בית גרשון גורודנצ'יק
בית גרשון גורודנצ’יק – רחוב עין גנים 8, פינת יהושע התלמי 14.
שכונת ‘אהל משה’ שהוקמה בשנת 1906 הייתה אחרונה מבין השכונות היהודיות שנבנו מחוץ ליפו, טרם הקמתה של שכונת ‘אחוזת בית‘, היא תל-אביב. כיום, האזור כולו ידוע כמתחם ‘נווה-צדק‘. הבית של גרשון ונסיה גורודנצ’יק הוקם – לפי ההשערה – בשנת 1908, ממש בפאתי המגרשים שיהפכו בהמשך לערש הולדתה של העיר העברית הראשונה. השערה בלבד, מכיוון שהתאריך מבוסס על זיכרונם של בני משפחה שלא נולדו עדיין באותה עת, והם עצמם ניזונו מפי סיפורים. לא נותרו מסמכים שיוכלו לאושש את ההשערה.
האחים לבית גורודנצ’יק נולדו במחצית השניה של המאה ה-19 במחוז גרודנו שבבלארוס. מתוך שם המחוז נגזר שם משפחתם. הם עלו ארצה בסוף המאה והתיישבו ביפו. חלק מהאחים היו מראשוני המתיישבים בנווה-צדק. משפחת גורודנצ’יק הייתה משפחת נגרים. זאת הייתה משפחה מסועפת שבניה החזיקו במספר לא מבוטל של בתים בעיר. שמאי, בנימין ויהושע גורודנצ’יק היו הנגרים המוכרים ביותר בישוב. לשמאי הבכור ולאשתו פייגה נולדו תשעה בנים ובנות. הילד החמישי, גרשון גורודנצ’יק (1950-1889) הוא שהקים את הבית ברחוב עין-גנים.
למעשה הבית עומד על פינת הרחובות עין גנים ויהושע התלמי, אבל בשנות ה-20 כשהחלו לתייק מסמכים הנוגעים אליו, כתובתו הייתה עדיין רחוב הרב אשי 14. רק כאשר נוסדה שכונת נווה-אביבים מעברו הצפוני של הירקון, נדד שמו של הרב אשי לשכונה החדשה, ואילו הכתובת של הבית הזה הפכה לרחוב יהושע התלמי 14. רבים זיהו אותו כבית שעומד צמוד לחצר בית-הספר תחכמוני, אשר עבר מיפו לרחוב לילינבלום בתל-אביב, בשנת 1925. בתיק התיעוד שהוכן על-ידי האדריכלים אמנון בר-אור וטל גזית נכתב: “שלד המבנה נבנה מאבן כורכר מקומית שחופתה בטיח צבעוני. גג המבנה נעשה רעפי חרס.” עוד הם מוסיפים כי לפי מפה ישנה משנת 1924, נראה בחצר הבית מבנה קטן, אשר שימש ככל הנראה כשירותים.
באוגוסט 1951 רושם פקח שביקר במקום: “על המגרש הנ”ל קיים בניין בן שתי קומות, המכיל חנות אחת, 15 חדרים, חדר שירותים, שני מחסנים, סככה ומרפסת סגורה.” בנובמבר 1951 שולח אזרח מודאג מכתב למהנדס העירוני: “אבקש לשלוח לבדוק את הבית ברחוב עין גנים 8. בקומה השניה ישנם מטבחים ונוחיות שהקיר שלהם נוטה לצד בצורה מבהילה. זה מסכן את הילדים המשחקים בבית-ספר תחכמוני בחצר. אבקש מאד לבדוק את הדבר שלא יקרה אסון.” פקידי העיריה המנומנמים התייחסו למכתב כאל מיטרד ויצאו ידי חובתם באזהרות רפות לנוגעים בדבר. חלפו חמש שנים ומרפסת בקומה ב’, בדירה השכורה של משפחת פולק, התמוטטה. למרבה המזל איש לא נפגע. גרשון גורודנצ’יק כבר לא היה בין החיים באותה שנה ומכתב של העירייה מופנה לבעלת הבית נסיה גורודנצ’יק: “לפי קריאת המשטרה על התמוטטות מרפסת בקומה ב’ ביקר מהנדסנו ביום 16.8.56 ומצא כדלקמן: המרפסת של דירת פולק חיים התמוטטה ובנס לא היו קרבנות – יש לבנות מרפסת חדשה מיד. המרפסת השניה באותה קומה נראית רעועה ויש לבצע בה תיקונים. עליי להזהירך כי במקרה של אסון עקב אי מילוי תביעותינו תוטל עלייך האחריות לכך.” שוב המטייחים טייחו והתבצע שיפוץ חלקי ולא מספק. לבסוף, התרחש האירוע שהיה כתוב על הקיר.
האסון שזעזע את השכונה קורה בספטמבר 1966. ‘מעריב’ 18 בספטמבר: “סיוט מרחף מאז הליל השני של ראש השנה על תושבי שכונת שבזי הותיקה בתל-אביב, לאחר האסון שאירע ברחוב עין גנים 8, ביום ה’ בערב, בהתמוטטות מרפסת. באסון קיפד את חייו אליעזר שלום בן 27 מחולון ואילו חיי אשתו ובתו עדיין בסכנה. שמונה פצועים נוספים הסובלים משברים וחבורות מאושפזים בבית חולים איכלוב.” התאונה טלטלה כמובן את פקידי העירייה ובעקבותיו הכין מהנדס העיר מזכר לסגן ראש העיריה יהושע רבינוביץ’: “… הוברר שהבית הזה כמו בתים רבים בסביבה הוקם לפני 50 שנה עוד בהיותו בשטח שפוטה של יפו ורק בשנות העשרים צורף לתל-אביב. צריך להיות ברור שתקופת החיים של המבנים הרבים מסוג זה נסתימה ויש לפנות ולהרוס אותם כחלק משיקום משכנות העוני.”
בני משפחת גורודנצ’יק גרו בקומת הקרקע והשכירו לאחרים את החדרים בקומה העליונה. כרבים מתושבי יפו היהודים, גם הם סולקו על-ידי השלטונות התורכים במהלך מלחמת העולם הראשונה למצרים, ושם גם נולדו שני ילדיהם הבכורים אהובה ויהודה. שאר הבנים: דוד, יוסף ואפרים, נולדו כבר בבית ברחוב עין גנים. לאחר מותה בשיבה טובה (1975) של אם המשפחה נסיה, טיפל הבן יוסף (2010-1922) בענייני הבית, בשם היורשים.
חלק ניכר מהזמן הושכר אחד החדרים בקומת המגורים התחתונה לצרכי מסחר. בשנת 1963 למשל מתפרסמות מודעות: “מעילי עור משובחים. עזרא ורדי. (הכניסה מרחוב אחד-העם).” בשנת 1991 התקבל רישיון עבור יגאל חנין, לניהול בית דפוס במקום.
קיימים כאמור בתל-אביב בתים נוספים הנושאים את השם גורודנצ’יק. ברחוב הרב קוק נמצא ‘בית יהושע גורודנצ’יק‘, ביתו של הנגר יהושע שהוא דודו של גרשון. ברחוב בלפור 13 נמצא ‘בית שמעון גורודנצ’יק‘. שמעון הוא אחיו של גרשון ואחיין של יהושע.
תחקיר וכתיבה: חגי להב.