בֵּית דּוּבִּיצְקִי

בית דוביצקי – רחוב מקווה-ישראל 19.

הבניין שוכן ב’מתחם לבונטין’ – לשעבר שכונת ‘רמת-השרון’ – בין דרך בגין, לבין שדרות רוטשילד, במרחק קצר מאד מ’בית הדר‘. זה בניין שנבנה במספר שלבים, בסגנון אקלקטי. הקומה הראשונה הוקמה בשנת 1926 בתכנונו של האדריכל יהודה צוקרמן. כעבור שנתיים נוספה הקומה השניה בהשגחתו של האדריכל חנוך כספי. עד שנת 2018 ‘בית דוביצקי’ ניצב על שתי קומותיו ללא שינויים יוצאי-דופן, ואז שומר ושופץ בידי משרד האדריכלים של ניצה סמוק. בעת השיפוץ נוספה לבניין קומה שלישית במתווה הדומה לשתי הקומות ההיסטוריות, ומעליה נוספו עוד שתי קומות חדשות, בנסיגה מהחזית. המאפיין העיקרי שעל-פיו ניתן לזהות את הבניין הוא חדר המדרגות המלבני שעומד מובלט במרכז החזית וניתמך בשני עמודים, המדמים כניסה למקדש מהעת העתיקה.

בסרטון זה מצולמים שלושת הבתים ההיסטוריים הניצבים בשכנות זה לזה, ברחוב מקווה-ישראל בתל-אביב: בית בלומנפלד, בית וילוז’ני ובית דוביצקי.

בסרטון זה מצולמים שלושת הבתים ההיסטוריים הניצבים בשכנות זה לזה, ברחוב מקווה-ישראל בתל-אביב: בית בלומנפלד, בית וילוז’ני ובית דוביצקי.

הגברת חנה דוביצקי ובעלה יצחק, נכנסו לגור בבית שנבנה עבורם, עם בנם התינוק מיכאל. בהמשך נולד גם הבן גבריאל. בספטמבר 1931 נקלע יצחק דוביצקי לחובות ונתבע על-ידי חברה ביפו. הוא נאלץ למכור חלק מהחפצים שהיו בבית, באמצעות מכירה פומבית של ההוצאה לפועל: מזנון בעל שתי קומות בצבע חום, ארון ספרים, שעון עומד על הרצפה בגובה 175 ס”מ, שולחן איפור עם מראה. יצחק דוביצקי (1972-1896) עלה ארצה לפני מלחמת העולם הראשונה ולמד ב’גימנסיה הרצליה’. הוא היה טניסאי שהשתתף בתחרויות וזכה בגביעים. בנו גבריאל הפך למחבט מספר 2 של ישראל בשנות ה-50 וגם הנכד אורי דוביצקי הפך לטניסאי.

בשנת 1936 עברה משפחת דוביצקי לגור ברחוב חיסין. הם מכרו את הבניין לאדם בשם דניאל ספורטה ולשותף שלו האדון יעקב ביריסי. דניאל ורחל ספורטה כבר היו בני 69 ו-64 כשעברו למשכנם החדש ברחוב מקווה ישראל 19. משפחת ספורטה ויורשיה החזיקו בנכס עד שנת 2005. בשנת 1946 מגיע מכתב תלונה מ’המשרד העירוני לטיפול בחייל המשוחרר’ למזכיר העיר. המשרד מבקש להעיר את תשומת לבו של המזכיר כי מר ספורטה מערים קשיים על דייר שזה עתה השתחרר.

מספר ימים לאחר פרוץ מלחמת השחרור הבניין הופצץ מהאוויר וניזוק. אבל הנזק לא היה גדול מספיק כדי שמהנדס העיר יאשר לדיירים פטור מתשלום מסים כפי שהיה נהוג עם בתים שהוגדרו כלא-ראויים למגורים. הדיירים נקראו להשתמש במקלט של הבניין השכן.

בית דוביצקי לפני ששופץ, בשנת 2014.

ניתן לשתף את המאמר