בית אסתר נתנאל

בית אסתר נתנאל – רחוב אלנבי 82, פינת רמב”ם 26.

אסתר טוב-מיסה ומשה נתנאל התחתנו בשנת 1928. שניהם השתייכו למשפחות של סוחרים בעלי ממון שהגיעו ארצה מהעיר עדן. בסמוך למועד החתונה נרכש מגרש עבור הזוג הצעיר ברחוב רמב”ם, פינת אלנבי, על האדמות שנודעו כ’כרם משראוי’. באותן שנים היה זה כבר לב לבה של תל-אביב המתפתחת.

אסתר שהייתה דמות יוצאת-דופן, ניהלה את ענייני הבניין, ובהמשך גם רכשה ביחד עם בעלה מגרשים ובתים והייתה שותפה מלאה לעסקי המשפחה. היא אף שמרה על שם נעוריה הרבה לפני שזה היה מקובל. ברוב המסמכים היא מופיעה כאסתר טוב-מיסה נתנאל. מבין המיזמים שניהלו בני הזוג, המוכר ביותר הוא בית הקולנוע שבכיכר צינה דיזנגוף אשר נקרא תחילה ‘קולנוע כיכר דיזנגוף’ אבל כעבור שנה הוחלף שמו ל’קולנוע אסתר‘ לכבודה של היזמית אסתר נתנאל, ובשם הזה הוא נודע במשך עשרות שנים (כיום, ‘מלון סינמה’).

ממכתב ששולחים משה ואסתר נתנאל לעירייה בחודש במארס 1929 ניתן ללמוד על גישתם העסקית ויכולות המיקוח שלהם: “בקשר עם בקשותינו בשביל רישיון לבניין ברחוב אלנבי פינת רמב”ם. אנו מצטערים מאוד על סירובכם לתת לנו את הרישיון הדרוש. החלטתכם זו מפליאה מאוד מכיוון שברחוב רמב”ם ישנן כבר חנויות אחדות ורישיונות ניתנו בזמן האחרון במקומות פחות מתאימים כמו למשל ברחוב אלנבי פינת מונטיפיורי. המקום שעליו אנו עומדים לבנות נמצא בין שני הרחובות אלנבי ונחלת בנימין שבהם מרוכז חלק חשוב מתנועת המסחר. אנו מבקשים מכבודו שיואילו לדון מחדש על בקשותינו, כי באופן אחר לא נוכל לגשת לבניין היות והמגרש עלה לנו במחיר גבוה מאוד. אנו מקווים שכבודו מעוניינים שמגרש כמו זה הנמצא במרכז העיר לא ישאר ריק. אי אפשר כמובן להחזיק את הכסף זמן רב ללא תועלת ממשית ובמקרה שהחלטתכם תהיה שלילית נצטרך להוציא את הסכום על מפעל אחר למרות ששאיפתנו היא להשקיע אותו בתל אביב.” מובן מאליו שהרישיונות לפתיחת חנויות נתקבלו.

בשנת 1931 בני הזוג שוכרים את שירותיו של יהודה מגידוביץ’, אחד האדריכלים החשובים בתל-אביב, כדי שיתכנן עבורם את הבית. מגידוביץ’ שהיה באותה עת בתקופת מעבר מבחינה מקצועית, בשלהי הסגנון האקלקטי וטרם העבודה בסגנון הבינלאומי, הגיש תחילה תכנית לבית הדומה לבתים אחרים שבנה באמצע שנות ה-20 בפינות שונות בעיר, אבל לבסוף הוחלט לבנות את הבניין באופן המזכיר את בתי האר-דקו של אירופה. מגידוביץ’ הוא גם זה שאחראי על תיכנונו של הבניין בו נמצא ‘קולנוע אסתר’.

במארס 1932 מושכרת אחת החנויות לגברת יהודית סויצקי, לצורך הקמת בית-קפה. חוזה השכירות נחתם לתקופה של שנתיים ובו מתחייבת סויצקי להקים על חשבונה מחיצה עבור מטבח וחדר לשטיפת כלים, וכן להסדיר שתי “קערות מים” (הכוונה לכיורים). בעקבות בית-הקפה נפתחת גם המספרה של לאה פיירשטיין. בשנת 1934 התמקם בקומת הקרקע של הבניין בית המסחר לספרים ‘יבנה’.

בפברואר 1957 מבקשת אשה בשם חנה עובדיה המתגוררת עם ילדיה במבנה ארעי על גג הבית, את רחמי המחלקה הטכנית של העירייה, לנוכח האטימות של הפקחים: “…במצב בו אני נמצאת הנני משוללת כל יכולת לטפל בתגובה כנגד ההתגרות מצד פקחי העירייה בעניין הרחבת הצריף ולכן אני מפילה תחנונים בפני המחלקות שבקשתי זו מופנית אליהם, לעשות את כל האפשר בכדי לתת לנו להחזיק בדיור שאנו מצטמצמים בו על הגג ולא להטריד את מנוחתנו, מנוחת אישה עזובה המטופלת בשישה ילדים.” העניין טופל בסופו של דבר לשביעות רצונה של הגברת. מספר חודשים מאוחר יותר מגיע מכתב נוסף לאותה מחלקה. הפעם מדובר באדם בשם מרדכי יונתנוב: “במשך 15 שנים אני עובד בתור מוכר תה וקפה ברחוב רמב”ם 26 תחת המדרגות. עלי לציין כי באותו בית הייתה חנות הלבשה אשר בעליו מכר לשני נהגים. באופן סופי סוכם כי חנות זו תהפוך לבית קפה.דבר זה יביא לירידת פרנסתי אשר חיי משפחה בת חמש נפשות תלויים בזה. אבקשכם בכל לשון של בקשה לטפל בעניין.”

משה נתנאל נפטר בשנת 1977 ואילו אסתר, שבערוב ימיה התגוררה ברמת-אביב, נפטרה בגיל 87, בינואר 1987. בנם של אסתר ומשה, יהודה נתנאל, הוא שירש את הבית. בתשובה לבקשה ששולח יהודה נתנאל בינואר 1996, בנוגע לשיפוץ והרחבה בבניין, מתקבלת תשובה המדגישה את חשיבותו ההיסטורית של ‘בית נתנאל’: “יצוין שהבניין מיועד לשימור מיוחד עם הגבלות מחמירות.”

הרבה בתי עסק נוהלו לאורך הדורות בבניין: חנויות בגדים וחנויות נעליים, מסעדות ובתי קפה, מזנונים, קליניקות של רופאים, מעבדת שיניים, חנות רהיטים, חנויות שעונים ותכשיטים, ועוד. כיום ניתן למצוא כאן את חנות הבגדים ‘אאוטלט 82’ בחזית הפונה לרחוב אלנבי, וכן חנות אופטיקה בחזית הפונה לרחוב רמב”ם.

ניתן לשתף את המאמר