בית סגלוב

בית סגלוב – רחוב אלנבי 81.

בית סגלוב מוסתר ברובו מעיני העוברים והשבים על-ידי עצי הרחוב, אבל זהו אחד הבתים המעניינים שנבנו בסגנון האקלקטי בתל-אביב. לאחרונה, הבית נרכש על-ידי חברה מסחרית ויהפוך בשנים הקרובות לבית-מלון, כפי שפורסם על-ידי העיתונאית הילה ציאון ב-ynet, בנובמבר 2020: “הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה אישרה להפקיד להתנגדויות הציבור את התוכנית להפיכת שני מבנים ברחוב אלנבי 81, שתוכננו על ידי מהנדס העיר הראשון של תל אביב, לבית מלון, תוך שימור קפדני. המגרש כולל שני מבנים המכונים ‘בית סגלוב’ המשתרעים על שטח של כ-2.5 דונם. המבנים תוכננו בשנת 1925 על ידי האדריכל יהודה מגידוביץ’, מי שעומד מאחורי בניינים איקוניים רבים ברחבי העיר, בהם בית הכנסת הגדול ברחוב אלנבי, פסאז’ פנסק ברחוב הרצל שהיה המרכז המסחרי הראשון של תל אביב הקטנה, בית השגרירות הרוסית ההיסטורי בשדרות רוטשילד, מלון נורדוי ברחוב נחלת בנימין ועוד.”

שנה אחת לאחר שהחלה הבניה, הבית כבר היה מוכן לאיכלוס. האחים סבירסקי שהיו סוחרי עצים מוכרים, מפרסמים בספטמבר 1926: “עצי אורן מהמין המובחר עם כל המידות שיש להם מהלכים בארץ. לקונים במזומן הנחה הגונה. המחסנים – דרך תל-אביב – יפו על יד לורנץ. פתוחים משמונה עד אחת בצהריים. אחרי הצהריים, בדירתם רחוב אלנבי 81, בית סגלוב.” דייר נוסף מפרסם כעבור חודשים קצרים את המודעה הבאה: “אתכבד להודיע את הקהל הנכבד כי מחודש ינואר 1924 נתבטלה השותפות ביני ובין אדון ספיר במחסן המוזיקלי, ועתה נמצא המחסן שלי ברחוב אלנבי 81. למכירה כל מיני תווים, פסנתרים וכלי נגינה שונים. מ. הופנקו.” בסוף שנות ה-20 נפתחו בקומה העליונה של הבניין משרדים של קופת-חולים וגם רופא העיניים, ד”ר פרידמן, העביר את הקליניקה שלו למקום.

לואיס (לייב) סגלוב היה יהודי עשיר מלונדון אשר השקיע בתל-אביב במספר פרוייקטים, ובין היתר בנה גם את הבית השכן, אלנבי 83. מגידוביץ’ שהיו לו לקוחות נוספים מהקהילה היהודית באנגליה, שלט ביד רמה בענייני הבית. באפריל 1933 מנפיק לייב סגלוב כתב ייפוי כח: “אני החתום מטה לייב סגלוב מלונדון, נותן בזה ייפוי כח לארדיכל יהודה מגידוביץ’ מתל-אביב, בקשר עם בניין ביתי ברחוב אלנבי מס’ 81, לשם המטרות הבאות: להגיש לעיריית תל-אביב כל מיני תכניות בשמי, לחתום על התכניות האלה, לנהל בשמי ובמקומי משא ומתן בכל השאלות הנוגעות לבניין, לשלם את מסי הבניין, לקבל רישיון ותעודת גמר, ובדרך-כלל להיות בא-כוחי כלפי השלטונות.” 

בתחילת שנות ה-40 נרשמו ב’בית סגלוב’ לצורך מיסוי, 19 דירות מגורים ו-14 חנויות. ניתן היה למצוא בבניין באותה עת את מתווך הדירות ומנהל הבתים אהרון ספיבק שהתגורר בעצמו באחת הדירות עם בני משפחתו, את ‘אנגלנדר ואחיותיו’ חנות לאופנת גברות, את מזכירות תנועת המושבים, את חנות החזיות והמחוכים ‘סמדר’, את חברת ‘מצרים ארץ-ישראל’ – חברה להלוואות, וכן את מרכז התאחדות עולי ורשה.

בינואר 1959 העבירה חברת התעופה ‘אליטליה’ את משרדיה לכאן. שנתיים אחר-כך נפתח במקום גם סניף של הוצאת הספרים ‘אחיאסף’. אחד הדיירים המפורסמים שגרו ב’בית סגלוב’ היה ח”כ עמי אסף ממפלגת מפא”י, ששימש לזמן מה גם כסגן שר החינוך. אסף נפטר במפתיע במאי 1963, כשהוא בן 60 בלבד.

האדון סגלוב הלך לעולמו בשנת 1947 ומאז עבר ניהול הבית לעורך-דין שהיה ממונה על העיזבון ומאוחר יותר לחברת ניהול בשם ‘מעונות אלנבי 81’. כאמור, הנכס נרכש על-ידי יזמים שמתכננים להסב את ייעודו ולהפכו לבית-מלון.

תחקיר וכתיבה: חגי להב. 

אזרחים ותיקים מספרים

רמי קוגל: רעייתי היקרה תקוה ז”ל, לבית בן חורין, התגוררה בימי ילדותה עם משפחתה ברחוב אלנבי 81 בתל אביב. אביה אריה בן חורין (לייבלה) ז”ל היה מפעילי מפלגת מפא”י ולאחר שנים היה מזכיר סניף רמז בצפון תל אביב. אחותה שלומית הייתה מראשוני חיל הקשר ואחיה יוסקה בן חורין היה ממייסדי קיבוץ שדות-ים. רבים ממנהיגי הישוב היו מתארחים בבית משפחת בן חורין כשהגיעו לתל-אביב. אם המשפחה נחמה ז”ל הייתה מארחת את כולם ברוחב לב ובאהבה רבה. הבית היה בית פתוח במרכז העיר ושימש לעיתים כמקום מפגש מרכזי ואפילו פנחס ספיר שהיה לאחר הקמת המדינה שר האוצר, ישן בסלון על הרצפה, מתחת לשולחן האוכל. שמחתי לקרוא את תולדות הבית ברחוב אלנבי 81 שתקוה ז”ל הזכירה רבות וסיפרה סיפורים על הילדים והשכנים, במהלך כמעט 60 שנות נשואינו.

 

ניתן לשתף את המאמר