בית רביקוב

בית רביקוב – רחוב יבנאל 28, פינת יהושע התלמי 6.

משה-יעקב רביקוב היה לאגדה עוד בחייו. האיש שנודע כ’רב הסנדלר’ הילך קסם על רבים מתושבי תל-אביב במשך עשרות שנים. הוא נולד ברוסיה (בחלק השייך כיום לבּלארוס) ועלה ארצה בשנת 1913, ביחד עם אשתו רבקה-לאה וילדיהם, במסגרת ‘העליה השניה’. תחילה התיישבו בכפר אוריה ומשה-יעקב עסק בחקלאות, אבל כעבור מספר שנים נדדו לשכונת אהל-משה, בגבול בין ‘נווה-צדק‘ לבין שכונת ‘כרם ישראל‘, ושם בנו את ביתם.

כשהקימו את הבית, הייתה כתובתו רחוב ספיר 6. מאוחר יותר שונה שם הרחוב לרב אשי. כאשר נוסדה שכונת נווה-אביבים הועבר שמו של הרב אשי לשכונה החדשה, ואילו הכתובת של ‘בית רביקוב’ הפכה לרחוב יהושע התלמי 6. עד שנבנה בית הקבע בשנת 1934, בני המשפחה גרו במבנה ארעי על אותו מגרש. בית הקבע היה בית בן קומה אחת שמעליה גג רעפים, בתכנונו של האדריכל משה צ’רנר.

הרבה סיפורים נקשרו בנדיבותו ובחסדים שעשה משה-יעקב רביקוב. חלק מהסיפורים נשמעים מופלאים מדי, אבל על עובדה אחת אין עוררין – הבית שימש מקום קליטה ואירוח עבור עולים חדשים שהגיעו ארצה מעיר הולדתו. כך כותב עליו דוד תדהר באנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו: “עוד לפני היות הנהלה ציונית ומוסדותיה לקבלת עולים ולאיכסונם, הראשון שימש בית רביקוב בתל-אביב אכסניה לעולים חדשים יוצאי גרודנה ואחרים, ומאות עולים מצאו בבית זה מקום לינה וסעד בצעדיהם הראשונים בארץ. כן נתן יד לכל פעולה מאורגנת לטובת הצבור והזקוקים לסעד, כחבר באגודות גמילות חסדים, ביקור חולים וכדומה.”

העיתונאי אברהם רותם כותב ב’מעריב’, 19 באוקטובר 1966, שבוע לאחר מותו של רביקוב: “רבי משה יעקב רביקוב, מוותיקי שכונת שבזי בתל אביב, היה מוכר יותר בעיר כ’רב הסנדלר’, הרב שעיסוקו בסנדלרות, אך כוחו העיקרי בגילוי הנסתר, במתן ייעוץ, הדרכה ורפואה. הוא היה מראשוני התושבים בשכונה. הגיע לכאן מכפר אוריה שם ביקש לעבוד את האדמה. היה זה הרב קוק המנוח שלא הניח לו לעסוק בחקלאות “מקומך כאן בתל אביב” אמר לו הרב קוק. והוא רבי משה יעקב, הסנדלר הפשוט, נטל כלי אומנותו, תר לו אחר פינה צנועה ברחובותיה של תל אביב והחל במלאכתו. ‘החזון איש’ מבני ברק הכיר בגדולתו של הסנדלר הקשיש ובשל כך החלו לפקוד אותו אנשים. הסנדלר היה לאט-לאט לשם דבר. אנשים מכל החוגים, מכל העדות, החלו מתייעצים עמו.” 

לאחר מותו של ‘הרב הסנדלר’ טיפל בנו יוסף בענייני הבית. יוסף רביקוב (1981-1903) היה סופר ומתרגם ספרות ילדים ונוער. הוא התפרסם בזכות תרגומם של מספר ספרים של הסופר ז’ול ורן. בפברואר 1969 קיבל מכתב מהעירייה: “לכבוד מר רביקוב יוסף, רחוב יבנאל 28, פינת יהושע התלמי. בביקור מהנדסנו במקום נמצא כי עקב הגשמים נוטה הקיר האחורי של הבניין ועלול להתמוטט.”

באתר של איתמר לוי “חנות הספרים של איתמר”, נכתב: “כאשר הגעתי לביתו בשכונת נווה צדק עשרות שנים לאחר שנפטר, גילתי בארון ספרי הקודש של ‘הסנדלר’ מאות פיתקאות בהן ערך חישובי גימטריה וניתוח שמות, ובקשת עזרה מהצדיקים, ופסוקי סגולה מהתנ”ך.”

הבית נרכש על-ידי נואית ודן גבע ושופץ לפני מספר שנים, בפיקוחו של האדריכל צבי הראל. 

ניתן לשתף את המאמר