בית משה ופניה קריגר
בית קריגר – שדרות רוטשילד 71.
ד”ר פניה קריגר וד”ר משה קריגר שעבורם נבנה הבית בשדרות רוטשילד 71 היו שניים מהרופאים המפורסמים בתל-אביב של שנות ה-30 ושנות ה-40. היא הייתה רופאת ילדים, בתו של המנהיג הציוני יחיאל צ’לנוב. הוא היה רופא כללי שטיפל ברבים מגדולי התרבות העברית, ובהם: ביאליק, רחל המשוררת, טשרניחובסקי, חנה רובינא, אהרון מסקין, הציירת לאה ניקל ועוד רבים. שני בני הזוג היו מעורבים בפעילות ציבורית בתחום הרפואה. היא כיושבת ראש ארגון הרופאות בישראל והוא כיושב ראש ההסתדרות הרפואית בארץ-ישראל.
האדריכל הנודע זאב רכטר הוא זה שבשנת 1934 תיכנן את ‘בית קריגר’, אותו בנה בסגנון הבינלאומי. חזית המבנה משרה תחושה של קווים נקיים ומבטאת באופן בהיר את רעיון הארכיטקטורה של הסגנון הבינלאומי. המרפסות השקועות והפסים האופקיים הם שמעניקים ל’בית קריגר’ את אופיו המיוחד. בשלט שהציבה העיריה במקום, רשום: “הבניין מתאפיין בנקיון צורני, בהיעדר סימטריה וקישוטיות, מרפסות סרט היוצרות קווי הצללה וחדר מדרגות מרשים.”
במהלך עבודות הבניה שולח ד”ר קריגר מכתב לעיריה, ממנו משתמע שהאדריכל רכטר כעס עליו על ניסיונו להתחכם: “א.נ, אני בונה בית בשד’ רוטשילד 71. באחד מביקורי במקום שאלתי האם אפשר יהיה להגדיל חדר אחד שבו יהיה חלק מהקבינט שלי. בשאלה הזאת לא התכונתי להגדילו מיד. כפי שהתבהר אחרי כן הגדיל מנהל העבודה את החדר שביקשתי בסנטימטרים אחדים מבלי לשאול את האדריכל ונודע לי כי הארכיטקט התרגז בעד הדבר הזה. אני מצטער שאי הבנה זו הביאה לידי הפרת החֹק ומבקש בזה את סליחתו וגם כן הייתי מצטער לו הדבר הזה שקרה היה גורם אי נעימות למר ז. רכטר.”
לאחר הקמתו, אוכלסו בבניין שמונה דירות, שבהן התגוררו החל משנת 1935: פניה ומשה קריגר, אמה של פניה קריגר (אלמנתו של צ’לנוב), משפחת רקנאטי – מייסדת בנק דיסקונט, משפחת פישר, ד”ר זולטן ומשפחתו, ד”ר מטולסקי ומשפחתו, ד”ר זנגר ומשפחתו, ומשפחת שיינזון. היה זה בית שמרבית יושביו נמנו על קהילת הרופאים וחלק מהדירות בו שימשו כקליניקות.
ד”ר משה קריגר נפטר בפברואר 1975 כשהוא בן 90. למחרת יום מותו נכתב עליו בעיתון ‘דבר’: “זקן רופאי ישראל ד”ר משה קריגר מת אתמול בבית החולים איכילוב בתל אביב. ד”ר קריגר היה ממייסדי הסתדרות הרופאים היהודים בארץ ישראל. הוסמך לרפואה בשנת 1912 בפריז ואז עלה לארץ ישראל. התנדב לשירות רפואי בצבא התורכי, אחר כך חזר לארץ ועבד כרופא בזכרון-יעקב ובחדרה. בסוף שנת 1914 גוייס לצבא התורכי והיה המפקח ההיגייני של השירות הרפואי במדבר סיני ובמקומות אחרים.” לפניה (1977-1897) ולמשה קריגר נולדו שני ילדים, נירה ויחיאל. בשנת 1994 היה הבניין רשום בטאבו על-שמם של שלושת ילדיו של יחיאל: עומר, אהוד ומיכל קריגר.
בשנת 1999 שופץ ‘בית קריגר’ ונוספו לו שתי קומות. כיום משמשת קומת הקרקע למסעדת ‘קנטינה’ ואילו בשאר הקומות שוכן מלון בוטיק בשם ‘דה רוטשילד 71’.
תחקיר וכתיבה: חגי להב.