ג'איפּוּר
גַ’איפּוּר, העיר ההודית האגדית, נוסדה בשנת 1727. אוכלוסייתה של העיר, שהיא גם בירתה של חבל רג’אסטן, מונה כיום כבר למעלה משלושה מיליון תושבים. גַ’איפּוּר ידועה בכינוי “העיר הוורודה”, בזכות אבן הגיר הוורודה ממנה בנויים מרבית המבנים בעיר העתיקה. לעיר שדה-תעופה ממנו ניתן לטוס ליעדים מרכזיים במרחבי תת-היבשת ההודית. נסיעה קרקעית לדלהי נמשכת כ-5 שעות, לפּושקאר 3 שעות, לאודאייפּור 9 שעות ולאגרה 5 שעות. רשת מסועפת של קווי רכבות מחברת את העיר ליעדים שונים בהודו.
גַ’איפּוּר מושפעת מאקלים צחיח למחצה עם שלוש עונות: העונה החמה בין מארס לאמצע יוני, אז הטמפרטורות עלולות להגיע אף עד 45°. אחר-כך מגיעה עונת המונסונים הגשומה שנמשכת עד ספטמבר, ומאז ועד מארס זהו הזמן המועדף לביקור במקום, כאשר האוויר יבש וחמים.
שבעה שערים נטועים בחומות המקיפות את העיר העתיקה, אשר רחובותיה בנויים שתי וערב, בתכנון סימטרי וקפדני. ראשית לכל נוהרים התיירים אל האתר המרכזי של העיר, כדי לצפות ב”ארמון הרוחות” המפורסם. חזיתו הוורדרדה של הארמון מעוטרת בשלל ציורים ובמרפסות מסוגננות אשר משוות לו מראה ייחודי. למעשה, החזית הפונה לרחוב, זו המופיעה כמעט בכל הצילומים התיירותיים של ג’איפּור, היא חלק מההרמון של “ארמון הרוחות”. ההרמון המיתולוגי מהווה אגף ציורי ופוטוגני אשר לשמו נקשרו בעבר ספורים ואגדות. חלונותיו המוסתרים של ההרמון פונים לרחוב ההומה. כיום התצפית מחלונות אלו הרבה פחות רומנטית מכפי שהייתה בימים בהם הנשים הציצו מכאן בהיחבא, אל הפעילויות היומיומיות. הצופים בני זמננו יוכלו לראות עוברי אורח, רוכלים ומוכרי-מזכרות, או גמלים רתומים לעגלות עמוסות בסחורה.
“ארמון הרוחות” הוא חלק מקומפלקס ארמון העיר הסמוך, אשר מעבר לחומותיו הגבוהות מצויים גנים נעימים. בחדריו הפנימיים של הארמון ניתן ליהנות מתצוגה מעניינת של מלבושים רג’סטניים מסורתיים. המבנים הוורודים של הארמון כוללים אגף אחד בו עדיין חיים בני משפחת המלוכה. אגף זה אינו פתוח לציבור הרחב. מבין האטרקציות בתחומי הארמון ניתן למצוא שני כדי כסף עצומים, מעין ג’ארות להעברת נוזלים, שנרשמו בספר השיאים של גינס ככדי הכסף הגדולים בעולם. בקומפלקס זה גם המקדש ההינדי החשוב לכבודו של האל קרשינה: Govind Dev Ji. מחיר כניסה לארמון (מחיר לתיירים זרים), כולל ביקור במוזיאון ובגלריות = 700 רופיות לאדם.
!מאות נוסעים כבר טיילו בהודו, באמצעות לוטוס-הזהב
.אנחנו מתמחים בארגון טיולים פרטיים: לזוגות, למשפחות, לחבורות קטנות ולקבוצות
!מאות נוסעים כבר טיילו בהודו, באמצעות לוטוס-הזהב
.אנחנו מתמחים בארגון טיולים פרטיים: לזוגות, למשפחות
.לחבורות קטנות ולקבוצות
המהרג’ה ג’אי סינג (1699 – 1744), אשר על שמו קרויה העיר, היה בין השאר גם אסטרונום. ניתן לסייר במצפה הכוכבים של ‘ג’נטר מנטר‘, אותו הקים ג’אי סינג כדי לממש את התחביב המדעי שלו. בשנת 2010 הכריזה אונסקו על ה’ג’נטר מנטר’ כאתר מורשת עולמית. בתוך החומות, סביב הארמונות והאתרים, מתוחים רחובות ארוכים המתאגדים עם הסמטאות שלצדן לכדי בּזאר אחד גדול ותוסס. גַ’איפּוּר מהווה יעד אטרקטיבי לחובבי שופּינג. בין אם מדובר בדוכנים חבויים בסמטה צדדית, בין אם בחנויות מהודרות בשדרה מרכזית, הכלל פשוט וחד: מומלץ להתמקח על כל מחיר ובכל מחיר. אחד הבּזארים הפופולאריים בעיר הוא ‘בָּאפּוּ בּזאר‘ השוכן בלבה של העיר הוורודה. כאן ניתן למצוא בדים ופּשְׁמִינוֹת, עבודות-יד ופסלונים קטנים, מטריות, נעליים, וכן מוצרים רג’סטניים טיפוסיים. העיר נודעה גם כמרכז עולמי לרכישת אבני חן ותכשיטים. ניתן למצוא כאן גם עבודות שיש ושנהב מפוסלות בידי אומנים, הדפסים על בד ומשי, כלי-חרס ושטיחים. השווקים המרכזיים מצויים לאורך גַ’אוּארִי בּזאר ובָּאדִי צַ’אוּפּר. רבים מן התיירים המבקרים בעיר מבקשים לצפות בסרט הודי, באולם הקולנוע הגדול ביותר באסיה: ראג’ מאנדיר. לא הרחק מאולם זה נמצא גם בית הקולנוע המודרני יותר ‘סינמה גולצ’ה’. ממש בשכנות לסינמה ממוקם שוק הספרים ‘צַ’אוּרָה רַסְטָה’.
אתר חלומי נוסף נמצא על גבעה המשקיפה על העיר הוורודה. זוהי מצודת אַמְבֵּר, אליה ניתן לטפס על-גבי פילים. התור לפילים עלול להמשך מעל שעה תמימה והחפצים בכך יוכלו לעלות למצודה באמצעות ג’יפים או פשוט יותר, בטיפוס רגלי במדריגות. המצודה שנבנתה במאה ה-16 ע”י המהרג’ה מאן סינג היא דוגמא מובהקת לארכיטקטורת רג’פוט המשלבת באופן הרמוני, קישוטים ואלמנטים מן הדת ההינדית ומן האיסלם. מבין מוקדי העניין המרהיבים במצודת אמבר, ראוי לציון מיוחד אולם המראות: ה’שִׁישׁ מַהאל’. מצודה אחרת המצדיקה ביקור, נמצאת צפונית לעיר ונקראת ג’איגאר. בהשוואה לאמבּר, אתר ג’איגאר מחוויר, אבל כשלעצמו הוא מעניין והתצפית ממנו לכיוון העיר מאוד יפה.
מזרחית לעיר העתיקה ודרומית למבצר אמבר שוכנים מקדש השמש ומקדש הקופים ‘גַאלְטָה גִ’י‘, המהווים חלק מקומפלקס דתי מעניין. מקדש הקופים הוא מהאתרים המוזנחים אך האותנטיים, שאינם זוכים לתשומת הלב הראויה להם. מדובר במקדש יפהפה השוכן בערוץ נסתר. למקום מגיעים מאמינים שאין להם עניין בתיירים. כאשר מטפסים במעלה המדריגות מן המפלס התחתון של המקדש לכיוון המבנה העליון, מוקפים בלהקות גדולות של קופים ובמאמינים המאכילים אותם, ניתן לחוות מחזות של פולחן דתי במובן הבסיסי ביותר שלו. עשרה ק”מ מגַ’איפּוּר, בדרך אגרה, נמצאים גני המלכה סיסודיה .
אחדים מבתי המלון והארמונות המארחים תיירים, מהווים חוויה יוצאת דופן לאלו שיכולים להרשות לעצמם לינה במחירים גבוהים. הבולטים שבהם הם: ארמון רַמְבַּג, ששימש כארמון של מלכת גַ’איפּוּר החל משנת 1835 עד שהפך למלון. ה’ראג’ פּאלאס‘ מזכיר ארמונות מסיפורי אגדות. גם מלון רג’פּוטנָה מרשת ITC וארמון ‘ג’אי מהאל‘ מהווים אכסניות לא רעות בכלל… מקום מרהיב ביופיו ורומנטי במיוחד הוא מלון Rajvilas מרשת אובּרוי.
אפשר בתקציב נמוך יותר ללון באחד מההווליס – מבנה רג’אסטאני טיפוסי – כמו למשל סמוד הוולי, ובעיקר אַלְסִיסַר הָוולִי הנהדר, שמזכיר לרבים את מלון אמריקן קולוני, בירושלים המזרחית. גם Shahapura House מעניק אווירה רומנטית ומיוחדת. למי שמחפש מלון רגיל במחירים ממוצעים, כדאי לו לשקול לינה במלון הולידיי-אין, בזכות המיקום המרכזי שלו, או עדיף ככל הניתן במלון Trident המהודר, הסמוך למלון ‘הולידיי אין’. שניהם שוכנים על שפת אגם שבמרכזו מצוי ארמון המים הנפלא ‘ג’אל מהאל’, שהכניסה אליו אסורה. לראותו בלבד, ולהצטלם איתו ברקע. כמו-כן מצויים בעיר מלונות פשוטים רבים במגוון של מחירים. לתרמילאים הישראלים נטייה ללון באכסניית ‘אֵוֶור גְרִין’.
מן המפורסמות היא (בקרב תושבי הודו) שהעיר גַ’איפּוּר היא המקום האטרקטיבי והמלהיב ביותר לחזות בו בפסטיבל של דִיפּוָואלִי, אותו חוגגים בכל שנה, בחודשים אוקטובר-נובמבר. באותה תקופה גם אפשר לחזות כאן ביריד החמורים הייחודי.
בגַ’איפּוּר היצע גדול של מסעדות איכותיות. רובן ככולן שוכנות בבתי-המלון המפורסמים. המסעדות במלונות רמבּג וראג’ פּלאס מצטיינות באולמות מפוארים, בשולחנות עץ גרנדיוזיים, בנברשות מצועצעות ובמלצרים מן האגדות. מסעדה נפלאה היא Peshawri במלון ITC. האוכל במסעדה זו הוא מן הטובים שניתן למצוא במדינת רג’סטאן. הבולטת מבין המסעדות שמחוץ למלונות היא נִירוֹֹ’ס הוותיקה והמשובחת. מסעדה צמחונית מעניינת, נמצאת בקומתו העליונה של מגדל Om. ועוד מסעדה צמחונית שוכנת במרכז העיר ושמה: LMB. המסעדה שייכת לרשת המוכרת בזכות הקינוחים המתוקים שהיא מייצרת. למעוניינים בארוחה רומנטית מומלץ לסעוד במסעדת Peacock Rooftop במלון פֶּרְל פָּלַאס.ּ