מלון רנומה
מלון רנומה – רחוב טרומפלדור 6, פינת הירקון 59.
הבית שנבנה בסוף שנות ה-20 של המאה הקודמת ושוכן 100 מטר בלבד מחוף הים, לא זכה לכבוד הראוי לו. שנים ארוכות הוא היה נטוש ונראה היה שהוא על סף קריסה. לבסוף, ניצל מכליה ושוחזר באופן מרשים. כיום משמש המקום כבית-מלון בשם ‘רנומה’. עד כדי-כך המבנה היפה הוזנח ונשכח, שהתיעוד לגביו חסר והוא לא זכה שיוצמד לו שם או כינוי – כפי שהיה נהוג עם מרבית המבנים שנבנו באותן שנים בתל-אביב.
אין כל מידע לגבי בעליו הראשון של הבית ברחוב הירקון 59. על-פי צילום ישן משנותיו הקדומות ניכר כי הושקע מאמץ רב כדי לשוות לו מראה מהודר עם חזית הקשתות המרשימה. יחד עם זאת ניתן ללמוד מתוך עבודת התיעוד של האדריכל מנחם כהן, כי לא הוקדשה כל תשומת לב לחלקו העורפי של הבניין ולחדר המדרגות. בשנות ה-30 רכש את הבית אדם בשם בן-ציון מינץ (1964-1887). מינץ שעלה ארצה מארה”ב היה איש אמיד שהשקיע את כספו בנדל”ן. בין היתר הוא החזיק בבעלותו את הבית המפורסם ברחוב ביאליק 2 ששימש משכן למספר בתי קפה מוכרים בעיר.
משפחת מינץ גרה עם הגעתה ארצה ברחוב מונטיפיורי ואחר-כך עברה לשדרות רוטשילד 91. באמצע שנות ה-40 הם כבר גרו ברחוב אחד-העם 86 (‘בית רישה רוזן‘). ילדיהם של בתיה ובן-ציון מינץ, מרים אילן ויעקב מינץ, הם שירשו את נכסי המשפחה. יעקב מינץ שעבר בבגרותו להתגורר בבני-ברק, הוא אביה של דניאלה וייס מהישוב קדומים, שמעבר לקו הירוק.
בשנות ה-50 פעלה במקום מספרה לגברות. באותן שנים ישבה בקומת הקרקע של הבניין חברת התיירות ‘תר’. מאוחר יותר גם ‘ארגון מסיעי תיירים בישראל’ פתח את משרדיו במבנה. באמצע שנות ה-70 נפתח בקומה הראשונה בית עסק שמגדיר את פעילותו ברישיון של המחלקה לרישוי עסקים: “חדר תה וקפה, משחקי קלפים.” בשנת 1988 מופק דו”ח של המחלקה לפיקוח על הבניה הממחיש את ההזנחה: “חלק דרומי פרוץ, ריק במצב מסוכן לציבור. הקירות בחלק זה סדוקים בסדקים עמוקים ורציניים. מרפסות בקומה ב’ בסכנה – עלולות לפול כל רגע. חדר מדרגות סדוק, תקרה סדוקה, טיח מתקלף, ברזלים גלויים וחלודים. יש להרוס את החלק הדרומי של הבניין.”
על השלט שהעירייה הציבה בחזית הבניין לאחר השיפוץ, נרשם: “הבית ברחוב טרומפלדור 6 תוכנן והוקם בסוף שנות ה-20 ע”י האדריכל יצחק שוורץ כמבנה מגורים בעל 3 קומות בסגנון האקלקטי. המבנה בעל חזיתות מפוארות ועיטורים רבים האופייניים לסגנון שרווח בתל-אביב של שנות ה-20. במהלך שנות ה-30, עם התפתחות המסחר ברחוב הירקון, הוסבה קומת הקרקע ממגורים למסחר.”
בהסכם השיפוץ התאפשר ליזמים לבנות מגדל מעל המבנה ההיסטורי. המגדל כאילו נטוע על גג הבית הישן, מבלי שהוא פוגע ביופיו. כך כתוב באתר האינטרנט של המלון: “מלון ‘רנומה’ בתל אביב מתהדר ביופי שבפשטות. המלון הוקם במבנה ארכיטקטוני המיועד לשימור ונבנה בשנות העשרים של המאה הקודמת ומעליו מגדל דירות מודרני יוקרתי. הבנייה המודרנית בוצעה בהקפדה רבה תוך שחזורו העדין של המבנה קיים. בניין לשימור לצד מגדל צעיר ורענן מייצגים את המודרניות לצד האלגנטיות שיש לתל אביב להציע.”
תחקיר וכתיבה: חגי להב.