בית חזין

בית חזין – רחוב רמב”ם 15. ידוע גם בכינוי ‘בית הלורדים’

הבית נבנה בשנת 1922 עבור איש העסקים זאב חזין (1945-1878), שהיה מהיבואנים הגדולים של מלט, בתקופה בה מלט היה אחד המצרכים החשובים בתל-אביב המתפתחת. את הבית תיכנן האדריכל יהודה מגידוביץ שהגיע ארצה מהעיר אומן שבאוקריאנה. המבנה מתבלט בדירות מרווחות במיוחד. התקרות בדירות אלו גבוהות מאד, המרצפות הצבעוניות מעוטרות והמרפסות מעוצבות בסגנון אופייני למגידוביץ. כמו לרבים מהבתים בתל-אביב הקטנה, גם לבית חזין כינוי נוסף: ‘בית הלורדים’. הכינוי הודבק לבית לאחר ביקור שערך בו הלורד מלצ’ט. בית חזין נמצא בסמוך למדרחוב של נחלת בנימין ובמרחק הליכה קצר משוק הכרמל.

בשנות ה-20, מלבד אסתר וזאב חזין וילדיהם יעקב, יצחק, אהרון, פולה ושרה, גם בני משפחת זליקוביץ’ – משפחתו של הצייר ראובן רובין, התגוררו בבניין. ראובן ואסתר רובין אף ערכו את טקס החתונה שלהם על הגג של בית חזין. במהלך השנים פעלו בבניין מספר בתי עסק ובהם בית מלאכה לתיקון רהיטים ובית מסחר לעצים, אבל הכתובת של רחוב רמב”ם 15 מוכרת בעיקר בזכות שני מוסדות שפעלו בה: בית הקפה ‘רפאל’ וכן ארגון יוצאי מרכז אירופה, שמשרדיו שכנו כאן במשך 75 שנה. ‘קפה רפאל’ (קפה וקונדיטוריה) שהחזיק גם אולם קטן לצד בית הקפה, שימש כמרכז כינוסים וגם כמקום מיפגש לאספני בולים. בית הקפה נמכר בשנת 1961 לחנות הספרים ‘לפק’.

מתוך עיתון המשקיף, 23 בדצמבר 1943, תחת הכותרת “שדכנים מכל הארץ התאחדו”: ‘קפה רפאל’ השוכן ברחוב שקט ויחד עם זה אינו מרוחק אלא צעדים מספר מרחוב אלנבי הגועש והסואן ראה כבר כיצד עושים היסטוריה בין כתליו. כי בית קפה זה משמש לא רק לפגישות רעים, אלא נועדים בו הן עסקנים של מפלגות ותיקות והן מי שמבקש להיות עסקן במפלגה או מוסד חדש. עשרות שדכנים מתל-אביב ומסביבתה התכנסו באחד הערבים האחרונים בקפה זה לשם הקמת אגודת השדכנים בתל-אביב.

ארגון יוצאי מרכז אירופה ניקז אליו את הפעילויות הממוסדות של העולים מהארצות דוברות הגרמנית, החל מימי העליה החמישית. המקום היווה מעין בועה אירופאית עבור היקים שהגיעו ארצה גם בעקבות עליית השילטון הנאצי בגרמניה, וגם כפליטים לאחר המלחמה. הארגון עורר עליו את זעמם של התומכים בהשלטת השפה העברית כשפת הדיבור היחידה בארץ, וזאת מכיוון שהפעילות הענפה של בני הקהילה היקית התנהלה ברובה בגרמנית, שנחשבה בשנות ה-40 וה-50 שפה משוקצת. כאן, ברחוב רמב”ם 15, התקבלו החלטות גורליות, כולל ישיבות של מנהיגי העדה שהצביעו בעד הקמת מפלגה פוליטית. כאן גם הוחלט על הוצאת הביטאון של היקים MB, שהיום מוכר ככתב העת הדו-לשוני יקינתון.

הבית החליף מספר בעלויות שהתיעוד לגביהן לא שלם. משפחת חזין עברה לגור ברחוב שיינקין 57, שם גם נפטר זאב חזין.

תחקיר וכתיבה: חגי להב.

בצילום משנת 1932 נראה בית חזין ברקע. מתוך אוסף הצילומים של צביה גרסטל.

בצילום משנת 1932 נראה בית חזין ברקע. מתוך אוסף הצילומים של צביה גרסטל.

ניתן לשתף את המאמר