בית לברטובסקי / בית-ספר הכרמל
בית לברטובסקי / לשעבר בית-ספר הכרמל – רחוב נצח ישראל 2, פינת קינג ג’ורג’ 90.
רחוב קינג ג’ורג’ שתחילתו בכיכר מגן-דוד, ליד שוק הכרמל, וסופו בכיכר מסריק, קיבל את שמו לאחר מספר גלגולים. תחילה היה ידוע כ’דרך סומייל’, על-שם הכפר הערבי שישב סביב המקום בו ניצב היום ‘מגדל המאה’. אחר-כך נקרא רחוב הכרמל. בתחילת שנות ה-30 הוסב חלק משמו של הרחוב ל’דוד המלך’, לפני שרחוב דוד המלך עבר למקומו הנוכחי מזרחית לכיכר מלכי ישראל (כיכר רבין). ואז – בשנת 1935 – קיבל את שמו הסופי: המלך ג’ורג’. יחד עם זאת, שמו של הכרמל נותר חקוק בזכות המשכו של הרחוב, מעבר לכיכר מגן-דוד, במקום בו נמצא השוק המפורסם.
כשנבנה ‘בית לברטובסקי’ בשנת 1933, הייתה כתובתו רחוב הכרמל, פינת רחוב נצח-ישראל, בשכונת ‘משק’. את הבית תכננו המהנדסים השותפים חיים סימה וא. גליק, שהם השניים אשר בנו גם את ‘בית קיפר‘, ברחוב אמיל זולה. כשנחנך, היה זה בניין בן שלוש קומות המשקיף על ‘רחבת מסריק’ מהנקודה הדרומית של הרחבה, ולו מרפסות מוארכות המתעגלות בחיבור של חזיתות הבניין, כיאה לבתים שנבנו באותה תקופה בסגנון הבינלאומי. משפחת לברטובסקי עצמה גרה ברחוב מלצ’ט.
מעטים מתלמידיו הרבים של בית-הספר היסודי ‘גבריאלי’, השוכן לא הרחק מה’דיזנגוף סנטר’, יודעים שמשכנו הראשון של המוסד היה ב’בית לברטובסקי’, ומכאן שמו המלא ‘גבריאלי הכרמל’. הלימודים התנהלו בבניין במשך ארבע שנים, כשחדרי הדירות שהיו מיועדות במקור לשמש למגורי משפחות, הוסבו לכיתות. רק בשנת 1939 עבר בית-הספר למקומו הנוכחי.
כתה ו’ בבית-ספר הכרמל, שנת 1953. המורה היא אורה אריאל-טבת. באדיבות עדנה שוחט.
כתה ו’ בבית-ספר הכרמל, שנת 1953. המורה היא אורה אריאל-טבת. באדיבות עדנה שוחט.
מכיוון שהתשתית הייתה מוכנה כבר וערוכה עבור התלמידים, החליטו בהנהלת בית-ספר ‘קדמה’ ששכן עד אז ברחוב שפינוזה, למלא את המקום שהתפנה. כך במודעה שהתפרסמה בעיתון ‘הבקר’ ב-7 ביולי 1939: “גמנסיה קדמה בהנהלת ד”ר מ. שטראוך עוברת בשנת הלימודים הבאה לבנין בית-ספר הכרמל ובית חנוך ב’ לשעבר, ברחוב המלך ג’ורג’ מספר 90. קווי אוטובוס 13,12. הרשמת התלמידים(ות) למכינות ולכל המחלקות, מלבד השמינית, החלה.”
במהלך מלחמת העולם השניה, במסווה של בית-ספר שנקרא ‘נצח ישראל’ פעל בבניין מרכז אימונים של ‘ההגנה’ שבו התקיימו שיעורי שדאות ועזרה ראשונה. עם תום מלחמת העולם ניתן היה למצוא בבניין גם מפעל לעיבוד יהלומים. בידיעה שהתפרסמה ב’על המשמר’ בספטמבר 1946 מסופר על שוד שהתבצע במקום: “יהלומים שרק מקצתם היו מעובדים, בשווי של קרוב ל-15 אלף לירות נעלמו הבוקר סמוך לשעה 9:00 מבית החרושת ‘תעשיית יהלומי ארץ ישראל’ של האחים פינצ’בסקי, הנמצא ברחוב המלך ג׳ורג’ 90.”
באותה תקופה הוכשרו גם שני חדרים על גג הבניין עבור משרדי מס מקביל של קופת-חולים, סניף זמנהוף. מסתבר, שנושא האבטחה בבניין לא נוהל כראוי, כי בדיוק שנה אחרי שוד היהלומים, בספטמבר 1947, נפגעו גם משרדי קופת-חולים: “350 לירות במזומנים ובשיקים נגנבו אור ליום ו’ ממחלקת החשבונות של קופת חולים ברחוב המלך ג’ורג. הגנבה נתגלתה כאשר הפקידים באו בבוקר לעבודה ומצאו את הקופה פרוצה.”
בתחילת שנת 1948 התבצע מעבר זמני של סניף קופת-חולים לבניין ולמעשה כל ארבע הקומות של ‘בית לברטובסקי’ אוכלסו במשרדים ובמרפאות. באותה שנה טופלו בסניף 7,500 מתושבי האזור. בסוף 1948 נפתח הסניף החדש של הקופה ברחוב אסתר המלכה ונותרו במקום רק משרדי הקופה ומרפאות אחדות. רק בסוף שנות ה-70 הבית חזר לשמש לפי ייעודו הראשוני, כבית מגורים.
תחקיר וכתיבה: חגי להב.