בֵּית יָזֶרְסְקִי

בית יזרסקי – רחוב השוק 28, פינת מטלון 29 (לשעבר, רחוב מרכז מסחרי 29).

הבית נבנה בשנת 1925 עבור רחל וליב יזרסקי, בלבה של שכונת ‘מרכז מסחרי‘, באמצע הדרך בין רחוב הרצל ממערב, לבין רחוב נחלת-בנימין ממזרח. האדריכל שתיכנן את ‘בית יזרסקי’ הוא דב טשודנובסקי. ידיו של טשודנובסקי היו עמוסות עבודה באותה עת. הוא עמל במקביל על מספר פרוייקטים ובהם ‘בית זומבך‘ ברחוב יבנה, פינת רחוב אחד העם, וכן ‘בית מטלון‘ במרחק 100 מטר מכאן. שלושת המבנים נבנו על קרן שני רחובות, ובכולם טשודנובסקי בנה פינת מבנה מעוגלת, המייצרת הדגשה אנכית. 

כבר בשנת 1925 הקומה התחתונה שימשה לצרכי מסחר, כפי שהיה נהוג בשאר הבתים בשכונה. כאז, כן עתה: מה שהיה נכון לשנות ה-20 של המאה הקודמת מתאים גם לשנות ה-20 של המאה ה-21. גם היום קומת הקרקע מיועדת למסחר והקומות שמעליה מיועדות למגורים. כפי שניתן לראות בצילומים, לא השתנה כמעט דבר במהלך 100 השנים שחלפו מאז משפחת יזרסקי נכנסה לגור בבית. בנובמבר 1925 מתקבל רישיון לפצל את אחת החנויות לשני חדרים: “נתן בזה רישיון לאדון יזרסקי ליב במרכז מסחרי א’ לחצות חנות בבנינו הקיים, לחנות אחת ומחסן אחד.”

בסרטון זה מצולמים שלושה בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב השוק בשכונת פלורנטין, בתל-אביב: בית מדוב, בית יזרסקי ובית גלברד.

בסרטון זה מצולמים שלושה בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב השוק בשכונת פלורנטין, בתל-אביב: בית מדוב, בית יזרסקי ובית גלברד.

כפי הנראה משפחת יזרסקי שבה לאירופה בשנות ה-30 ומאז לא נותרו עדויות המלמדות על קורותיהם. כך או כך הבית נרכש בשנת 1934 על-ידי הסוחר יוסף מצא, שעד אז התגורר עם אשתו בתיה ועם בנותיהם חוה, זהבה, שושנה ולאה, ברחוב אלנבי 14. מיד לאחר שהבית עבר לבעלותה של משפחת מצא נפתח במקום בית-הקפה של יצחק-דב סינה. חודשים ספורים אחר-כך נתקבל אישור הפעלה לקיוסק הגזוז של אהרון ברנדיומן, ובשנת 1938 ניתן היה למצוא לידם את האטליז של עמנואל צ’יצ’ורא. 

בחלוף הזמן, מצב התחזוקה במבנה לא היה מן המשופרים. בינואר 1950 שולח אחד הדיירים מכתב תלונה לעירייה: “זה 12 שנה שהנני גר עם בני משפחתי בדירה הנ”ל. עם התחלת עונת הגשמים נוזלים אצלי המים בחדר. בעל הבית מסרב לתקן את הגג. נא לאחוז בצעדים הדרושים על מנת להכריח את בעל הבית שיתקן את הגג ויציל אותנו ממחלות.” יוסף מצא נפטר במארס 1950. ארבע שנים אחר-כך מכרה אשתו בתיה את הבית, לעוזרי אברהם, שהחזיק בעצמו בית עסק בקומת החנויות. 

עליזה אהרוני מרמת-גן היא שהפכה לבעלת הבית הבאה כעבור זמן-מה. בתחילת שנות ה-60 פעלה ב’בית יזרסקי’ חנות תמרוקים של אליהו נתנאלוב. באותה תקופה ניתן רישיון גם לבית מלאכה לסריגת גרביים של יעקב מורטנפלד, למרות התנגדותם של הדיירים שחששו מהרעש של מכונות הסריגה. בשנות ה-70 החנות הבולטת בבניין הייתה בית מסחר לרהיטי ילדים ונוער בשם ‘גיל’, ואילו בשנות ה-80 היה זה בית הדפוס ‘שולמן’. כיום פועלת כאן החנות ‘שרון’, שמוכרת כלי בית ומטבח.

תחקיר וכתיבה: חגי להב. 

בית יזרסקי בשנת 1929. צלם: הנרי (צבי) ארושקעס.

בית יזרסקי בשנת 1929. צלם: הנרי (צבי) ארושקעס.

יש לכם הערות? מצאתם שגיאה? רוצים לחלוק איתנו חוויות אישיות וזכרונות מבתים ישנים בתל-אביב? כתבו לנו.

יש לכם הערות? מצאתם שגיאה? רוצים לחלוק איתנו חוויות אישיות וזכרונות מבתים ישנים בתל-אביב? כתבו לנו.

ניתן לשתף את המאמר