בֵּית הַכַּדִּים

בית הכדים – רחוב רמב”ם 11, פינת נחלת בנימין 16. שמו הרשמי של הבית ‘בית דב רוזנברג’.

השנה היא 1924 והאדריכל זאב רכטר מקבל על עצמו את תכנון הפרויקט הראשון בחייו: הבית בפינת הרחובות רמב”ם ונחלת-בנימין. רכטר היה אז בחור בן 25 ועוד נכונה לו קריירה מזהירה, בה יבצע עבודות במספר סגנונות אדריכליים ויעמיד על הרגליים את ‘בית אנגל‘ בשדרות רוטשילד כציון דרך בתולדות “העיר הלבנה”, את ‘בנייני האומה’ בירושלים ואת ‘היכל התרבות’ בתל-אביב. במבט לאחור הוא פחות אהב את הבתים שבנה בסגנון האקלקטי ובהם גם את ‘בית הכדים’, כפי שמעידה בתו טוטי רכטר-פרי בספר זיכרונותיה: 

באותה שנה מקבל אבא עבודה נוספת והוא בונה את ‘בית הכדים’ שברחוב נחלת בנימין פינת רמב“ם. בעל הבית שהיה סוחר מפולניה ביקש בית בורגני ברוח התקופה, ואבא ממלא את בקשתו. בכל פינה חיצונית בבית העמיד אבא כדים בסגנון מזרח תיכוני. מיד כשסיימו את הבנייה הוא כבר התחרט על מה שתכנן. הוא מעולם לא אהב את הבית, התבייש בו ובמשך שנים נמנע לעבור לידו.

ובכל-זאת מדובר בבית מהודר ויוצא-דופן, שלמרות ההזנחה רבת השנים ממנה הוא סובל, יופיו ניכר לעין. בזכות מיקומו המרכזי על רחוב נחלת בנימין ובסמוך לרחוב אלנבי, נועדה מלכתחילה קומת הקרקע של הבית למסחר. שתי הקומות העליונות הוקצו למגורים. החזית הפונה לרחוב רמב”ם אורכה 35 מטר, ואילו החזית הפונה לנחלת בנימין אורכה 20 מטר. רכטר שביקש כמרבית עמיתיו בשנות ה-20 להוסיף סממנים ים-תיכוניים לבניין, בחר להניח כדים על הכרכובים שמעל הקומה הראשונה, במקום בו לעתים קרובות, הניחו במבנים אירופאיים דמויות של נשים. הכדים המוצבים כיום בחזית הבית, הם הכדים המקוריים שעומדים על כנם כבר מאה שנים כמעט. רק אחד מהם נעלם.

דב רוזנברג, הבעלים של הבניין, התגורר בעצמו  עם משפחתו בעיר הפולנית לודז’. את ענייני הבית הוא הפקיד בידיו של חיים יצחק גרינפלד. בדצמבר 1925 גרינפלד מבקש להקים בחצר מבנה ייעודי לכביסת לבנים עבור דיירי הבניין: “מפני שהבית מכיל הרבה דיירים ואם כביסת הלבנים תעשה באמצע החצר ולא במקום מיוחד, ממילא מובן כי זה יגרום לאי ניקיון.” גרינפלד ביחד עם אשתו איטה ועם ילדיהם התגוררו באחת מדירות הבית. בשנת 1928 התעוררה סוגיה תמוהה, כאשר אדם נוסף התיימר לנהל את החשבונות מול הדיירים. רחל, בתו של גרינפלד, יוצאת להגנת אביה במודעה שהיא מפרסמת בעיתון ‘הארץ’: “הנני מודיעה לקהל שהיות שאדון יוסקוביץ’ טוען שרק הוא בא כח של מר רוזנברג על ביתו ברחוב נחלת בנימין 16, כי זה לא נכון וכי הוא רק מנסה להסיג גבול בזמן היעדרו של אבי חיים יצחק גרינפלד מהארץ.” 

כבר ב-1925 נפתח במקום בית העסק הראשון – חנות בגדים בשם ‘קדימה’, שבעליה מתגאה: “על שלושה דברים בית מסחר שלי עומד: על סחורה טובה, על עבודה יפה ועל מחירים זולים.” זמן קצר אחר-כך ניתן למצוא בשכנות לחנות הבגדים את החנות להפצת ספרים ‘חורב’. באוקטובר 1930 מכריז ד”ר רבינוביץ על העברת הקליניקה שלו לבניין. ד”ר רבינוביץ הוא רופא “למחלות עצבים ורוח”. בשנות ה-30 ניהל יואל זוננשטיין מכולת שפנתה לחזית של רחוב רמב”ם. במהלך מלחמת העולם השנייה התמקם כאן אחד הסניפים של רשת ‘אומגה’ – “כביסה לבנה כשלג, על-ידי מכבסת קיטור.” מעט לפני קום המדינה נפתח בקומה השניה של ‘בית הכדים’ מפעל קטן לייצור מצעים בשם ‘זמר’.

בשנות ה-50 פעלה בקומת הקרקע חנות לבגדי גברים של ש. גרף ואילו בשנות ה-60 וה-70 הצטרפו אליה ‘שיק פריז’ – ביח”ר צרפתי לבגדי גברות, וכן ‘סביון’ – אופנת בגדי נשים. באותה תקופה פעל כאן גם בית ספר אקסטרני ‘תיכון ברק’. פתיחת בית הספר נתקלה בהתנגדות נחרצת של הדיירים. ממכתב שהם שולחים לעירייה ניתן ללמוד כי הבית היה מאוכלס באותן שנים במשפחות עם ילדים: “כולנו הורים לילדים בגיל 18-3. חלקם לומדים בגן, חלקם לומדים בבית-ספר יסודי וחלקם בבית-ספר תיכון. נודע לנו כי בדירה הפנויה הנמצאת בקומה ג’ עומדים לפתוח בית-ספר תיכון בוקר וערב, כלומר שאנו הדיירים נהיה נתונים לרעש מתמיד, דבר שיגזול את מנוחתנו ואת מנוחת ילדינו.” ההתנגדות לא הועילה. בשנות ה-80 בית העסק הבולט בבניין היה חנות הסכינים המפורסמת של לובלינסקי.

דב רוזנברג וכל בני משפחתו, למעט הבן שמואל רוזנברג, נרצחו במחנות ההשמדה של הנאצים. שמואל היה אם כך היורש הבלעדי של ‘בית הכדים’. בפברואר 1953 הוא מבקש אישור להקצות חניה למכונית הפרטית שלו: “היות שאני בעל הבית ברחוב רמב”ם 11 ובעל מכונית פרטית שמספרה ה-1735, הייתי מבקשכם לאשר לי בנית סככה למכוניתי לחניה בלילה.” בתחילת שנות ה-60 רכש את הבניין רפאל אלואשוילי (1973-1891), תעשיין טקסטיל שנולד בגאורגיה ועשה את הונו בטורקיה. לאחר שהלך לעולמו ירשו את הבית מרים האלמנה ובנה אליהו. החל משנות ה-80 החל מצבו של הבניין להתדרדר ויחד עם זאת התקיימו כאן בתי עסק ללא הפסקה.

תחקיר וכתיבה: חגי להב. 

אנחנו מתמחים בארגון טיולים פרטיים לוייטנאם, לקמבודיה, ולארצות אסיה האחרות.

ניתן לשתף את המאמר