בית גרידינגר / בית-ספר פיטמן

בית גרידינגר – בלפור 38, פינת אחד-העם 53. מוכר גם בשם ‘בית-ספר פיטמן’.

בלב תל-אביב, חבוי בתוך גן יפהפה, שוכן מבנה בית הספר למסחר ‘פיטמן’ שהוקם בתחילת שנות העשרים, בפינת הרחובות בלפור ואחד העםאין בנמצא מסמכים המעידים על התאריך המדויק בו הוקם הבניין. לפי מפה ישנה משנת 1930, עמד על המגרש הפינתי מבנה אחד שחלש על המגרשים עליהם ניצבים כיום שני הבניינים: זה של בלפור 36 וגם זה של בלפור 38. לא נמצאו תכניות, רשיון בניה ותעודת גמר, ולכן גם שמו של אדריכל הבית נותר כחידה, אולם בשנת 1928 קיימת עדות ברשומות מתוך מיפקד האוכלוסין לכך שהייתה זאת משפחת וינרסקי שהתגוררה במקום. אבי המשפחה נחום וינרסקי רשום כקצב בן 46. יחד איתו התגוררו גם אשתו שרה וילדיהם חיה, אריה ושמואל.

בשנת 1929 עלה לארץ מלונדון איש עסקים אמיד בשם משה גרידינגר, אשר רכש את הבית ממר וינרסקי. משפחת וינרסקי עצמה עברה לגור ברחוב יבנה ונחום וינרסקי פתח אטליז ברחוב השוק 3. רבקה ומשה גרידינגר חיו ברווחה ביחד עם ארבע בנותיהם קלריס, אירנה, קיטי וסימה וביחד עם בנם קלמן. מפעם לפעם בני המשפחה קיימו אירועים רבי משתתפים בבית: “משה גרידינגר ורעיתו מתכבדים בזה להזמין את ידידיהם לרגל חתונת הכסף שלהם, ביום השבת א’ בשבט תרצ”ט (21.1.1939), בביתם בתל-אביב, רחוב אחד-העם 53” (מתוך מודעה בעיתון ‘דבר’).

לימים, הקים משה גרידינגר בתי קולנוע בחיפה והפך את משפחתו לאימפריה בתחום הסרטים. נכדיו מוקי וישראל גרידנגר (בניו של קלמן) הם בעליהם של רשתות ‘יס פלנט’ ו’רב-חן’. בני המשפחה עברו בתחילת שנות ה-40 להתגורר על הר הכרמל. בשנת 1943 מוסר מר גרידינגר מחצית משטח הבית לאחת מבנותיו. הוא נפטר במאי 1946, בגיל 59. מחציתו השנייה של הבית נמכרה לזוג שפירא, שבשנת 1941 פתח במבנה את בית-הספר למסחר וקצרנות שעד אז פעל ברחוב גאולה. בית הספר התנהל על בסיס שיטת לימוד הנקראת ‘פיטמן’ ומכאן שמו. עיתון ‘הארץ’, 4 ביולי 1941: “בית הספר למסחר ולקצרנות פיטמן הורחב השנה ועבר לבנינו שהוכנסו בו הרבה שכלולים, ברחוב בלפור 38, פינת רח’ אחד-העם. החלה ההרשמה לשנת הלימודים הבאה לקורס הדו שנתי לבוגרי בתי-ספר עממיים ולקורס השנתי למסחר.”

בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב בלפור, ובהם גם בית גרידינגר. 

בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב בלפור, ובהם גם בית גרידינגר. 

לקראת פתיחת שנת הלימודים ב-1977 מפרסמת הנהלת בית-הספר מודעה בעיתון ‘מעריב’: “בפיטמן מעוניינים שתגיעו רחוק! 40 שנות הוותק של פיטמן ושמו הטוב הם הסיבה להצלחה בכל מגמת לימודים שתיבחר על-ידכם. אנו מזמינים אתכם להירשם ללימודים במגמות: פקידות, חשבונאות, מיכון משרדי, מזכירות וממכר.”

ביוני 2003 סגר בית-ספר פיטמן את שעריו ומרבית תלמידיו נקלטו ברשת בתי-הספר ‘אנקורי’. באוגוסט 2009 מפרסם דותן לוי ב’כלכליסט’: “לאחר משא ומתן ממושך מכרה חברת אזורים את בית ספר פיטמן ברחוב בלפור בתל אביב תמורת 53 מיליון שקל. בית הספר נמכר לקבוצת רכישה שהוביל יזם ההייטק עמית קזז. את העסקה ביצעו משרד עורכי הדין נשיץ ברנדס.”

ציטוט מתוך השלט שהציבה העירייה בסמוך לבית: הבניין בולט בשל חזיתו העשירה הפונה לרחוב בלפור, המורכבת מאלמנטים אופייניים לתקופה כגון מרפסת מוגבהת המוקפת עמודי בטון מסוגננים ושישה עמודים יצוקים ממוזאיקה, עליהם נשענת המרפסת העליונה. כמו כן למבנה מובילות מדרגות כניסה מעוגלות העולות מן החצר המגוננת, הבנויה בצורת “גן צרפתי” סימטרי.

תחקיר וכתיבה: חגי להב.

ניתן לשתף את המאמר