי המהנדס מ. זרניצקי. כמו כן הנני מבקש מכם לא לעשות עיכובים או קשיים היות שבית המדרגות כבר בנוי משנת תרפ”ו והבית מוכן מאז עבור הקומה השניה.” בתום בנייתה של הקומה השניה היו בה ששה חדרים ועוד חדר שירותים אחד.

בשנת 1935, נתבע פרידמן על-ידי אנשי מחלקת ההוצאה לפועל לפרק את המוסך שבנה לטענתם ללא אישור, עד שישיג את הרישיון הנדרש. מתוך תשובתו ניתן ללמוד כי לאיש היה גם חוש הומור בריא: “…אסיר תודה אהיה לכם אם תואילו בטובכם להראות גם לי איפה יש לי גרז’. כבר ביולי דנו אותי משפט צדק לחמישה ימים מאסר, עבור חטא שלא חטאתי. לפני זמן מה קיבלתי ממשרד הוצאה לפועל פקודה להרוס את הגרז’ שהקמתי, ולא – מי יודע מה יהיה סופי? ועכשיו עצתכם הנכבדה שאשיג רישיון לגרז’ שאין לי. אבקשכם פעם אחת ולתמיד לשלוח מישהו מהעירייה בכדי להראות לי לאיזה גרז’ אתם מתכוונים, ואז אפנה אליכם עבור הרישיון הדרוש.”

בסוף שנות ה-30 ניהול ענייני הבית עובר לידיה של חברת ‘ברכת אהרון’. אברהם, לאה ויפה, המשיכו להתגורר בבית עוד שנים ארוכות. באמצע שנות ה-40 נקרא המהנדס העירוני ד”ר רוברט הוף כדי להוסיף קומה שלישית לבניין.

בשנת 1969 איש חשוב מאד עובר לגור ברוטשילד 96, כפי שמדווח ב-24 באוקטובר, בעיתון ‘הצפה’: “הרב הראשי עובדיה יוסף עבר לדירת קבע בתל אביב. לאחר שהושלמו השיפוצים בדירת המגורים שהותאמה עבור מרן, הרב הראשי, הרב עובדיה יוסף, העתיק הרב את דירתו מירושלים ועבר לגור בתל אביב, ברחוב שדרות רוטשילד 96. משלחות של ראשי הציבור ונכבדי העיר ערכו ביקור נימוסין בדירת הרב הראשי וברכהו לרגל כניסתו למעונו החדש. כן נתקבלו בביתו איגרות ברכה ממוסדות ציבור וארגונים שונים.”

יפה פרידמן נפטרה בגיל 30. אברהם נפטר ב-1967, ואילו לאה הלכה לעולמה בחודש מאי 1980. הבעלות על הבית הועברה לידי מרדכי פרידמן (ללא קשר למשפחה). ב-1981 שולח עו”ד חיים סמו מכתב לעירייה, בו הוא מאשר כי רק מרדכי פרידמן ואשתו רחל, רשאים לחתום על מסמכים בשם חברת הניהול.

הבית ברוטשילד 96 הופיע על עטיפת התקליט ‘משינה 3’ של להקת משינה. כיום משמש המבנה כבית מלון יוקרתי – ‘מלון רוטשילד’. באוגוסט 2020 נכתב על המלון במגזין ‘את’: “המלון, השוכן במבנה היסטורי, מעוצב בסגנון אירופי, קלאסי אבל עם טוויסט. יש בו מודעות גדולה למיחזור וחשיבה ירוקה – דרך מעולה להותיר עלינו רושם עז. תפיסת הקיימות מיושמת בכל: מטכנולוגיות מתקדמות ועד יישומיים יצירתיים רבים, כגון דלתות עץ האלון מהבניין המקורי משנות העשרים, אשר הוסבו לתמונות המתעדות את העשייה של הברון בארץ ישראל.”

תחקיר וכתיבה: חגי להב.

אברהם פרידמן ובתו עדה, על מרפסת הבית בשדרות רוטשילד 96 (שנות ה-50). הצילום: באדיבות דנה איילון, בתה של עדה ונכדתו של אברהם פרידמן.

אברהם פרידמן ובתו עדה, על מרפסת הבית בשדרות רוטשילד 96 (שנות ה-50). הצילום: באדיבות דנה איילון, בתה של עדה ונכדתו של אברהם פרידמן.

ניתן לשתף את המאמר