בֵּית דֶּיְיוִיס

בית דייויס – רחוב נחלת בנימין 9. 

‘בית דייויס’ ממוקם בחלק של רחוב נחלת-בנימין אשר נמצא בסמיכות לשוק הכרמל, בתווך בין ‘כרם התימנים‘ לבין רחוב אלנבי. הבניין נבנה בסגנון אקלקטי בשנת 1923, בשלב המאוחר יותר של התפתחות נחלת בנימין כרחוב מסחרי. חזית הבית מתאפיינת בשתי גבליות (ארקרים) מרשימות, בשני צדי הקיר הפונה לרחוב, אחת מכל צד. הבית הוקם במימונו של המשקיע אדולף דייויס שזמן קצר אחר-כך יזם גם את הקמתו של ‘מלון נורדוי‘ המפורסם, מעט דרומה יותר, באותו רחוב.

בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב נחלת-בנימין, בתל-אביב, ובהם גם בית דייויס.

בסרטון זה מצולמים בתים היסטוריים הניצבים לאורך רחוב נחלת-בנימין, בתל-אביב, ובהם גם בית דייויס.

תחילה הבית נועד לשימושם של האחים חיים וברוך טופלזון. על חיים טופלזון ידוע מעט מאד. הוא נפטר בשנת 1927 ונקבר בבית הקברות הישן ברחוב טרומפלדור. ברוך טופלזון ניהל בית מסחר לפרוות. בשנות ה-30 הבית עובר לבעלותם של צ’ארלס וג’ון ארנולד. אלו האחרונים מנהלים את עסקיהם ללא חמלה. בקומת הקרקע מתנהל מסחר בחנויות הפונות לרחוב, ואילו בשתי הקומות העליונות גרים דיירים בדמי שכירות. בעלי הבית שָׁאֲפוּ לפנות את הדיירים, לשנות את ייעודו של הבניין, להגדיל את שטח המסחר, ולכל הפחות לעלות את שכר הדירה. בפברואר 1934 שולחים הדיירים מכתב אישי לראש העיר מאיר דיזנגוף: 

אדון מאד נכבד, אנו החתומים מטה הגרים בבית האדון ארנולד, נחלת בנימין 9, קיבלנו כולנו מכתבים מעורך דין שלו בדרישה לפנות את דירתנו. זה שמונה ותשע שנים שאנחנו יושבים בבית הזה ומשלמים את שכר הדירה בדיקנות נמרצה. מצב בעיר עכשיו כזה שאין דירות מסיבת עונת התערוכה, חגיגת 25 שנה של תל-אביב וגם עליה גדולה. ככה אנחנו נאלץ מאין ברירה להמצא בלי מחסה וגג מעל ראשינו. יש בינינו זקנים תשושי כח וילדים רכים. אנחנו מקווים שכבודו באופן פרטי ובתור ראש מוסד שעליו מוטלת החובה, יעזור לנו בשעת מצוקתנו. 

למרבה הצער, פניהם של הפונים הושבו ריקם. כעבור שלושה חודשים מתבצעות עבודות שיפוץ ופעולות לשינוי המבנה.

כבר בשנת 1925 נפתחת מאפיה בקומת הקרקע של הבנין. על השלט כתוב: “תופינים מעדנים וכל מיני גלוסקאות.” באמצע שנות ה-30, ליד בית הקפה קם עסק לגיהוץ בגדים. במודעות המפורסמות בעיתונות היומית, בעלי העסק מבטיחים: “במחיר פעוט יקבלו את בגדיך בביתך ויחזירום לך נקיים ומגוהצים.” בינואר 1940 מודפסת בעתון ‘הארץ’ הודעה ברוח ימי המלחמה: “אדון יוסף פילטר מתבקש לפנות ל’פוטו אוריינט’, נחלת בנימין 9, על מנת לקבל דרישת שלום מהורי אשתו הנמצאים בלודז’.”

במהלך שנות ה-50 החלו לצוץ באזור אינספור חנויות בגדים, מפעלי טקסטיל קטנים, ובתי מלאכה שונים. הפיכת חלק זה של רחוב נחלת בנימין, בשנת 1986, למדרחוב, לא שינתה בהרבה את אופי המקום ועדיין ניתן למצוא כאן חנויות בגדים ואופנה. יריד האומנים, בימים שאין בהם מגפת קורונה, מושך למתחם כולו קהל רב. כיום פועלים בנחלת בנימין 9, קונדיטוריית ‘ילין’ וכן החנות ‘קהירי בדי מעצבים’.

תחקיר וכתיבה: חגי להב.

ניתן לשתף את המאמר