בֵּית הַנְּבִיאִים
בית קצמן – רחוב אחד העם 35, פינת בן-זכאי 12. ידוע יותר כ’בית הנביאים’.
בית קצמן נבנה במקור בשנת 1925, בתכנונו של האדריכל יוסף מינור, עבור הגברת פסיה קצמן ומשפחתה. קצמן, ילידת 1854 כבר הייתה אשה לא צעירה כשניגשה אל הפרוייקט של הקמת ‘בית הנביאים’. בעלה, אהרון קצמן, נפטר בגיל 45 והותיר אותה אלמנה. לזוג היו ששה ילדים. פסיה קצמן החזיקה גם במגרש הצמוד עליו יוקם הבית ברחוב בן-זכאי 10, אבל בשנת 1932 מכרה את חלקה במגרש זה לקרובת משפחתה טובה קצמן.
פסיה קצמן שעלתה ארצה מריגה נפטרה בשנת 1933. הנכס עבר בירושה לילדיה הבוגרים, אבל מי שטיפלה בענייני הבית במשך שנים ארוכות, הייתה פרידה-לאה קצמן, אשתו של הבן הבכור אריה-לייב. השניים גרו בעצמם בקומה א’ של הבית.
בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב בן-זכאי, בתל-אביב. בין היתר ניתן לראות כאן את בית הנביאים.
בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב בן-זכאי, בתל-אביב. בין היתר ניתן לראות כאן את בית הנביאים.
בית קצמן התבלט בזכות שתי תופעות ייחודיות לתקופה: ראשית, הוא היה אחד הבתים הראשונים בעיר שנועדו למגורים בדמי שכירות, ושנית, על הקיר שפונה לרחוב אחד-העם הוצבו דיוקנאות של נביאי ישראל מאריחי קרמיקה שיוצרו בבית הספר בצלאל. אמנם אריחים מסוג זה הוצבו כבר קודם לכן בבית וילסון, ברחוב קלישר, אבל כאן לראשונה ניכרת השפעה של תקופת הרנסנס באירופה. במקום דמויות של קדושים נוצריים, בוריס שץ צייר את דמויותיהם של הנביאים ישעיהו, ירמיהו, אליהו וכן של המלך דוד. מדיוקנאות אלו ניתן ליהנות ולהתרשם גם עכשיו.
ביולי 1925 מתפרסמת מודעה בעתון הארץ: “מלון ופנסיון משפחתי – ארוחות פרטיות. מלכה השכל. לב תל-אביב, רחוב אחד-העם, בית קצמן.” מלבד הפנסיון, שאר הדירות היו מאוכלסות בדיירים פרטיים, למעט דירה אחת ששימשה כבית הכנסת ‘ברית ישורון’. בני הזוג אליעזר ומאשה פרלסון התגוררו כאן כבר בשנות ה-20 בדמי שכירות. הם התמקמו באחת הדירות עם שני ילדיהם מיכאל ורנה. אליעזר פרלסון (שעל שמו רחוב אליעזר פרי) היה פעיל מרכזי במפלגת ‘הפועל הצעיר’. בתקופה בה גר ב’בית הנביאים’ מונה כמנהל בקופת-חולים ואחר-כך שימש במקביל, בתפקיד ניהולי בעיתון ‘דבר’.
שכר הדירה היה נמוך יחסית ובשנות ה-40 החלו להשתמש בחוקי ‘דייר מוגן’ שהקשו על לאה קצמן. היא נאלצה כנראה להסב חלק מהדירות לשימושם של בעלי משרדים. קצמן מפרסמת בעיתונות מודעות המיועדות לעסקים קטנים ומבליטה את המודרניות של חדרי הנוחיות בבניין.
ואכן משנות ה-50 ועד שהבית נהרס ובמקומו נבנה הבניין הנוכחי, בית קצמן אוכלס במתווכי דירות, בעורכי-דין – שהפעיל שבהם היה עו”ד אפרים ויינשטיין – ברואי חשבון, וכן בבעלי משרדים קטנים שחיפשו לעצמם מקום בשכר דירה נמוך יחסית. בשנת 1963 נותרו רק 6 דירות בהן גרו דיירים פרטיים.
בשנות ה-80 המבנה נרכש על-ידי חברת ‘מוריץ את טוכלר’ המתמחה בעסקי נירות ערך, במטרה להפוך את המקום שנמצא בקרבת הבורסה לניירות ערך, לבניין משרדים. מכתב שהם שולחים למהנדס העיר ביולי 1984 מלמד על הבהילות והנחיצות שהייתה לשפץ את הבית: “בהמשך לשיחתך עם הגב’ ע. כרמי ממשרד כרמי ושות’ אדריכלים, הריני לאשר בזאת כי הגענו להסכם עם הדייר האחרון לפינוי עד סוף חודש יוני. עם בצוע ההסכם כאמור, אין עוד מניעה לגשת לבניה. הבנין כרגע עומד ריק ופרוץ, קיר הקשתות שלו מתקלף ועל-כן ברצוננו להתחיל בעבודות חפירה ודיפון לקומת המרתפים ולזרז את הליכי הבניה.”
בשנת 1988 היה ניסיון כושל לשמר את החזית ההיסטורית כפי שהיא. במהלך השיפוצים הקיר התמוטט ונוצר הצורך בשחזור. כיום ניתן לראות חזית משוחזרת של בית קצמן המקורי, כולל דיוקנאות הנביאים שצוירו על-ידי בוריס שץ, וברקע מתרוממות קומות נוספות של משרדים מכוערים. בשכנות, מעבר לכביש, נמצא בית-הספר ‘אחד העם’.
תחקיר וכתיבה: חגי להב.
בית הנביאים בשנת 1982. צלם: בוריס כרמי. אוסף מיתר, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית.
בית הנביאים בשנת 1982. צלם: בוריס כרמי. אוסף מיתר, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית.