בית פּלטניק

בית פלטניק – רחוב המלך ג’ורג’ 36 (לשעבר רחוב הכרמל), פינת סמטת שבע השקמים.

ב-26 ביוני 1928 נחתם חוזה מכירה בין בעל המגרש ברחוב הכרמל 12, דב שפאק לגזובסקי, לבין הרוכש רפאל פלטניק. באותה שנה קיבל פלטניק רישיון להקים בית בן קומה אחת, ובו ארבעה חדרים, שתי מרפסות, שני מטבחים ושני חדרי אמבטיה. תוך כדי הבניה נתבקש המהנדס חנוך כספי לתכנן קומה נוספת. כיום המבנה מוכר בעיקר בזכות חנות הספרים ‘פולק’. הוא נמצא מול ‘גן מאיר’ ולצלה של ‘מצודת זאב’, באזור מרכזי ועמוס, במרחק הליכה קצר מ’דיזנגוף סנטר’, אבל כשהוקם, היה זה בית פרטי, כשאר הבתים לאורך רחוב הכרמל. הרחוב הצר שנקרא עוד קודם לכן ‘דרך סומייל’, הוביל מרחוב אלנבי לכיוון הכפר הערבי סומייל. שנים ספורות אחר-כך הוחלט שוב לשנות את שמו, ומאז הוא נקרא רחוב המלך ג’ורג’. באותם ימים במקום בו נמצא ‘גן מאיר’, היה מגרש כדורגל של הבריטים. ואילו בסביבת הבית צמחו עדיין עצי שקמה. שרידים אחרונים לעצים אלו ניתן לראות בימינו, על אי התנועה, במרכז נתיב התנועה, מול הבית ברחוב המלך ג’ורג’ 36.

פלטניק שהיה כבר איש מבוגר, אב לארבעה ילדים בוגרים, מכר את המבנה בשנת 1934 לרבקה ולאברהם הירש. רפאל פלטניק איבד באותה שנה בנסיבות טרגיות את בנו יחיאל. הוא עצמו נפטר בשנת 1939. משפחת הירש הגיעה ארצה מפולין – הורים ושלוש בנות: מרים, דבורה וברכה. ההורים, שניהם, נולדו בסביבות שנת 1885. עם רכישת הבית ביקשו בני המשפחה להרחיב את שתי הקומות התחתונות כדי להשכיר שטחי מסחר נוספים, וכן להוסיף לבית קומה שלישית. אלא שהתכנית להוספת קומה הייתה יומרנית מדי עבורם וכשנוכחו לדעת שלא יוכלו לגייס את ההלוואות שנזקקו לצורך העניין, ביקשו לבטל את הפרוייקט, וכך נותר הבית בן שתי קומות בלבד.

מבין בתי העסק הראשונים שפעלו במבנה הייתה המספרה של פנחס גולדברג: “מספרה המלך ג׳ורג’ 36. לגברות ולגברים, בהנהלת מומחה ממדרגה ראשונה. מכשירים חדשים ביותר לסלסול תמידי. מחירים נוחים (‘הארץ’, 30 בספטמבר 1938).” ברכה לבקוביץ החזיקה כאן “קפה – מחלבה” לזמן קצר. לצד המספרה ניתן היה למצוא בסוף שנות ה-30 גם את בית המרקחת של פרנקל. מלבד משפחת הירש גרו בבית בשכירות, פרידה ויחיאל פסקלוב. פרידה ניהלה בדירתה סלון לשמלות.

לאחר פרוץ מלחמת השחרור נדרשים בעלי הבתים שטרם עשו זאת, להתקין מקלטים במבנים שבבעלותם. רבקה הירש מצליחה להשיג אישור שמאפשר לדיירים ולסוחרים בבית, להשתמש במקלט של ‘מצודת זאב’. בשנות ה-50 ובשנות ה-60 התמקם שען בשם מנשה יחזקאל, בכוך הצמוד לחדר המדרגות. הבת מרים נישאה לאברהם קרשניצקי-קרני והשניים עברו לגור באחת הדירות בקומה העליונה, מעל דירתו השכורה של צבי אינגבר.

לאחר שרבקה ואברהם הירש הלכו לעולמם, התגלע סכסוך בין המשפחות של שלוש הבנות היורשות. רק כעבור חודשים ארוכים הצליחו הצדדים להגיע להסכם חלוקה. דבורה סלומון קיבלה דירות אחוריות בקומת הקרקע. בשאר השטחים התחלקו ביניהן ברכה (ברוניה) קשפיצקי ואחותה מרים קרני. את החנות משמאל לחדר המדרגות קיבלו ברכה וחיים קשפיצקי. חנות זאת ששימשה כמספרה, הייתה בשנות ה-90 לחנות ‘טוניקה’ – מכירת והשכרת כלי נגינה, וכיום היא משמשת כחנות אופטיקה. את החנות מימין לחדר המדרגות, זאת שבה שוכנת חנות הספרים של ‘פולק’, ירשו מרים ואברהם קרני.

חנות הספרים הפכה עד מהרה לשם דבר בקרב חובבי הספרים הנדירים. החל מחודש אפריל 1968 מופיעות מפעם לפעם מודעות קטנות בעיתונות. כך למשל במהלך שנות ה-70 חזרה על עצמה מודעה בניסוח זהה כמעט: “קונים ספרים משומשים ועתיקים ברוב השפות. מחירים גבוהים. מ. פולק, המלך ג׳ורג 36, תל-אביב.” באתר האינטרנט של החנות, היא מוצגת כך: “מ. פולק, בית מסחר בעל מוניטין בינלאומי ,אשר נוסד בשנת 1899, מפעיל בתל-אביב שתי חנויות. החנות הוותיקה, הנמצאת ברח’ המלך ג’ורג’ 36, ת”א, במרכז העיר, מפורסמת בכל העולם בזכות המבחר העצום והמגוון של ספרים ישנים, עתיקים ונדירים, בעברית ובלועזית.”

עופר מאירי, הנין של רבקה ואברהם הירש, מוסיף עדות אישית: “בשנים 1975-1973 גרתי אצל סבי וסבתי אברהם ומרים קרני בדירה מעל פולק. פולק האבא רכש את החנות מהסבים שלי בדמי מפתח ושנים רבות אח”כ בניו רובי וקורנל פולק קנו את החנות. באמצע שנות ה 90 היו לנו תוכניות להרים בנין בן 17 קומות על הבית הזה במקביל למצודת זאב – ושוב… היורשים לא הסתדרו ביניהם וכלום לא יצא מזה. המספרה של ברכה קשפיצקי היתה גם “בית ספר לספרות נשים” ובו למדו כמה מאושיות ספרות הנשים בארץ באותן שנים.” 

ניתן לשתף את המאמר