בית קנר

בית קנר – רחוב בן-יהודה 7, פינת אידלסון 10. 

הבית נבנה בשנת 1933, על אדמות אמין נסיף – בחלקו הדרומי של רחוב בן-יהודה – בתכנונו של האדריכל קרל רובין. על שמו של רובין רשום גם בית המשרדים הראשון של תל-אביב: ‘בית הדר‘.

האחים משה ויצחק קנר, שעבורם נבנה הבניין, הועידו את שתי הקומות העליונות מתוך השלוש, למגורי דיירים, ואת קומת הקרקע הקצו לחנויות ולמסחר. הם נאלצו לנהל דיונים עם אנשי העיריה כדי שיאפשרו להם לפתוח מסעדה: “הננו מבקשים לאשר לנו לסדר מסעדה, בהסתמך על-כך שבכל הסביבה ואף מנגד, קיימים מוסדות ממין זה, כגון: אסטוריה, הקלוב הכחול וקפה ברחוב פינסקר. אין איפוא כל סיבה ונימוק למניעת עוד מוסד כזה. הננו מאמינים שלא תשיבו את פנינו ריקם.” לאחים קנר היה שותף בשם ברל ברדך, שברבות השנים קנה ביחד עם אשתו ברטה את הבעלות על כל הבניין. 

בשנות השלושים והארבעים פעל כאן בית המרקחת של חיה מולשדסקי. באותה תקופה האזור היה מאוכלס ברובו בעולים מגרמניה, ועל-כן הרחוב נודע בכינוי ‘בן-יהודה שטראסה’. פתיחת בית-המרקחת זמן מה לאחר סיום הבניה, עוררה את זעמו של קרל רובין ופגעה בגאוותו המקצועית. כך הוא כותב: “הנני חושב שיש בסמכותי בתור האדריכל להתנגד לכל סדור שהוא שעלול לכער ולקלקל את חזית הבית שעל צורתה החצונית טרחתי רבות. ובזה הנני פונה בבקשה לעזור במלחמתי עם בעל הבית העומד להשחית את כל צורת הבית ע”י פתיחת אחד מחלונות קומה א’ לדלת כניסה של בית המרקחת. אני מקוה שתבינו את נקודת השקפתי ולא תתנו לקלקל בית שבמדה ידועה יכול ליפות את רחוב בן-יהודה.”

בסוף שנות ה-30 ניתן היה למצוא בחזית הבניין את בית הקפה ‘צבר’ שהגיש קפה ועוגות על-פי טעמם של התושבים היקים של תל-אביב. המקום הגיש גם ארוחות חמות, כפי שמשתקף ממודעה שפירסמו בעיתון ‘הבקר’, בספטמבר 1940: 

קפה צבר. רחוב בן-יהודה 7. אור מלא עם סדור חדש של אוורור חשמלי. בואו ותווכחו בעצמכם. המאכלים המיוחדים שלנו בערב: פלטות קרות, שטיק, שניצל.

כיום, ממוקמת מאפיית טאבון במקום בו שכן בית המרקחת. במאפיה לא מתחשבים כל-כך בעבר היקי של המיבנה ומציעים למבקרים בה, מאפים בטעמי המזרח התיכון. 

עדות אישית של בני גז’בין: “זהו בית מגורי בילדותי, עד גיל 16. לבניין שתי כניסות. אנו גרנו בכניסה הדרומית, בקומה שלישית, בדמי מפתח. ליד בית המרקחת הייתה מספרה, וחנות למכשירי חשמל של גב’ וירשובסקי, אמו של חבר מועצת עירית תל אביב, מרדכי וירשובסקי ז”ל. במרתף הבנין היה בר בשם ‘החתול השחור’, שהיה שייך לבעלי בית הקפה. בחלק האחורי היתה מאפית ‘עוגתי’, שעברה מאוחר יותר לצפון תל אביב. על גג הבניין הוצב מקרן, שהקרין שקופיות פרסומת למסך שהותקן בבית הסמוך. אכן בעבר היה בית יפה, אך איבד את זהרו עם השנים.”

תחקיר וכתיבה: חגי להב. 

בית קנר בשנת 1937. צלם: גוסטב רובינשטיין.

בית קנר בשנת 1937. צלם: גוסטב רובינשטיין.

ניתן לשתף את המאמר