בֵּית מֵדוֹב

בית מדוב – רחוב השוק 3.

משה מדוב נולד ברוסיה בשנת 1881, היגר לארה”ב בנעוריו ועלה ארצה בשנת 1924. עם הגעתו הוא קונה מגרש בחלקה הצפוני של שכונת ‘מרכז מסחרי’ ואף משלם 1,000 גרוש מצרי כדי לקבל תעודת חבר בשכונה. זמן קצר אחר-כך, כשהוא כבר בן 44, מתחתן מדוב עם בתיה סלונים, ילידת יפו, דור חמישי לרבי שניאור זלמן מלאדי “בעל התניא”. 

תיכנון הבית הופקד בידיו של האדריכל משה לוברניצקי שמשרדו ישב ברחוב נחלת-בנימין, והוא עצמו גר עם אשתו אסתר ובתו שושנה ברחוב מוהליבר. באמצע שנות ה-20 היה לוברניצקי עמוס בעבודה. במקביל לפרוייקט שלקח על עצמו ועל עובדי משרדו ב’בית מדוב’, הוא טיפל גם בבתים של משפחת שרשבסקי ושל אברהם פרידמן בשדרות רוטשילד, ב’בית גרבוב‘, ב’בית ברנוביץ‘, בבית של משפחת גוגול ברחוב מונטיפיורי ובעוד בתים ברחוב שיינקין וברחוב יונה הנביא.

בסרטון זה מצולמים שלושה בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב השוק בשכונת פלורנטין, בתל-אביב: בית מדוב, בית יזרסקי ובית גלברד.

בסרטון זה מצולמים שלושה בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב השוק בשכונת פלורנטין, בתל-אביב: בית מדוב, בית יזרסקי ובית גלברד.

ב-1926 היה משה מדוב מעורב במשפט שעורר הדים בציבור, כאשר נאלץ לשלם פיצוי לאנשי העירייה בעקבות תביעה שהגישו נגדו ונגד שניים מחבריו על הוצאת לשון הרע. השלושה פרסמו מאמר שגוי לפיו אנשי העירייה נהנים באופן אישי מרווחי מכירה של קרקעות בעיר. בתיה ומשה מדוב לא גרו בעצמם בבית ברחוב השוק, שאת דירותיו השכירו לאחרים. הם גרו עד אמצע שנות ה-30 ברחוב כפר-גלעדי, מרחק 250 מטר משם. ב-1932 הבית נמכר לאליהו וקלרה כהן. משפחת מדוב השתקעה מאוחר יותר בעיר רמת-גן ושם גם נפטר משה מדוב באפריל 1955.

דירות הבית הושכרו לסוחרים שהחזיקו חנויות בשכונה. בקומת הקרקע התנהל מסחר. דמות מרתקת ויוצאת דופן הקשורה עם הבית היא דמותו של נתן חרובי, שהיה מנהל העבודה בעת סלילת הכביש טבריה-צמח, בכיר בהנהלת ‘תנובה’ וממייסדי שכונת בורוכוב בגבעתיים. חרובי מצא עצמו במאבקים פוליטיים שגרמו לו מפח נפש. ב-1932 החליט לפרוש מפעילותו הציבורית “ולעשות לביתו”. הוא פתח בית עסק לשיווק פירות וירקות ב’בית מדוב’. כך הוא מתאר בזיכרונותיו את פרישתו:

אותו זמן נעדרתי מהארץ. בשובי מצאתי אוירה עכורה ביותר כנגדי מצד אנשי מרכז תנובה וגמלה בי ההחלטה להתפטר. בתחילת אפריל 1932 נטשתי את שליחותי במוסדות ההסתדרות. בלב דואב רווי צער ואכזבה הלכתי. לא בגלל העדר כושר גופני או ארגוני, לא מאהבת בצע או מעילה באמון חלילה. אלא פשוטו כמשמעו: בשל שנאת חינם ונקמנות אישית.

מיד לאחר פרישתו מפרסם נתן חרובי מודעה בעיתון ‘דבר’, 13במאי 1932: “לעונת תפוחי אדמה, במחסן השרון. למכירת תוצרת חקלאית אפשר לקבל כל הידיעות הדרושות בדבר מכירת תפוחי אדמה, הוראות למיון, סידור ומשלוח. שולח שקים מיוחדים למשקים. כמו כן מקבל למכור כל תוצרת מהגן, פרדס ולול. לפרטים נוספים ותנאי המכירה נא לפנות לנתן חרובי, מחסן השרון, תל אביב, רחוב השוק 3, טלפון 410.”

בסמוך לבית-העסק של חרובי, ניתן היה למצוא באותן שנים את האטליז של הקצב נחום וינרסקי. וינרסקי, אשתו שרה וילדיהם חיה, אריה ושמואל, גרו ברחוב יבנה. ב-1939 נפתחה חנות למכירת דגים טריים של יוסף גולדצוויג. בחזית הפונה לכיוון הסמטה פעלה המכולת של אריה דובקין. אסתר ואריה דובקין גרו בדמי שכירות, בקומה שמעל המכולת. ב-1945 החליף את האטליז של וינרסקי מפעל קטן בשם ‘טל-מן’ שהגדיר עצמו כבית-חרושת לנקניק. 

בנובמבר 1946 התלקח סכסוך מר בין חלק מדיירי הבניין לבין בעל הבית, שבסופו היה צורך לערב גם את ראש העיר ישראל רוקח. אליהו כהן שהחזיק בבניין נוסף בבעלותו, ברחוב השוק 7, שם הוא גר בדירה מרווחת עם משפחתו, החליט לבנות בבניין, ברחוב השוק 3, שתי דירות לבניו הבוגרים יוסף ושמריה שזה עתה נישאו. אלא שכוונתו לבנות דירות על חשבון המרפסת בקומה השלישית, הייתה מביאה לחסימת הגישה לאור ולאוויר, עבור הדיירים באותה קומה. לאחר ששלחו מכתב תלונה ראשון ובעקבותיו תזכורת, נשלח פקח מטעם העירייה לבניין: “לא יתכן שיבנה בגזוזטרא השייכת לנו לפי תנאי השכירות, ושנית הרי אין לנו גזוזטרא אחרת ולא יתכן שאנשים בקומה השלישית יחיו כבכלוב. במרפסת זו אנו נעזרים הרבה מאוד היות ובימות הקיץ אנו נמצאים מרבית הזמן בחוץ ושמה אנו אוכלים, כובסים ויושבים בשעות הערב.” 

כך מתאר הפקח את הצפיפות בה חיו המתלוננים: “מספר כללי של חדרים בקומה הזו הוא 3. בחדר אחד גרה משפחת יעקב ברוך, אב ואם לשני בנים בגיל 20. בחדר שני גר אלברט מיה ואשתו. בהול גרים יצחק מיה ואשתו, וזקנה בת 75, אימו של יעקב ברוך. בחדר השלישי גרה משפחת יהודה שמעון. לדירה ישנם רק שני מטבחים. סך-הכל הנפשות בדירה הזו הוא 13 ולכולם ביחד יש רק בית כיסא אחד, ובלי אמבטיה.” בעל הבית, אליהו כהן, שלח מצדו מכתבים כדי לזרז את מתן הרישיון ואף גייס לעזרתו את אדריכל השיפוצים יצחק טולדנו ואת המהנדס העירוני. סוף דבר: ישראל קורח נכנס בעצמו לעובי הקורה והוחלט למנוע מבעל הבית את מימוש תכניתו: “אין כל אפשרות מוסרית למתן רישיון עקב הצפיפות הרבה הקיימת בלאו הכי.”

לאורך השנים פעלו ב’בית מדוב’ בתי עסק שמכרו בעיקר בשר ודגים. הבולטים שבהם היו חנות של ‘תנובה’ וסניף של חברת ‘אשור’. במקביל החל משנות ה-70 החלו להיפתח כאן חנויות ובתי מלאכה בתחום הטקסטיל. משפחת שאוליאן החזיקה בבניין מפעל קטן לגזירת דברי הלבשה. בשנות ה-90 נפתחה משמאל לדלת הכניסה הראשית חנות בשם ‘ויוה – מידות גדולות’.

תחקיר וכתיבה: חגי להב. 

ניתן לשתף את המאמר