קרקסון

העיר קרקסון שוכנת במחוז אוד, אשר בחבל אוקסיטני. היא ממוקמת באמצע הדרך בין בירת החבל טולוז, שנמצאת מערבה לה, לבין הישוב נארבּון ושפת הים התיכון. קרקסון מהווה דוגמה יוצאת מהכלל לעיר מבוצרת מתקופת ימי הביניים. חומות מגן מסיביות מקיפות את מתחם הטירה ואת המבנים הסמוכים אליה. את החומה מעטרים צריחים ומגדלי שמירה ציוריים. אם מוסיפים לכך את הרחובות העתיקים ואת הסמטאות הצרות, וכן את הקתדרלה הגותית היפהפיה, ניתן להבין מדוע העיר הקטנה נחשבת לאחד מאתרי התיירות המרשימים בדרום צרפת. כארבעה מיליון תיירים מבקרים בקרקסון מדי שנה. מרביתם עושים זאת בחודשים יולי ואוגוסט, ועל כן מוטב – ככל הניתן – לבקר במקום בחודשי האביב או בספטמבר-אוקטובר.

הישוב ההיסטורי שיסודותיו העתיקים נבנו עוד קודם לתקופת הרומאים, נחלק כיום לשני רבעים נפרדים: העיר התחתית, המכונה ‘בַּסְטִיד’, ממערב לאפיק נהר האוד, ומנגד העיר העילית ‘סִיטֶה’ הפרושה על-פני גבעה, ממנה נשקפת העיר התחתית. גשר הולכי-רגל מן המאה ה-14 – Pont-Vieux, מחבר בין שני חלקי העיר. לגשר קשתות נהדרות והוא נחשב לאחד הגשרים היפים באירופה אשר שרדו מאז תקופת ימי הביניים. מכיוון שהעיר העילית סגורה לכלי רכב פרטיים על המטיילים להגיע אליה באמצעות אוטובוס, או בטיפוס רגלי מייגע, אך יפה דיו כדי להצדיק את המאמץ. משך הטיפוס עד לאזור “עיר האבירים”, כ-20 דקות בממוצע.

בעיר התחתית ממוקם ‘מוזיאון האמנויות היפות’. מלבדו מספר מבנים עתיקים מעניינים, וכן בית העירייה וכיכרות משובבות לב. זה האזור בו כדאי לחנות, להתארגן, לשתות קפה, או לאכול במסעדה. המעוניינים בחוויה קולינרית מקומית לא יוותרו על מנת קָאסוּלֶה. זו היא מנה מסורתית שמקורה באזור זה של צרפת. המנה מורכבת משעועית לבנה, מנקניקים ומבשר כבש, או בשר אווז. מבשלים את התבשיל זמן רב בתנור או באח, בתוך קדרת חימר מיוחדת שנקראת קאסול, ומכאן שם התבשיל המפורסם – קאסולה.

שתי מערכות כבירות של חומות, אחת פנימית, אחת חיצונית, מקיפות את החלק המבוצר של קרקסון, ומתוכן מזדקרים 52 מגדלי שמירה. הכניסה פנימה יכולה להתבצע דרך אחד משני השערים: זה המזרחי, הוא ‘שער נרבּונז’, או זה המערבי – ‘שער אוד’ (דרכו יגיעו הולכי הרגל). לאחר הכניסה בשערי “עיר האבירים” המבוצרת  מומלץ ראשית לבקר ב’ארמון קומטל’. הארמון נבנה במאה ה-12 על ידי הרוזנים של קרקסון. מאוחר יותר הפך לחלק המרכזי במצודה שתפקידו היה להגן על בני המקום מפני פולשים זרים. בארמון מספר חצרות יפהפיות המוקפות במגדלי שמירה מרהיבים. הקתדרלה הקתולית ‘סנט נאזר’, דווקא בגלל היותה צנועת מימדים באופן יחסי, היא בלא ספק מבנה מעורר השתאות. הקתדרלה שהוקמה בקווי ארכיטקטורה רומית מקורית שולבה באופן הרמוני, בעיצוב גותי מאוחר יותר. בית המקהלה של ‘סנט נאזר’ מוקף פסלים אשר לידם כדאי להתעכב, אבל שיא היופי של המקום טמון בויטראז’ים הקסומים שמפארים את כתליו. מומלץ כמובן לשוטט בסמטאות המרוצפות אבן, ובמיוחד ברחוב Cros Mayrevieille . אין פלא שכאן בחרו לצלם את הסרט רובין הוד. האווירה והתפאורה מושלמות.

ילדים ונערים, ואולי גם הוריהם, ישמחו במסגרת אווירת ימי הביניים לבקר ב’מוזיאון האבירים‘. במקום תצוגה של חרבות ורומחים, של חליפות מגן ושל קשתות בהם השתמשו האבירים. מאידך, על האתר הבא אפשר לוותר לילדים צעירים: ‘מוזיאון האינקוויזיציה והעינויים’. כתובתו של המוזיאון 7, Rue St. Jean . מחיר כניסה למבוגר 10.50בשעות הלילה, הביצורים והצריחים של חומות קרקסון העתיקה מוארים מעשה אומן, באמצעות פנסים רבי עוצמה. האור הרומנטי מעלה בדמיון סיפורי אבירים ומסעות צלב קדומים. שעות הפתיחה של אתרי העיר העתיקה: 10:00 עד 18:30.

ביצורי קרקסון זכו להיכלל ברשימת אתרי המורשת של אונסקו וכך גם נתיב המים ההיסטורי שזורם צפונית לעיר: ‘תעלת מידי‘. התעלה שמחברת בין סט שלשפת הים התיכון לבין טולוז היא יצירת מופת הנדסית שתוכננה ונבנתה כבר בשלהי המאה ה-17. שייט על ‘קנאל די מידי’ מעניק לתיירים זווית ראיה יוצאת מהכלל על נופי לנגדוק, על השדות הירוקים ועל הכרמים. המעוניינים יוכלו להצטרף גם לסיור יקבים.

בשעות הבוקר של ימי ג’, ה’ ושבת, מתקיים שוק פרחים, גבינות, ירקות ופירות, בכיכר המרכזית של רובע ‘בסטיד’. המעוניינים בחוויה קולינרית, יוכלו להזמין שולחן במסעדת ‘פרנק פּוּטֵלָה‘ שזכתה לשני כוכבי מישלן. המסעדה ממוקמת לרגלי העיר המבוצרת, בחלקה הדרומי של קרקסון.

מרחקי נסיעה מהעיר קרקסון

מרחקי נסיעה מהעיר קרקסון

יעדים קרובים לקרקסון

נרבון – 60 ק”מ

בזייה – 76 ק”מ

טולוז – 94 ק”מ

פרפיניאן – 116 ק”מ

מונפליה – 151 ק”מ

רודז – 165 ק”מ

נים – 200 ק”מ

יעדים רחוקים מקרקסון

ברצלונה – 303 ק”מ

מרסיי – 312 ק”מ

בורדו – 336 ק”מ

ליון – 446 ק”מ

לה רושל – 514 ק”מ

פריז – 770 ק”מ

שטרסבורג – 934 ק”מ

ניתן לשתף את המאמר