בית מרק קיט
בית מרק קיט – רחוב אהרונוביץ’ 4, פינת לוריא 13.
הבית הוקם בשנת 1939, סמוך לכיכר צינה דיזנגוף. לא חלפה אלא שנה אחת בלבד והוא ספג פגיעה ישירה מפצצה של מטוס. ב-9 בספטמבר 1940, בשעות אחר-הצהריים, ללא שמישהו ציפה לכך, תל-אביב הותקפה על-ידי חיל האוויר האיטלקי. המטוסים הגיעו מכיוון הים והפציצו את אזור בית הקברות של טרומפלדור ואת רחוב בוגרשוב, וכן את רחוב פינסקר וגם את רחוב אהרונוביץ’. בנוסף, הם גם הפציצו את הכפר הערבי סומיל (ארלוזורוב, פינת אבן-גבירול) והרגו בתושביו. מעל 100 איש נהרגו באותה מתקפה. המהומה הייתה גדולה עד כדי כך שלמעשה אף-אחד לא הצליח מעולם למנות את המספר המדויק של הקורבנות. ראש העיר ישראל רוקח פירסם למחרת היום איגרת לתושבי העיר: “האויב האכזר לא פסח גם על תל-אביב, עיר הפרזות שוחרת השלום, ופגע בתושבים שקטים בבתיהם. עירנו שכלה היום קרבנות אדם מרובים, פצועים ונזק ברכוש. הנני קורא לכם, אזרחי תל-אביב, להמשיך בעבודה מתוך שקט והרגעה. עם הכאב הצורב בלבותינו לא נזוז מעבודת הבנין של מולדתנו.”
כעבור מספר חודשים מתקבל מכתב ממהנדס העיר, לצורך קבלת פיצויים: “לכבוד ד”ר מרק קיט, רחוב אהרונוביץ’ 4. א.נ, לפי בקשתו הריני לאשר כי ביקרנו את הבית הנ”ל לאחר הפצצה מיום 9.9.40 ומצאנו כי ביתו נזוק כדלקמן: חלק מהגג נהרס עקב פגיעה ישירה של פצצה, המחיצות בקומה ג’ ליד מקום הפגיעה נהרסו, יתר המחיצות נסדקו, חלק עליון של חדר מדרגות וחדר הכביסה שעל הגג נהרסו, טיח קירות חוץ ניזוק ע”י הרסיסים”… וכן הלאה.
המבנה תוכנן בסגנון הבינלאומי על ידי רוברט הוף. התכנון תאם את עקרונות השקפתה של התנועה המודרנית, בהשפעתו של האדריכל השוויצרי לה קורבוזיה. באותה תקופה בוני הבתים כבר הפיקו לקחים מן העבר והביאו בחשבון את האקלים החם של העיר. לכן, ‘בית מרק קיט’ נבנה עם שלושה כיווני אוויר לכל אחת מהדירות במבנה, ושתיים עד שלוש מרפסות לכל דירה. ד”ר מרק קיט עצמו חי באחת הדירות בבניין בגפו, עד אשר התחתן עם ד”ר גיזלה קיט, שהייתה צעירה ממנו ב-17 שנים.
בשנת 2014 נעשו עבודות שיקום ושימור, אשר כללו הוספת קומה למבנה המקורי.
תחקיר וכתיבה: חגי להב.