בית אליעזר גוגל

בית אליעזר גוגל – רחוב יוחנן בן-זכאי 2, פינת מונטיפיורי 44.

הבית נבנה בשנת  1926 בתכנונו של האדריכל יהודה מגידוביץ’. זו אחת העבודות היותר צנועות של מגידוביץ, ואולי בכך טמון חלק מקסמו הרב של ‘בית אליעזר גוגל’. מיקומו בסמיכות למונומנטים מפורסמים בהרבה: ‘בית הפגודה‘, ‘בית שפרן‘ ו’בית רומנוב‘ (מלון נורמן) הופכים אמנם את בית גוגל ליעד פחות מוכר, אבל גם לכזה שיפתיע ביופיו את אלו שיקדישו לו תשומת לב.

על מגרש אחד נבנו בעצם שני בניינים, הראשון פינתי בקרן הרחובות מונטיפיורי ובן-זכאי, ואילו השני, דרומית לו, עם חזית לרחוב בן-זכאי. שני הבניינים מחוברים באמצעות קיר דמוי אמת מים עתיקה. לבניין הפינתי מרפסת מתעגלת באופן הרמוני לחיבור הרחובות. מרפסות מסוג זה היו מקובלות בחלק מהמבנים שנבנו בסגנון האקלקטי של שנות ה-20 בתל-אביב. לפי רישיון הבניין המקורי ניתן היתר לבנות שתי קומות, שמונה חדרים, שלושה מטבחים, שלושה חדרי אמבטיה ושלוש מרפסות. 

במקצועו היה אליעזר גוגל מהנדס ועל כן היה מעורב בעצמו בתכנון המבנה. ניתן לראות את חתימתו על תכניות הבניין. בשנת 1927 הוא נפטר ומאותה שנה ממשיכה רעייתו, ליובה גוגל, לנהל את המקום מול הדיירים ומאוחר יותר מול הסוחרים שפתחו עסקים ב’בית גוגל’. הגברת גוגל קיימה תכתובת ענפה מול הרשויות. השכנים בבית ליד, משה ופסיה קריגר, עוררו את זעמה כאשר הפעילו משק חי בחצר, ללא שמירה על תנאי סניטציה נאותים. בשנת 1942 הצליחה לקבל את כל האישורים הנדרשים כדי להוסיף מקלט למבנה הדרומי יותר. ישראל גוגל, הבן של אליעזר וליובה, גר גם הוא בבית. הוא חי בגפו, גם כשהיה כבר בן חמישים פלוס, ונפטר בשנת 1945 כשהיה בן 53 בלבד. 

למרבה האירוניה, טרם הסכסוך שהתגלע בין השכנים, דווקא חיים קריגר, בנם של פסיה ושל משה, היה הראשון לשכור דירה ב’בית גוגל’. הוא התגורר בדירה זו שנתיים בלבד עם אשתו הצעירה רחלי ועם בתם התינוקת אביבית. ביוני 1934 השתקעו בבית צמד רופאים שעלו מאודסה: ד”ר פנחס פלדמן ואשתו ד”ר ברטה דרוט, שניהם מומחים ל”מחלות העצבים”. השניים זכו לכבוד רב עם הגעתם לתל-אביב מכיוון שהעלו איתם ארצה את עצמותיו של מחבר הספר ‘אוטואמנסיפציה’,יהודה לייב פינסקר. עיתון ‘הארץ’ 21 ביוני 1934: 

הבוקר הגיעה לנמל יפו האונייה הרוסית פרנץ מרינג מאודסה. היא הביאה איתה את עצמותיו של המנוח ד”ר פינסקר ז”ל. את הארון עם העצמות הביא איתו העסקן הציוני דוקטור פנחס פלדמן, רופא למחלות עצבים באודסה. קיבלו את הארון בשם ההנהלה הציונית אדון בצלאל יפה, בשם עיריית תל אביב הגברת שושנה פרסיץ ואדון רוקח ואיתם הדוקטור אופלטקה.

בסמוך למותו של בנה מכרה הגברת גוגל את המבנה לחברה בשם ‘מזכרת אהובה בע”מ’. בשנות ה-70 ישבו כאן משרדיה של חברת ‘מירומית’ – מפעלי מתכת. במשך עשרות שנים הגג השטוח היה מיועד לחדרי כביסה עד שמכונות הכביסה המודרניות נכנסו לדירות. כיום ניתן לצפות מהגג של בית גוגל אל ‘בית הפגודה’ השוכן מעבר לרחוב.

תחקיר וכתיבה: חגי להב.

ניתן לשתף את המאמר