טולוז

העיר טולוז שוכנת בדרום מערב צרפת, במחוז הוט-גארון, אשר בחבל אוקסיטני. כיום טולוז, בירת החבל, היא עיר חשובה ומודרנית, מרכז לתעשיות התעופה והחלל, אבל בשנת 1838 כאשר ביקר כאן הסופר הנודע סטנדהל, הוא התרשם שהעיר נידחת ופרובינציאלית ורשם ביומנו: “הרחובות מרוצפים באבנים קטנות, שחורות ואפורות –  וטולוז מכוערת כמעט כמו בורז’, עם בתים של שלוש או ארבע קומות, שלעולם החזית שלהם לא תהיה בקו אחיד”… מאוחר יותר הוא גילה את יופייה של העיר העתיקה, והרושם הראשוני תוקן.

שדה-התעופה המקומי טולוז בלניאק ממוקם צפון מערבה לעיר. ישראלים המעוניינים להגיע לטולוז במהירות יחסית, יוכלו לטוס דרך שדה-התעופה הבינלאומי של ברצלונה, הקרוב לכאן בהרבה מהשדות של פריז. טולוז היא עיר תאומה לתל-אביב שלנו.

טולוז מהווה את המטרופולין הרביעי בגודלו בצרפת, אחרי פריזליון ומרסיי. העיר עלתה לכותרות בנסיבות טרגיות במהלך חודש מארס 2012, כאשר המחבל מוחמד מראח רצח שבעה אנשים, בהם ארבעה יהודים, ואחר-כך התבצר בדירתו עד אשר נהרג בקרב קצר מול שוטרים מהיחידה הצרפתית ללוחמה בטרור.

המבנים העתיקים של טולוז בנויים ברובם מאבן מקומית בצבע ורדרד ולכן ממש כמו העיר ההודית ג’אייפור, טולוז זכתה לכינוי: “העיר הוורודה”. נהר הגארון חוצה את העיר לשניים כשמרבית האתרים החשובים מצויים מזרחה לאפיק הנהר וצפונה למעגל התנועה הענק.

בניין העירייה – Le Capitole, נמוך וארוך עם חזית מעוטרת בשמונה עמודי שיש. כיכר מלבנית רחבת ידיים וריקה פרושה לפני הבניין ומעניקה למרכז העיר חן אוורירי שאינו שכיח בערים גדולות.  בלב הרחבה המרוצפת טבוע הצלב שהוא גם סמלה של טולוז. מתחת לרחבה קיים חניון גדול מבלי שהוא מפריע להולכי-הרגל הפוסעים מעליו ולשוק המתנהל פה בבקרים.

ממש בסמוך לקפיטול שוכן מגדל הדונז’ון, ששימש בעבר כבית הארכיב של טולוז וכיום ממוקמת בו לשכת התיירות. גם התיאטרון העירוני צמוד לכיכר העירייה ובהמשך אפשר לשבת באחד מבתי-הקפה שבכיכר ווילסון האליפטית. כשהולכים מעט צפונה מכאן (Rue du Taur) מגיעים לאחד המונומנטים המרהיבים של דרום צרפת: הכנסייה הרומנסקית של סנט-סרנין. הכנסייה משמשת כתחנה עבור הצליינים הנוצרים בדרכם לעיר הספרדית סנטייגו דה קומפוסטלה. המגדל עם צריח החרוט ועם צלעותיו המקושתות והאכסדרה הנהדרת שבפנים הכנסייה הם יצירות ארכיטקטוניות מן המעלה הראשונה.

מכיכר הקפיטול, בכיוון הנהר, מצוי אתר נוסף יוצא מגדר-הרגיל. זוהי הכנסייה של היעקובינים שהייתה צמודה בעבר למנזר הדומיניקני. הכנסייה בנויה בסגנון גותי וככל שהיא מרשימה בחיצוניותה ומקרינה עוצמה, כך היא ספוגת שלווה בחצרותיה ובמעברים המקורים שבתוכה.

ברחוב מץ מתבלט לעין בניין יפהפה מן המאה השש-עשרה: Hôtel d’Assezat שניכרות בו השפעות קלאסיות והוא משכן את מוזיאון האמנות במברג. מכאן יש ללכת מזרחה ולחצות את שדרות אלזס לוריין, אז מתגלה הקתדרלה של סנט-אטיין המצטיינת בין היתר בוויטראז’ים ובציורי התקרה המעטרים את כיפות המבנה. בשכנות לכנסיה עומד המנזר האוגוסטיני ובו המוזיאון החשוב והעשיר במוצגים, ובהם ציורים ופסלים של מיטב האמנים מאזור מידי, מתקופות שונות בהיסטוריה.

גשר נפלא, “הגשר החדש”, מחבר בין שתי גדות הנהר , החל מפלאס אסקווירול עד Cours Dillon. הגשר החל להבנות במאה ה-16 אבל נזנח בשל מלחמות הדת באזור,  ורק כעבור כמאה שנה הושלמה העבודה והוא הפך לחלק בלתי נפרד מהנוף האורבני של טולוז,  ומאז עמד בפרץ מול הצפות חוזרות ונשנות של נהר הגארון, אם כי מדי פעם נאלצו המהנדסים לחזק את התמיכה בו.

בחלק הדרומי של העיר הישנה, מצויים הגנים הנעימים: Jardin des Plantes, בהם שבילים וספסלים המתאימים לטיול קליל ולהתרגעות מהביקור העמוס בכנסיות ובמבנים ההיסטוריים.

כעיר אווירונאוטית עם עבר עשיר וסיפורים על גיחותיו של הטייס האגדי אנטואן דה סנט-אקזפרי לטיסות ניסוי, שיצאו מהאזור ועם תהילת הקונקורד וחללית האריאן המזוהות עם טולוז יותר מאשר עם כל עיר אחרת, טבעי הדבר שהוחלט להקים פה לפני מספר שנים את “עיר החלל” המרתקת. האתר מצדיק ביקור ממושך, בעיקר למשפחות עם ילדים שוחרי מדע. מלבד המוזיאון המקיף, הפלנטריום והביתנים עם ההפעלות, ומלבד ההסברים המאלפים בכל הקשור לחלל, לכוכבים, ובכלל ליקום העוטף אותנו, יש ב”עיר החלל” גם דגם של החללית האירופאית אריאן, אחד על אחד.

כמו ישובים נוספים בדרום צרפת, גם לטולוז זיקה בלתי מעורערת למשחק הרוגבי והיא אף אירחה בשנת 2007 משחקים אחדים במסגרת אליפות העולם. האיצטדיון של טולוז הוא מן המפוארים באירופה כולה. הקבוצה המקומית Stade Toulousain זכתה לאחרונה באליפות צרפת, בשנת 2019.

מאכל הקסולה, תבשיל אנטי דיאטתי המורכב משעועית, תפוחי-אדמה, נקניקים מעושנים ושומן כבש, הוא הדגל הקולינרי של המחוז ומהווה ביחד עם כבד האווז, נקניקיות מקומיות ויין הארמניאק את התפריט המסורתי של המטבח הטולוזאי.

לטולוז אוניברסיטה גדולה, ואוכלוסייה של רבבות סטודנטים, והיא גם מפורסמת בזכות פרחי הסיגליות שלה והניחוח המופק מהן להפקת בשמים וסבונים. הישוב אלבי נמצא 75 ק”מ מכאן. הצייר הנודע טולוז-לוטרק נולד באלבי ובמקום מוזיאון עם חלק נכבד מיצירותיו.

מרחקי נסיעה מהעיר טולוז

מרחקי נסיעה מהעיר טולוז

יעדים קרובים לטולוז

מונטובן – 50 ק”מ

אלבי – 76 ק”מ

קרקסון – 94 ק”מ

קאור – 106 ק”מ

רודז – 141 ק”מ

נארבון – 147 ק”מ

פרפיניאן – 184 ק”מ

יעדים רחוקים מטולוז

בורדו – 246 ק”מ

נים – 271 ק”מ

ברצלונה – 335 ק”מ

ליון – 436 ק”מ

דיז’ון – 586 ק”מ

פריז – 659 ק”מ

ליל – 881 ק”מ

ניתן לשתף את המאמר